Hässleholm

Häktas för grov våldtäkt mot barn

Foto: Sofia Åström
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Misstänks för brott begångna under 2017 och 2018.

En man i 45-årsåldern, bosatt i Hässleholms kommun, häktades under fredagsförmiddagen. Misstankarna mot honom gäller två fall av grov våldtäkt mot barn. Brotten ska ha begåtts vid ett tillfälle i april 2017, samt vid ett tillfälle nästan exakt ett år senare. De grova våldtäkterna ska ha ägt rum någonstans i Hässleholms kommun.

Som skäl för häktningen anges att mannen annars kan undanröja bevis eller fortsätta begå brott. Dessutom är minimistraffet för grov våldtäkt mot barn fyra års fängelse, vilket i sig är ett skäl för häktning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Lager på lager för årets Lucia i Vinslöv

Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom
Hässleholm
Vinslöv För årets lucia och tärnor blir det att klä sig varmt. Till följd av rådande pandemi blir luciatåget utomhus och med livesänd kröning.

Trots rådande pandemi och hårdare restriktioner valde Nätverksgruppen att ändå genomföra årets lucia i Vinslöv.

– När vi planerade detta i augusti hade ju inte de nya restriktionerna kommit. Men vi beslutade att vi behöver något som lyfter upp, som ändå är positivt, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från Nätverksgruppen.

Kröningen kommer även livesändas från Hedbergska huset, istället för att hålla den i en paus i en av handbollsmatcherna som det brukar.

Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från Nätverksgruppen uppvaktar Vinslövs lucia Emmy Persson.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom

Helt nytt för i år blir att luciatåget kommer hållas utomhus ute i samhället. Exakt vart det blir var ännu inte klart under onsdagsförmiddagen, men man planerar för att sjunga utanför särskilda boenden, arbetsplatser och utanför hyreshus med bra bakgårdar.

– Jag hoppas att det inte ska ösregna. Men fantastiskt att vi kan göra det överhuvudtaget, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från Nätverksgruppen, som arrangerar lucian i Vinslöv.

Under onsdagsförmiddagen åkte hon hem till årets lucia Emmy Persson för att överräcka luciakrona och blombukett utanför hennes hem.

– Jag är jätteglad över att bli lucia. Jag har alltid haft en dröm att bli det, säger Emmy Persson som går i nian på Furutorpskolan i Vinslöv.

Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom

Hur är det att bli lucia i dessa coronatider?

– Det känns ju speciellt med allt med corona, men ändå kul. Man får göra det bästa av det. Vi kan ändå visa oss ute och hålla fast vid traditionen, säger Emmy Persson.

– Och de som är ensamma kan ändå få lite julstämning.

Hon har röstats fram till lucia bland totalt åtta kandidater. Tillsammans med de sju tärnorna ska de nu fortsätta repetera inför kommande veckas luciatågande.

Övandet har hittills gått bra, trots rådande pandemi har Emmy Persson känt sig trygg.

– Vi har övat inomhus, men hållit avstånd.

Det är inte första gången de får en lucia i familjen, då hennes syster Anna Persson kröntes till Vinslövs lucia 2008.

Till årets firande har det även köpts in batteridrivna ljus, eftersom levande ljus riskerar att släckas utomhus. Men till den livesända kröningsceremonin blir det i alla fall levande ljus.

Britt-Marie Kaldéus Gustavsson berättar också att luciatåget kommer förses med stora vita täckjackor för att kunna hålla värmen utomhus.

– Och de får ha mycket på fötterna.

Vinslövs lucia har röstats fram i 20 år.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom

Det planerade tjugoårsjubileet för luciatåget i Vinslöv fick däremot skjutas fram till nästa år.

– Vi hoppas det är lite andra omständigheter då, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson.

På söndag livesänds kröningen från Hedbergshuset i Vinslöv och den går att se på Vinslövs hemsida. På luciadagen den 13:e livesänds luciafirandet från Missionskyrkan, även det via hemsidan. Fredag den 11:e kommer tåget gå runt ute i Vinslöv.

Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom

Hässleholm

Bertinssonmordet tas inte till HD

Hässleholm
MARKARYD/VÄXJÖ De ukrainska medborgare som friades för mordet på Gert-Inge Bertinsson i Markaryd går fortsatt fria. Domen överklagas inte till högsta domstolen, HD.

Onsdagen var den sista dagen för parterna att överklaga hovrättens utslag innan det vann laga kraft. Vid tidningens kontakt med Göta hovrätt under förmiddagen var beskedet att någon överklagan inte lämnats in, och strax efter lunch meddelade Växjö åklagarkammare att man inte heller kommer att lämna in någon.

Från fällda till friade

När Växjö tingsrätt hade uppe mordåtalet till förhandling landade man i att båda de ukrainska männen var skyldiga, och männen dömdes var för sig till livstids fängelse. Men i nästa instans friades de båda av en enig hovrätt. Rätten menade att det inte var ställt bortom rimligt tvivel att någon av männen kunnat utföra mordet på egen hand, under den faktiska tidsrymd som fanns mellan observationer av männen. Minst en av dem var skyldig till mordet, men det gick inte att utesluta att en var oskyldig.

Den tekniska bevisningen kunde inte binda någon av männen specifikt till mordet. De båda männen skyllde på varandra och hävdade sin egen oskuld i målet.

– Hovrätten bedömer att det inte alls är säkert att de åtalade gärningarna måste ha genomförts av två gärningsmän. Det kan mycket väl vara så att en av männen inte hade med brotten att göra överhuvudtaget, sa rättens ordförande Martin Andersson i ett pressmeddeland efter det friande utslaget.

Efterlystes internationellt

70-årige Gert-Inge Bertinsson, med rötter i Emmaljunga, försvann tillsammans med sin bil en eftermiddag i slutet på juli i fjol. Sista gången han sågs vid liv var när han lämnade en frisersalong.

Tidigt gick polisen ut med misstanken om att ett brott begåtts. Det som inledningsvis rubricerades som människorov ändrades dock till mord efter att Bertinsson hittats död i skogen tiotalet dagar senare. Tidigt riktades misstanken mot de båda ukrainarna som efterlystes internationellt. De greps på olika platser i Europa, och satt sedan frihetsberövade i Sverige i väntan på rättegång. Efter att hovrätten avslutat sin förhandling släpptes dock männen i väntan på dom.

Hässleholm

Polis beslagtog 989 paket cigaretter

En del av polisens beslag efter kontroller i butiker under tisdagseftermiddagen.
Foto: Foto: Polisen
Hässleholm
Östra Göinge
Osby
Hässleholm/Östra Göinge/Osby Efter flera tillslag i olika butiker i kommunerna upptäckte polis otillåten försäljning av cigaretter och andra tobaksvaror. Bland annat beslagtogs 989 cigarettpaket.

Under tisdagseftermiddagen genomförde lokalpolis tillsammans med kommunerna tobakskontroller i Östra Göinge, Osby och Hässleholms kommun.

– Det är en del i polisens medborgarlöften 2020 att göra tobakstillslag, säger kommunpolis Veronica Gustavsson som själv medverkade vid tillslagen i Östra Göinge och initierade tillslagen.

– Vi tittar på de tips vi får från allmänhet, men göra även tillslag tillsammans med kommunen. Det kan exempelvis handla om en butik som försökt få tillstånd men som sen inte fått det. Där vi känner att vi har underlag för att gå, dit går vi, säger hon.

Totalt kontrollerades fem butiker under tisdagen: två i Östra Göinge, en i Osby samt två i Hässleholms kommun, varav en var i centrala Hässleholm och en i Tyringe. Dessa butiker sålde tobaksvaror utan att ha tillstånd för det.

989 cigarettpaket, både utländska och svenska, beslagtogs från tillslagen, samt 22 snusdosor och en mindre mängd övriga tobaksvaror, enligt polisens instagramkonto.

Brottsrubriceringen är brott mot tobakslagen samt olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Vid misstanke om olovlig befattning med punktskattepliktiga varor kan det handla om att till exempel cigarettpaket helt enkelt säljs för billigt.

– Och då får man höra de personerna om det, säger Veronica Gustavsson.

Tillslag av den här typen görs varje år och är menat att skapa ett signalvärde, enligt Veronica Gustavsson.

– För de som gör detta olagligt är det ett signalvärde att det kan göras en kontroll när som helst.

Är det några personer som är gripna i nuläget?

– Nu inleder vi förundersökningen och kommer fortsätta jobba med det. Så får man utreda.

Hässleholm

Tre knattar snattade snask

Citygross i Hässleholm.
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Tre pojkar i 15-årsåldern greps när de försökte lämna butiken med godsaker.

Under lunchtid på tisdagen larmades polisen till Citygross, för att ta hand om tre ynglingar som stoppats av personalen. De tre pojkarna, två som fyllt 15 och en som ännu inte var straffmyndig, hade köpt läsk och frallor med självscanningen, men sedan tagit med sig en hel del annat ut genom kassorna.

En av de tre hade tuggummi, tictac-pastiller och julmust till ett värde av knappt 100 kronor. En annan hade en obetald påse Ahlgrens bilar för 13.50, och den tredje, som var under 15, hade lagt beslag på en förpackning Ferrero Rocher-chokladkulor för knappt 50 kronor.

För dessa brott har var och en ådragit sig en anmälan om ringa stöld. Dessutom finns ett bedrägeri anmält vid samma tillfälle, men det råder oklarheter kring vem det ska falla på. I den påse som enligt självscanningsetiketten innehöll frallor fanns det nämligen istället kaffebröd till en kostnad av drygt 40 kronor mer än vad man betalat för.

Hässleholm

Livsmedelssnattare bötfälls

Hässleholm
HÄSSLEHOLM

En man i 35-årsåldern, som i mars i år försökte stjäla livsmedel från Citygross, döms att betala 60 dagsböter à 160 kronor, totalt 9 600 kronor.

Mannen hade plockat på sig varor till ett värde av 620 kronor vid det aktuella tillfället. Mannen, bosatt i Tyringe, hade erkänt brottet, varför ärendet kunde avgöras utan huvudförhandling i rätten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopiloten

BankID - den perfekta legitimationen online!

Casinopiloten Idag använder vi oss av internet och våra mobiltelefoner till det mesta. I Sverige har vi nu haft tillgång till BankID som e-legitimation ett par år och det blir mer och mer populärt.

Det klassas som en säker betalmetod och identifiering av gällande personer vid beställningar online eller för att legitimera sig hos olika myndigheter, banker eller andra företag.

Andra länder använder sig givetvis också av liknande elektroniska tjänster som BankID. Norge är det land som har en e-legitimation som är mest likt hur det fungerar för oss när vi använder oss av bankID som legitimering. Skillnaden med Norges e-legitimering och vår svenska är att deras e-legitimering görs via mobiloperatörens inblandning. De tar dessutom en avgift för varje gång som tjänsten används.

BankID är Sveriges absolut största och mest använda e-legitimation och har utfärdats av totalt 12 banker som i samarbete erbjuder tjänsten. Alla de största bankerna i Sverige erbjuder tjänsten och mer eller mindre alla i dagens samhälle har appen nedladdad på någon av sina enheter. De flesta använder sig av mobilt bankID för att bara med några knapptryck kunna genomföra köp och legitimering på olika sidor online.

BankID används till mer eller mindre alla köp online numera

Vi svenskar har tagit emot de flesta teknologiska förändringar öppenhjärtigt och sedan BankID kom och tjänsten breddats så använder vi den mer eller mindre till allt. Några av de områden där BankID är nära till hands:

Till inlogg där verifiering krävs, t.ex på internetbanken, arbetsförmedlingen och csn.

Vid betalning av räkningar eller för identifiering av beställningar som görs online.

Till tjänster som kräver verifiering för insättningar, t.ex när du spelar på online casino. (mer information om casino med bankid - här).

BankID kan användas för att göra direkt överföringar via tjänsten swish.

Appen är enkel att ladda hem och allt du behöver göra för att aktivera tjänsten är att antingen gå in på banken eller använda din bankdosa.

BankID kan både användas från dator, surfplatta och mobiltelefon och används flitigt flera gånger i veckan av de flesta. Tjänsten gör det betydligt mer bekvämt och enkelt för oss att hantera vardagliga inloggningar och/eller köp online.

Mobilt BankID - ett måste!

Att ha BankID installerat på sin mobiltelefon är mer eller mindre ett måste idag, eftersom att tjänsten används till det mesta online. Allt från att logga in på din internetbank, till att göra snabba överföringar, bekräfta köp eller logga in på olika sidor. För att skaffa Mobilt BankID så gör du på följande sätt:

1. Gå in på Google Play eller App Store och ladda hem appen “BankID”.

2. För att logga in i appen så använder du din säkerhetsdosa samt aktiverar tjänsten i din internetbank.

3. Om du inte har en bankdosa så behöver du aktivera ditt BankID på ditt närmaste bankkontor.

Varje bankID har en giltighetstid innan det behöver förnyas och detta kan variera beroende på vilken bank du använder dig av. Det är lika enkelt att förnya sitt bankID som att skaffa ett för första gången och när det är dags så kommer du att bli underrättad om det via appen. Många som spelar på casino online tycker att BankID är smidigt då det förenklar verifieringen av betalmetoder och i sin tur leder till snabbare uttag. Tidigare så var spelare tvungna att skicka in styrkande dokument för att bevisa sin identitet och folkbokföringsadress.

Hässleholm

Återvändare döms för motstånd

Hässleholm
HÄSSLEHOLM

Mannen hade tidigare under kvällen blivit avlägsnad från Harrys, enligt ordningsvakterna uppemot tre gånger, men återvände än en gång. Ordningsvakterna beslutade sig för att omhänderta mannen, som är i 25-årsåldern. Eftersom mannen stretade emot valde de att lägga ner honom på marken och sätta handfängsel.

Mannen nekade till brott, och menade att han gjorde visst motstånd först efter att vakterna lagt ner honom på marken, och detta eftersom han fick panik och trodde att armarna skulle brytas. Att han återvänt till utestället berodde på att han ville veta varför han avlägsnats tidigare under kvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Bil i diket på riksväg 21

Hässleholm
TYRINGE

Räddningstjänsten larmades strax efter klockan 12 till en trafikolycka på riksväg 21, precis väster om Tyringe. Enligt larmet har en personbil kört ner i diket, i riktning mot Perstorp.

Efter olyckan ska det ha varit totalstopp på vägen, och vid 12.30 var det fortfarande stopp i västlig riktning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Explosion vid bil i centrala Hässleholm

En bil som fått skador efter en detonation.
Foto: Lars-Åke Englund
Hässleholm
Hässleholm Strax efter midnatt, natten till onsdagen, larmades polisen till en parkeringsplats vid Vankivavägen i centrala Hässleholm efter att en hög smäll hörts.

Flera personer larmade om den höga smällen och att de sett skador på en bil på en parkeringsplats vid Vankivavägen i Hässleholm. När polisen kom till platsen kunde patrullen konstatera att det hade inträffat en detonation vid bilen, med tanke på dess skador. Platsen spärrades därmed av och kriminaltekniker samt tekniker från bombskyddsgruppen tillkallades.

– Det verkar ha varit någon kraftigare form av banger, men när vi får resultatet från den tekniska undersökningen så vet vi mer exakt, säger Jimmy Modin, polisens presstalesperson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL