Annons

Skolstatistik säkrad närmaste åren

Uppgifter på skolnivå om till exempel lärartäthet och elevernas betygssnitt kommer de närmaste åren att vara tillgängliga för alla. Regeringen har med stöd av samarbetspartierna funnit en tillfällig lösning på problemet med sekretess.
Publicerad 28 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En tillfällig lösning återställer tillgången till uppgifter om skolor, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S).
En tillfällig lösning återställer tillgången till uppgifter om skolor, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S).Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen skickade på onsdagen ett förslag till remiss om att tillfälligt bryta sekretessen för skolstatistik.

– Syftet är att säkerställa att bland annat kommuner, allmänhet och medier får tillgång till statistiken, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Annons

Den tillfälliga lösningen som ska göra statistiken tillgänglig är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2021 och upphöra att gälla två år senare, när en långsiktig lösning väntas vara på plats.

– Förslaget är mycket viktigt för att vi på kort sikt ska kunna säkerställa tillgången till uppgifterna, det behovet är stark, säger utbildningsministern.

Överraskande

Tidigare har det varit en självklarhet att alla som vill kan ta del av statistik om en viss skola. Detta har bland annat varit en hjälp för elever och föräldrar inför ett skolval.

Men förutsättningarna ändrades när Statistiska centralbyrån (SCB), som samlar in uppgifter åt Skolverket, oväntat ändrade sin sekretesspolicy och ännu mer oväntat fick stöd för den i domstol.

Enligt den nya praxisen ska uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas. Enligt resonemanget kan uppgifter om betygsresultat och annat på en viss skola användas av konkurrerande skolor.

Som en följd kan då heller inte uppgifter om en enskild kommunal skola publiceras, eftersom alla skolor ska hanteras lika, kom Skolverket fram till. Kontentan blev att endast uppgifter på riksnivå skulle finnas tillgängliga. Inte ens det stora skolenhetsregistret -- med adresser och kontaktuppgifter till varenda skola i landet -- skulle göras tillgänglig.

Ingen nöjd

Alla, friskoleföreträdare inkluderade, har varit missnöjda med det nya rättsläget — traditionen av öppenhet och insyn får sägas vara stark i Skolsverige. Utbildningsministern har varit tydlig med att problemet måste lösas så snart det går, men att det är juridiskt komplicerat.

Hittills har en ny förordning lett till att skolenhetsregistret åter är tillgängligt. Dessutom har Skolverket gjort en ny prövning av sitt tidigare beslut, vilket innebär att det går att ta del av äldre statistik om varje skola.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta: Sekretessen bryts

Fakta: Sekretessen bryts

Regeringen föreslår nya, tidsbegränsade bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen som bryter statistiksekretessen.

Förslaget innebär att Skolverket får ta del av uppgifter på skolnivå som behövs för att exempelvis kunna fördela statsbidrag, delta i internationella studier, göra uppföljningar och publicera statistik.

Det sistnämnda innebär att elever och föräldrar kan ta del av objektiv information om skolor inför ett val av skola.

Även kommuner får ta del av uppgifter som behövs för att fördela medel till alla skolor inom kommunen.

De tidsbegränsade bestämmelserna ska gälla 1 juli 2021--30 juni 2023.

Källa: Promemoria U2020/05409

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons