Annons

Pandemin slår hårt mot upphovsrättsintäkter

Publicerad 28 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Björn Ulvaeus är ordförande för Cisac, en paraplyorganisation för upphovsrättsorganisationer som till exempel svenska Stim. Arkivbild.
Björn Ulvaeus är ordförande för Cisac, en paraplyorganisation för upphovsrättsorganisationer som till exempel svenska Stim. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pandemin slår hårt mot de kulturella och kreativa branscherna. Enligt en ny rapport från den globala upphovsrättsorganisationen Cisac väntar intäkterna för musik, tv, film, konst, drama och litteratur sjunka upp till 35 procent 2020, vilket motsvarar 3,5 miljarder kronor.

När det gäller svenska musikskapare beräknar Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, att omkring 200 miljoner kronor kommer att förloras i uteblivna intäkter kopplade till pandemin.

"I dag är framtiden för kreativa skapare än värre än när pandemin startade. Miljoner skapare förlorar sin försörjning. Vi var den första industrin som påverkades och vi kommer att bli den sista som repar oss", säger Cisacs ordförande Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons