Utrikes

Biden spenderar mest på reklam i valspurten

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden under ett framträdande i 'Zoom med Oprah Winfrey' den 28 oktober.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Demokraternas Joe Biden spenderar betydligt mer på reklam än sin republikanske motståndare, visar en kartläggning från analysfirman Advertising Analytics.

I samtliga så kallade vågmästarstater, de delstater som i USA:s presidentval ofta byter preferenser, har Biden köpt reklamtid på tv för mer än dubbelt så mycket än president Donald Trump.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Aktivist fängslad inför svensk prisutdelning

Den iranska människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh på en bild från 2008.
Foto: Arash Ashourinia/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den iranska människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh har tvingats tillbaka till fängelset. Det sker dagen före utdelningen i Stockholm av årets Right Livelihood-pris som hon är en av fyra mottagare av.

Enligt den svenska stiftelse som delar ut Right Livelihood- priset har Nasrin Sotoudeh valts ut “för sin orädda kamp, trots stora personliga risker, för att främja politisk frihet och mänskliga rättigheter i Iran”.

Den 57-åriga Sotoudeh har länge varit en nagel i ögat på regimen i Teheran och är nu dömd till tolv års fängelse, men har under en tid varit försatt på på fri fot.

Nu slår dock fängelseportarna åter ihop bakom henne, och i ett inlägg på Facebook skrev hon på onsdagen, under rubriken "Vänner och människorättsaktivister":

"Jag blev tillsagd att återvända till fängelset och jag återvänder till fängelset i dag där jag hade lämnat kvar mitt hjärta och hundratals medfångar. Så är det alltid."

Att jag inte kunde krama mina barn under de här tre veckorna på grund av sjukdomen corona är ingenting jag vill prata om i en sådan situation", skriver Sotoudeh.

Försvarat kvinnors rätt

Hon ber också alla att uppmärksamma den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalalis situation. Han har dömts till döden i Iran för spioneri.

Nasrin Sotoudeh – som 2012 även fick Sacharovpriset, EU:s mest kända människorättsutmärkelse – dömdes till fängelse i fjol sedan hon försvarat kvinnors rätt att protestera mot lagar om att bära slöja.

Hon har dessutom råkat illa ut efter att på olika sätt ha agerat för de politiska fångarnas rättigheter i landet, och i andra människorättsfrågor.

Sotoudeh och tre andra aktivister får årets Right Livelihood-pris. Vid prisutdelningen i Stockholm på torsdagen ska bland andra utrikesminister Ann Linde (S) delta.

Stiftelsen fördömer

Ole von Uexkull, som leder Right Livelihood-stiftelsen, skriver i ett uttalande till TT att han fördömer iranska myndigheters beslut om att Sotoudeh ska tillbaka till fängelset, sedan att hon nyligen släppts tillfälligt fri på grund av medicinska skäl.

"Hennes enda så kallade brott är att hon kämpat för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Iran. Sotoudeh borde aldrig ha fängslats och Right Livelihood-stiftelsen kräver att Sotoudeh omedelbart släpps fri samt att hon frias från alla anklagelser", säger von Uexkull enligt uttalandet.

Tomas Bengtsson/TT

FAKTA

Fakta: Right Livelihood-priset

Priset instiftades 1980 av filatelisten och den tidigare EU-parlamentarikern Jakob von Uexkull, och tilldelas människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem.

Fyra priser delas ut varje år utan några särskilda kategorier. De utvalda tilldelas en miljon kronor vardera.

Sedan 1980 har 178 personer från 71 länder fått utmärkelser. Bland dem finns den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, den azeriska journalisten Khadija Ismayilova, den kongolesiske gynekologen och läkaren Denis Mukwege (som senare fick Nobels fredspris) och den svenska författaren Astrid Lindgren.

Källa: Right Livelihood

Utrikes

Spansk småstad kämpar mot ännu en mardröm

Pensionärer spelar kort på ett torg i den spanska huvudstaden Madrid, som i likhet med den lilla staden Tomelloso drabbats hårt av coronaviruset.
Foto: Paul White/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den andra coronavågen sköljer över Spanien. Den lilla spanska småstaden Tomelloso drabbades extra hårt vid det förra utbrottet. Nu kämpar invånarna för att mardrömmen från i våras inte ska upprepas.

När pandemin bröt ut arbetade 56-åriga Lourdes Visus Cedrian som sjukvårdsbiträde. Tillbaka på plats, i ett hörn utanför sjukhusets bårhus, ryser hon till när hon minns hur döden slog till med full kraft mot Tomelloso.

– I början brukade jag komma hit till det här hörnet när jag behövde ta en rökpaus eller gråta. Men jag var tvungen att sluta med det på grund av alla kroppar som bars ut hela tiden. . . Det var alldeles för smärtsamt, säger Lourdes Visus Cedrian till AFP.

En procent avled

Spanien var ett av de länder som drabbades allra värst i Europa av pandemin under den första vågen. Men virusvågen slog till med exceptionell kraft mot den lilla staden Tomelloso, som förlorade nära en procent av sina drygt 36 000 invånare.

Före krisen var Tomelloso en ort känd för sina vingårdar, och turister kom hit till regionen Kastilien-La Mancha för att följa i fotspåren på Miguel Cervantes berömda romanfigur Don Quijote. Men i samband med virusutbrottet ställdes allt på ända, och i pressen utropades staden i stället till "Wuhan av La Mancha", efter den kinesiska staden där viruset först påträffades.

Angeles Rodriguez, 50, förlorade sin mamma i slutet på mars efter att denna insjuknat och tillbringat en vecka på sjukhus. Hon blev 82 år gammal.

– Allting gick så fort, det känns som om hon blev överkörd av en bil, säger Angeles Rodriguez som inte kunde träffa sin mamma för att ta farväl av henne och som först efter flera månader orkade prata om det som hänt.

"Kändes som tortyr"

På samma sjukhus som Angeles Rodriguez mamma avled, kämpade den 56-årige lokaljournalisten Francisco Navarro för sitt liv. Han hade dubbelsidig lunginflammation, berättar han.

– Jag låg där på sjukhuset i tio dagar och gjorde inget annat än att försöka andas, säger han till AFP.

Flera timmar varje dag fick han ligga med huvudet nedåt för att få in luft i sina skadade lungor, något som han beskriver som "tortyr".

Han klarade sig men fick svåra men, som ständig utmattning, oregelbundna hjärtslag och en ihållande känsla av nedstämdhet.

– Jag har blivit väldigt känslig, gråter mycket och minsta sak kan kasta mig direkt tillbaka till det som hände, säger han.

Fortfarande en gåta

Under den andra vågen är läget nu ett helt annat i Tomelloso. Enligt myndigheternas uppgifter är Tomelloso en av de städer i regionen som har minst antal fall. Endast 13 dödsfall har rapporterats mellan maj och september. En stor skillnad är att ett team aktivt arbetar med att spåra upp smittade till skillnad från förra gången då diagnos ställdes på patienter då de kommit in till sjukhus för akutvård. Men exakt varför pandemin slog till särskilt hårt mot Tomelloso är fortfarande en gåta.

Myndigheterna har arbetat hårt för att hela samhället ska hjälpas åt. Och lokaljournalisten Francisco Navarro är övertygad om att anledningen till att läget är annorlunda den här gången är de gemensamma ansträngningarna.

– Vi har lärt oss läxan väl. Vi är en liten stad och nästan alla familjer drabbades genom att någon dog eller hamnade på sjukhus, säger han.

Helena Nordenberg/TT

Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Foto: Johan Hallnäs/TT

FAKTA

Fakta: Regionerna har ansvaret i Spanien

Spanien är ett av de länder som har drabbats värst i Europa av coronapandemin. Nära 1,7 miljoner människor har bekräftats smittade av coronaviruset och över 45 000 människor har avlidit.

Sedan Spaniens regering den 21 juni upphävde det nationella nödläget och lättade på de nationella restriktionerna har ansvaret för att hantera pandemin överlämnats till landets 17 autonoma regioner.

Källa: AFP, ECDC, Johns Hopkins-universitetet

Utrikes

Iran trappar upp kriget mot sanktionerna

Irans president Hassan Rohani.
Foto: Irans presidentkansli via AP/TT
Utrikes
Utrikes Irans mäktiga väktarråd har godkänt ett villkorat parlamentsbeslut om att stoppa FN-inspektioner av landets kärnenergianläggningar och att öka anrikningen av uran till en högre nivå än den kärnenergiavtalet satte 2015.

Kärnenergiavtalet (JCPOA) slöts 2015 mellan Iran och USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina och Ryssland.

I korthet innebär det att Iran slipper sanktioner om det begränsar och ger insyn i sin anrikning av uran – allt i syfte att förhindra att landet skaffar kärnvapen.

President Donald Trump drog USA ur avtalet 2018 och återinförde sanktioner, som stegvis blivit allt tyngre och som även europeiska länder tvingats följa.

Enligt den lag väktarrådet godtog på onsdagen – och som införs om JCPOA:s europeiska undertecknare inte lättar på efterlevnaden av sanktionerna mot Irans olje- och finanssektorer inom en månad – ska FN:s atomorgan IAEA inte få inspektera iranska anläggningar.

En vedergällning

Enligt JCPOA får Iran anrika uran till en renhetsgrad på maximalt 3,67 procent. Under upptrappningen av konflikten med USA har det gradvist ökats till dagens uppemot 4,5 procent, samtidigt som framställningen av kärnvapen kräver kring 90 procent.

Nu anger den nya villkorade lagen att anrikningen ska trappas upp till 20 procent, samma nivå som före avtalet 2015. Dessutom ska mer avancerad teknisk utrustning installeras i anläggningarna i Natanz och Fordow.

I kulisserna finns även presidentskiftet i januari i USA. Trumps linje mot Iran är benhård, men tillträdande presidenten Joe Biden har öppnat för återinträde i JCPOA.

Konservativa krafter i parlamentet drev fram lagförslaget som en vedergällning för mordet utanför Teheran i fredags på den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh, en attack som Iran beskyller Israel och USA för.

Rohani kritiserar

Irans mer pragmatiske president Hassan Rohani, en av arkitekterna bakom avtalet, kritiserade parlamentets åtgärd som "skadlig för diplomatiska ansträngningar" som siktar på att lätta på USA:s sanktioner.

Ännu är det oklart hur Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, som har sista ordet i alla statsangelägenheter, ställer sig i frågan.

Väktarrådets uppgift är att säkerställa att inga lagar bryter mot landets shiamuslimska lagar eller landets konstitution.

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.
Foto: AP/TT

FAKTA

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA har återinfört tuffa sanktioner mot landet, vilket påverkar andra länders möjligheter att handla med Iran. Teheran har bland annat meddelat att man inte längre följer avtalets begränsningar om hur stort antal centrifuger för urananrikning som får användas.

Utrikes

Spädbarn bland offren i Trier

Flera personer dödades då en man körde in med bil på en gågata i Trier i Tyskland.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett nio veckor gammalt spädbarn och en 73-årig kvinna finns bland dödsoffren i tyska Trier, där en man körde en stadsjeep i sicksack på en gågata.
– Jag tror att det här är Triers mörkaste dag sedan andra världskriget, säger borgmästaren Wolfram Leibe.

Åklagaren Peter Fritzen säger att bilföraren, en 51-åring bosatt i Trier, tros ha psykiska problem och var kraftigt påverkad vid händelsen, då fem personer dödades och 18 skadades.

Sex personer vårdas för allvarliga skador, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi ser sådana bilder på tv ganska ofta och tänker att det där kan inte hända. Nu har det hänt i Trier, säger borgmästaren Wolfram Leibe till journalister.

Fordonet som vapen

Enligt polisen verkar det inte finnas några politiska motiv till händelsen. Mannen häktades på onsdagen.

– Vi utgår från att han agerade med onda avsikter i attacken i stadskärnan, och använde fordonet som ett vapen, säger Fritzen enligt Die Welt.

Ett nio veckor gammalt spädbarn, en 73-årig kvinna, en 25-årig kvinna, en 52-årig kvinna samt en 45-årig man dödades när mannen körde in på gågatan, skriver AFP.

Spädbarnets mamma finns bland dem som skadades i dådet, och har förts till sjukhus.

Stadens pulsåder

Mannen körde in på Simeonstraße, som beskrivs som något av en pulsåder i staden med cirka 110 000 invånare. Trier ligger i Rheinland-Pfalz nära gränsen till Luxemburg.

Enligt polisen körde mannen mellan 600 meter och en kilometer. Vittnen har beskrivit hur människor slungades i väg när de blev påkörda av mannen, som körde i sicksack längs med gatan och – som det verkar – slumpmässigt riktade in sig på sina offer. Polisen fick stopp på fordonet när det hade svängt av från en av huvudgatorna, fyra minuter efter att det första larmet kom.

Klockorna ringde

51-åringen hade 1,4 promille alkohol i blodet när han utförde dådet. Han finns enligt Die Welt inte i brottsregistret och verkar varken ha någon fast bostad eller några kända anhöriga. Stadsjeepen han körde tillhörde en bekant, och mannen uppges ha sovit i den de senaste dagarna.

– Det är tur att julmarknaderna är stängda till följd av coronan, annars hade det kunnat blivit mycket värre, säger vittnet Frederic Fries till Welt TV.

På tisdagskvällen ringde Triers katedrals klockor och en minnesstund hölls för offren.

– Vi ville visa vårt medlidande för dem som förlorat sina liv och för dem som förlorat någon närstående, säger en av besökarna till AFP.

Gustav Sjöholm/TT

Utrikes

Tomten välkommen i Norge

Norges statsminister Erna Solberg (H).
Foto: Jil Yngland/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Upp till tio gäster får samlas runt julbordet i Norge och tomten är välkommen, coronaviruset till trots. Men tomtemor får inte kyssa tomtefar.

– Tomten kommer från Nordpolen och Nordpolen är vit på vår karta, vi har inte registrerat någon smitta där, sade statsminister Erna Solberg (H) vid en presskonferens om coronaläget.

Hälsominister Bent Høie (H) vid hennes sida, var dock snabb med att lägga lite sordin på stämningen.

– Han får inte kyssa mor, svarade Høie på en fråga från tidningen Aftenpostens unga läsare om man får vara i närkontakt med tomten.

I allmänhet gäller de norska smittskyddsreglerna fortsatt över jul och nyårshelgerna, men norska familjer får lov att göra två undantag från den regel som säger att man som mest får ha fem gäster hemma. Det innebär att en familj kan ha tio gäster på exempelvis julafton och nyårsafton. Detta under förutsättning att man följer reglerna om bland annat social distansering till personer som inte ingår i hushållet – från glöggen till julklappsutdelningen.

– Julen är en tid för närhet, inte avstånd. Vi vill att alla ska få fira jul med så många som möjligt av dem man önskar ha nära. Det förtjänar vi, inte minst i år, säger Solberg.

Huvudregeln för julfirandet är att norska medborgare ska begränsa antalet människor de har sociala kontakter med genom hela jul- och nyårsperioden. Icke nödvändiga resor ska också fortsatt undvikas, både utomlands och inom Norge.

I Norge har drygt 36 000 fall av covid-19 konstaterats och 334 människor har avlidit, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Det kan jämföras med Sveriges drygt 266 000 konstaterade fall och 6 972 döda.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Utrikes

Topprepublikan till Trump: Måste få ett slut

Republikanen Gabriel Sterling är chef för delstaten Georgias röstsystem.
Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hoten och påhoppen efter valet i USA har blivit för mycket, säger en ledande republikan i Georgia. Gabriel Sterling kan knappt hålla sorgen och vreden tillbaka när han vädjar:
– Det. Har. Gått. För. Långt.
PREMIUM

Gabriel Sterling är chef för vågmästarstatens röstsystem, och såg skakad ut när han inledde tisdagens presskonferens om läget efter valet.

– Jag ska göra mitt bästa för att hålla ihop... säger han, och pausar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tre skadade i knivattack i Haag

Ett nederländskt polisfordon. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Tre butiksanställda har skadats i en knivattack i en livsmedelsaffär i Haag i Nederländerna. Två av de skadade har förts till sjukhus.

En brand bröt ut i samband med angreppet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Storbritannien först i väst med vaccinstart

Matt Hancock på Downing Street i London på onsdagen.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien har, som första land i världen, godkänt Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19. Vaccineringarna kan börja redan om en vecka – men blir ett jätteprojekt som kan pågå hela nästa år.
PREMIUM

"Regeringen har i dag godtagit rekommendationen från den oberoende läkemedelsmyndigheten MHRA om att godkänna Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin för användning", meddelar den brittiska regeringen.

MHRA har "dragit slutsatsen att vaccinet uppfyller strikta standarder för säkerhet, kvalitet och effekt", heter det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL