Annons

Ikea-produkter svindyra på Amazon

Ikeas klassiska sidobord Lack för dubbla priset eller barnstolen Antilop för över 600 kronor. Mängder av Ikea-produkter kan köpas via Amazons sajt, till möbeljättens förvåning.
– Ikea Sverige har inget samarbete med Amazon, säger Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea.
Ekonomi • Publicerad 30 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Amazon lanserade sin svenska sajt den 28 oktober.
Amazon lanserade sin svenska sajt den 28 oktober.Foto: Amir Nabizadeh/TT

E-handelsjätten Amazon öppnade sin svenska sajt i onsdags. Ett antal svenska märken, som Ellos, Lagerhaus, Brio, Electrolux och Bonnierförlagen är med från starten och säljer sina produkter via sajten.

Dock inte Ikea, som inte brukar sälja sina produkter via återförsäljare. Men en sökning på Ikea visar att det går att lägga vantarna på en mängd Ikea-produkter, via Amazon. Fast möbeljätten har inget samarbete med bolaget.

Annons

– Ikea Sverige har inget samarbete med Amazon och mig veterligen har ingen annan Ikea-marknad det heller, säger Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea Sverige, och fortsätter:

– Jag vet faktiskt inte hur de där produkterna har hamnat där.

Det verkar heller inte vara så att det går att göra något direkt klipp på Ikeas produkter via Amazon. Samma produkter finns till olika priser med olika avsändare och är vad det verkar rejält mycket dyrare än de brukar vara.

Till exempel går en barnstol, som vanligtvis kostar 199 kronor, att köpa för över 600 kronor. En ugnsform som kostar 99 kronor på Ikea går att köpa för drygt 250 kronor ett paket med sex muggar i plast kan köpas för en dryg hundralapp i stället för 20 kronor.

Helena Wande/TT

En skärmdump från Amazons sajt där det finns en hel del Ikea-produkter till salu.
En skärmdump från Amazons sajt där det finns en hel del Ikea-produkter till salu.Foto: Skärmdump
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons