Utrikes

Attack mot franskt konsulat i Saudiarabien

Ett dåd har skett vid franska konsulatet i Jidda.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En saudisk man har gått till attack mot Frankrikes konsulat i saudiarabiska Jidda, enligt landets statliga tv. En säkerhetsvakt vid konsulatet skadades i dådet.

Gärningsmannen ska ha attackerat vakten med ett "vasst redskap".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Bil in i folkmassa i Tyskland – två döda

Utrikes
Utrikes

Minst två personer har dödats och flera skadats då en bilist kört in i en grupp människor i tyska Trier, skriver polisen på Twitter.

Uppgifterna om skadade går isär – Der Tagesspiegel skriver att tio personer har skadats, samtidigt som public service-kanalen SWR rapporterar om 15 skadade.

Händelsen ägde rum på en gågata, och polisen uppmanar allmänheten att hålla sig borta.

Föraren har gripits.

Utrikes

Läcka: Kina rapporterade felaktig virusstatistik

Fiskmarknaden Huanan i Wuhan stängdes i januari sedan flera som handlat där insjuknat i covid-19. På marknaden såldes förutom fick och kött även levande djur som rävar och vargungar. På bilden fångas en salamander in. Arkivbild.
Foto: Chinatopix/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kinas relativt låga covidsiffror har väckt misstankar om underrapportering.
Nu visar läckta dokument att landet publicerat felaktiga siffror om virusläget under pandemins första månader.

Pandemin drar fram över världen och lämnar död, sargade ekonomier och personliga tragedier i sina spår. Men i landet där allt började har man officiellt registrerat färre än 100 000 fall och 5 000 döda bland landets 1,3 miljarder invånare – en bjärt kontrast till exempelvis USA:s 13,5 miljoner smittade eller Brasiliens 173 000 coviddöda.

Själva upptäckten av coronaviruset tystades inledningsvis ned av Kina. En av läkarna som slog larm, redan i slutet av förra året, tvingades skriva på en försäkran om att inte sprida "falska rykten".

Experter är överens om att officiella uppgifter från Kina bör tas med en nypa salt och att det sannolikt har förekommit underrapportering. Men ingen kan säga säkert, eftersom insynen för internationella experter är kraftigt begränsad.

Läckta dokument

Men nu har 117 sidor dokument om virusläget i Hubeiprovinsen, där den hårt drabbade staden Wuhan ligger, läckts till mediebolaget CNN från en anonym visselblåsare inom det kinesiska sjukvårdssystemet – och som visar att Kina flera gånger i början av pandemin rapporterade felaktiga siffror officiellt.

Den 10 februari redovisade exempelvis lokala myndigheter i Hubei 5 918 nya fall i en rapport märkt "konfidentiellt". Men officiellt rapporterade Kina bara 2 478 nya fall i hela landet den dagen.

Ett annat exempel som tas upp är den 17 februari, då 196 nya dödsfall registreras i rapporten från Hubei medan siffran som kommunicerades utåt var 93.

I mitten av februari förändrade dock kinesiska myndigheter sitt sätt att rapportera nya fall – vilket enligt CNN innebar en förbättring av metoden.

Kinas regering har kategoriskt avvisat anklagelser från västländer om att man medvetet har mörkat information om virusläget. Och CNN konstaterar att även om läckan inte kan bevisa motsatsen så avslöjar de flera motsägelser i myndigheternas rapporter om utvecklingen jämfört med vilka uppgifter som gjordes offentliga.

Dokumenten omfattar begränsade nedslag under en period som sträcker sig från oktober 2019 till april i år. CNN har kallat in flera experter för att verifiera rapporterna och beskriver en bild av ett stelbent, toppstyrt och byråkratitungt hälso- och sjukvårdssystem som hade svårt att ställa om för att hantera en uppblossande kris som pandemin.

"Gjorde misstag"

Bland annat visar dokumenten att det i mars i genomsnitt kunde ta 23 dagar från det att en patient uppvisade symtom tills det att hen diagnosticerades med covid-19. Många test var också undermåliga.

– Det är uppenbart att de gjorde misstag och inte bara misstag som sker när man hanterar ett nytt virus, utan också byråkratiska och politiskt motiverade fel i hanteringen, säger Yanzhong Huang, expert på global hälsa vid tankesmedjan Council on Foreign Relations, till CNN.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Några datum i pandemin

1 december 2019: Den första kända patienten uppvisar symtom på covid-19 i Hubei, enligt den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

31 december 2019: Kina informerar WHO om ett okänt virus som orsakat flera fall av lunginflammation i mångmiljonstaden Wuhan i provinsen Hubei.

1 januari: Myndigheterna stänger fiskmarknaden Huanan i staden Wuhan, eftersom flera fall har kopplats dit.

7 januari: WHO meddelar att det nya viruset har identifierats som ett tidigare okänt virus i familjen coronavirus.

11 januari: Kina rapporterar det första dödsfallet till följd av viruset, en 61-årig man som handlat på marknaden i Wuhan.

28 januari: Kinas president Xi Jinping träffar WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i Peking.

11 mars: WHO slår fast att coronautbrottet är en pandemi. Samma dag avlider den första svensken, en person i övre 70-årsåldern, med covid-19.

Källa: CNN, TT

Utrikes

Bil in i folkmassa i Tyskland – en död

Utrikes
Utrikes

Minst en person har dödats och flera skadats då en bilist kört in i en grupp människor i tyska Trier, rapporterar SWR.

Händelsen ägde rum på en gågata, och polisen uppmanar allmänheten att hålla sig borta.

Föraren har gripits, enligt public service-kanalen.

Utrikes

Ukraina och Ryssland i bitter soppstrid

Den omstridda soppan borsjtj görs på rödbetor. Arkivbild.
Foto: Cara Anna/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ordet "borstjbråk" är nog för de allra flesta en okänd glosa.
Dock inte för den ukrainske stjärnkocken Ievgen Klopotenko, som hamnat mitt i en bitter fejd om ursprunget till den populära slaviska soppan.

Den 33-årige Kievkrögaren med avgångsbetyg från prestigefyllda matlagningsskolan Le Cordon Bleu föreslog nyligen att borsjtj – som görs på rödbetor och äts med syrad grädde – skulle erkännas som en del av Ukrainas kulturarv.

Det passerade inte obemärkt i Ryssland, där soppan för många är en lika självklar del av matkulturen som korv för tyskarna eller piroger för polackerna.

– Jag vill helst inte kalla det ett krig om borsjtj, men i själva verket är det just vad det är, säger Klopotenko.

Kan bli kulturarv

Krögaren tröttnade på att restauranger över hela världen kallar borsjtj för en rysk soppa, så för några veckor sedan tog han med en gryta borsjtj till Ukrainas kulturdepartement för att övertyga ledningen om att skicka in en ansökan till Unesco om att få rätten klassad som ett kulturarv, precis som den napolitanska pizzan eller det georgiska vinet.

Departementet nappade och förbereder nu det hela. Till ryssarnas stora förtret.

Borsjtj är "en av Ryssland mest berömda och omtyckta rätter, och en symbol för det traditionella köket", skriver ryska regeringen på Twitter.

Borsjtj förenar

Klopotenko ser soppan som i princip det enda som definierar det ukrainska köket, eftersom allt annat är rester av Sovjettiden. Sovjet "svalde" Ukraina, "tuggade och spottade ut", enligt kocken.

– Jag insåg att borsjtj är vad som förenar oss. Vi må vara olika, vi äter olika typer av borsjtj och använder olika recept, men det är borsjtj.

Han får eldunderstöd av den ukrainska etnologen och historikern Olena Shcherban, som tycker att det är "absurt" att koppla ihop borsjtj med Ryssland.

– Borsjtj är det andra jag åt i livet, efter modersmjölken. Vi slutar med bröstet och börjar med borsjtj, säger hon.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Borsjtj

Borsjtj är en slavisk rödbetssoppa, vars ursprung varierar beroende på vem man frågar.

Den äts traditionellt med smetana – syrad grädde – och kan även innehålla ingredienser som vitkål, morot, palsternacka, rotselleri och lök.

Vissa uppskattar några droppar rödvinsvinäger på slutet, för den goda smakens skull.

Utrikes

Världens ensammaste elefant inte längre ensam

Kaavan, till vänster, sträcker ut sin snabel och får kontakt vid elefantreservatet Kulen Prom Tep i Kambodja.
Foto: Four Paws via AP/TT
Utrikes
Utrikes Det är hans första kontakt med en annan elefant på åtta år.
I en försiktig rörelse sträckte han ut sin snabel genom det vita stängslet, och fick en snabel tillbaka.

Elefanten Kaavan, känd som världens ensammaste elefant, är inte ensam längre. Han har på reservatet Kulen Prom Tep i Kambodja nu påbörjat sitt nya liv, efter att ha flyttats från ett nedgånget zoo i Islamabad i Pakistan.

– Kaavan kommer äntligen att få chansen att leva ett artlämpligt och fridfullt liv, säger Martin Bauer, talesperson för den österrikiska organisation som arbetat i månader för att få honom redo inför flygresan.

Den 36-åriga hanen var den enda elefanten på djurparken i Islamabad och en kampanj spred sig på sociala medier och bland allmänhet om att han borde få ett nytt hem. Stödet för Kaavan växte när världsstjärnan Cher engagerade sig i hans sak. Hon välkomnade honom också personligen på flygplatsen i Siem Reap på måndagen.

Inte ensam längre. Nu huserar Kavaan tillsammans med andra tjockhudingar på reservatet reservatet Kulen Prom Tep.
Foto: Four Paws via AP/TT

Resan från Pakistan var allt annat än en lätt uppgift. Djurskötare försedde Kaavan med 200 kilo mat att smaska i sig under den sju timmar långa flygningen ombord ett ryskt jumbofraktflyg. Ett rörsystem installerades i hans bur för att hantera de över 200 liter urin som bildades.

Väl i sitt nya hem på reservatet ska elefanthanen först få bekanta sig i ett mindre hägn, för att sedan släppas ut i ett större område med tre elefanthonor.

– Han har en väldigt ljus framtid, säger Martin Bauer.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Utrikes

Analys: Parisavtalets klimatmål inom räckhåll

Valet av Joe Biden till USA:s näste president är en av faktorerna som påverkar möjligheterna att nå Parisavtalets mål, enligt Climate Action Tracker. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Parisavtalets klimatmål kan vara inom räckhåll, trots allehanda pessimistiska scenarier om motsatsen. Det slår forskningsinstitutet Climate Action Tracker (CAT) fast, enligt BBC.

Faktorer som Kinas ambitiösa klimatmål och valet av Joe Biden till USA:s president gör att höjningen av den globala medeltemperaturen kan stanna vid 2,1 grader Celsius vid slutet av seklet, enligt en CAT-analys som det brittiska public service-företaget har tagit del av.

Parisavtalets mål är att hålla temperaturökningen tydligt under 2 grader jämfört med förindustriell tid. Tidigare uppskattningar har landat omkring 3 grader, vilket skulle få katastrofala följder för livet på jorden.

Den i grunden optimistiska rapporten poängterar samtidigt att offensiva insatser krävs även på kort sikt för att målen ska kunna nås.

Rättad: En tidigare version av texten innehöll en missvisande beskrivning av Parisavtalets ambitioner. Rätt är att det har som mål att hålla den globala temperaturökningen tydligt under 2 grader.

Utrikes

Belgisk terror inför rätta

Offren för terrordåden i Bryssel i mars 2016 hedras med en minnesväg vid tunnelbanestationen Maelbeek. Arkivfoto.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Nästan fem år efter terrordåden i Bryssel i mars 2016 börjar det nu närma sig rättegång för de misstänkta, däribland svenske Osama Krayem.

Nästa vecka inleds en förberedande domstolsförhandling för att avgöra vilka som ska ställas inför rätta i målet. Av 13 inblandade vill åklagarna föra vidare åtta till huvudmålet, däribland Krayem, den sannolikt avlidne Ousamma Atar samt den redan långtidsdömde Salah Abdeslam, som även inväntar rättegång för sin delaktighet i terrordåden i Paris i november 2015.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kina: Australien överreagerar på omstridd bild

Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement, under en presskonferens i Peking i februari.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En australisk soldat som leende håller en blodig kniv mot ett afghanskt barns hals.

Fotomontaget, som lagts ut på Twitter av det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian, har väckt ilska från bland andra Australiens premiärminister Scott Morrison.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL