Annons

Fortsatt hårda tag mot Hongkongs aktivister

Publicerad 11 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Tidsskriftsägaren och demokratiaktivisten Jimmy Lai åtalas under Kinas nya säkerhetslag. Arkivbild.
Tidsskriftsägaren och demokratiaktivisten Jimmy Lai åtalas under Kinas nya säkerhetslag. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Kina fortsätter att slå ner mot Hongkongs demokratiaktivister. Nu åtalas den prodemokratiske mediemogulen Jimmy Lai under den nya säkerhetslagen, som tvingades igenom av Peking i juni.

73-årige Lai anklagas för att ha "samarbetat med utländska makter eller externa element för att hota den nationella säkerheten". Om han döms riskerar han upp till livstids fängelse.

Annons

På fredagen befanns även demokratiaktivisten Tony Chung skyldig till brott under den nya lagen. Han anses skyldig till att ha deltagit i en olaglig demonstration samt ha förolämpat den kinesiska flaggan. Enligt åtalet ska 19-åringen under en demonstration i maj 2019 ha kastat flaggan till marken. Chung får sin dom den 29 december.

I förra veckan dömdes de ledande demokratiaktivisterna Joshua Wong, Agnes Chow och Ivan Lam till mellan 7 och 13,5 månaders fängelse för sina roller i en olaglig demonstration i fjol.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons