Annons

Tre döda i befarad terroristattack i Nice

Tre personer har dödats och flera har skadats i en befarad terroristattack i anslutning till katedralen Notre-Dame i Nice, uppger stadens borgmästare.
En person har gripits.
Publicerad 29 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Polis trycker tillbaka allmänheten nära platsen för attacken i Nice.
Polis trycker tillbaka allmänheten nära platsen för attacken i Nice.Foto: Valery Hache/AP/TT

Enligt poliskällor ska en kvinna ha fått halsen avskuren inne i kyrkan, vilket även Marine Le Pen, ledare för det oppositionella ytterhögerpartiet Nationell samling, uppger till reportrar i Paris. Ett annat av offren ska ha dödats i en närbelägen bar dit hon tagit sin tillflykt, skriver Le Monde .

Journalister på plats i Nice rapporterar att polis beväpnad med automatvapen spärrat av katedralen.

Annons

– Vi hörde flera skott. Sex eller sju stycken. Vi är ett tjugotal som har tagit skydd på kontoret. Det är väldigt skrämmande, säger Pierre som arbetar i en fastighet mittemot kyrkan till tidningen Nice-Matin .

Utredning om terrorbrott

Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, säger på Twitter att det finns tecken på att det rör sig om en terroristattack och att den misstänkte gärningsmannen upprepade gånger ska ha ropat "Allahu Akbar". En person har gripits och befinner sig nu på sjukhus efter att ha skadats av polis i samband med gripandet.

"Nice har betalat ett för högt pris, precis som hela vårt land, de senaste åren. Jag manar till sammanhållning bland Niceborna", skriver Estrosi.

Den franska anti-terrormyndigheten har öppnat en utredning om terrorbrott och president Emmanuel Macron uppges vara på väg till staden.

Ökade spänningar

Inrikesminister Gérald Darmanin bekräftade vid halv tio på torsdagsmorgonen att en polisoperation pågick i Nice.

"Undvik området och följ instruktionerna", skrev han på Twitter och uppgav att inrikesdepartementet samlats i krismöte.

Attentatet kommer samtidigt som de pågående kontroverserna som följt efter mordet på Parisläraren Samuel Paty, som fick halsen avskuren efter att ha visat karikatyrer på profeten Muhammad under en historielektion.

Efter mordet har spänningarna mellan Frankrike och delar av den muslimska världen ökat och flera länder har manat till bojkott av franska varor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons