Annons

Både öppet och stängt efter nya restriktioner

Efter beskedet om Folkhälsomyndighetens nya skärpta råd väljer nu en rad museer och teatrar att hålla stängt. Men andra håller öppet.
"För mig är det symboliskt viktigt att vi har öppet", skriver Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, till TT.
Publicerad 30 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Vasamuseet stänger tillfälligt med anledning av de nya coronarestriktionerna. Arkivbild.
Vasamuseet stänger tillfälligt med anledning av de nya coronarestriktionerna. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Beskedet om att allmänna sammankomster återigen bör begränsas i flera regioner innebär ett nytt bakslag för kulturbranschen. De nya coronarestriktionerna, som började gälla på torsdagen, innebär att alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län uppmanas att avstå från bland annat konserter, teaterföreställningar och filmvisningar.

Stänger ned

Därför väljer nu många kulturinstitutioner att stänga ned verksamheten under de tre veckor de nya råden gäller. Bland dem som stänger finns en rad centralmuseer som Moderna Museet i Stockholm och Malmö, Nordiska museet, Naturhistoriska riksmuseet, Livrustkammaren och Vasamuseet.

Annons

"En stor del av centralmuseerna har stängt ned till och med 19 november. Museerna har skapat trygga miljöer under pandemin, men de flesta tolkar Folkhälsomyndigheten så att man nu bör ha stängt i de berörda regionerna. De som har öppet kan erbjuda utomhusaktiviteter", skriver Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges Museer i ett mejl till TT.

Även Dramaten, som bland annat skulle ha visat "Elektra" för 300 personer i helgen, ställer in allt till och med den 19 november.

"Det är med tungt hjärta som vi nu ser det nödvändigt att stänga teaterns publika verksamhet de kommande tre veckorna. Vår sammanvägda bedömning är att det är det enda rimliga att göra för att ta vårt samhällsansvar i nuläget", skriver teatern i ett pressmeddelande.

Symboliskt viktigt

Bland de institutioner som håller öppet finns Göteborgs konsthall, Backa teater i Göteborg och Liljevalchs konsthall i Stockholm.

"För mig är det symboliskt viktigt att vi har öppet. Folkhälsomyndigheten avråder från besök, men förbjuder inte", skriver Liljevalchs chef Mårten Castenfors till TT.

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm väljer en mellanväg och ställer in all programverksamhet som riktar sig till vuxna till och med den 19 november, men håller öppet för personer under 15 år.

Flera andra svävar i ovisshet om hur man ska bedriva sin verksamhet under de kommande veckorna. Kungliga Operan hade exempelvis planer på en föreställning inför en 300 personer stor publik i närtid, och nu förs diskussioner om huruvida den ska genomföras för en mindre publik eller flyttas fram.

Förändrat läge

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att han delvis förstår att det blir ryckigt och förvirrande för kulturbranschen när råd och publikrestriktioner ändras.

– Å andra sidan har vi varit mer långsiktiga och konsekventa i Sverige än nästan någon annanstans i världen. Så jag köper inte det hela vägen. Men vi lever i en värld just nu där den här ryckigheten är någonting som vi måste lära oss att leva med. Det förändras snabbt från vecka till vecka. Det gäller alla från kulturarrangemang ner till individen.

TT: Ena dagen får man höra att 300 i publiken är okej. Strax därefter avråds man att gå på konsert och det är endast 50 i publiken. Det är väl inte konsekvent?

Annons

– Jo, det är väldigt konsekvent. Vi har haft en 50-gräns i tre, fyra månader. Vi gjorde en bedömning för några veckor sedan att gränsen skulle kunna ökas. Nu har vi ett förändrat läge och då ligger vi kvar vid 50 i åtminstone delar av Sverige.

Sara Haldert/TT

Erik Nilsson/TT

Liljevalchs chef Mårten Castenfors. Arkivbild.
Liljevalchs chef Mårten Castenfors. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons