Annons

Jan Myrdal är död

Författaren, skribenten och debattören Jan Myrdal är död. Han avled på fredagen efter att ha vistats ett par dagar på sjukhus med förmodad blodförgiftning.
Publicerad 30 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Jan Myrdal. Arkivbild.
Jan Myrdal. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Arne Andersson, ordförande i Jan Myrdal-sällskapet, berättar att Jan Myrdal gick bort vid 10-tiden på fredagsmorgonen.

– Han har varit i dålig kondition under en längre tid. Men vi hade styrelsemöte i lördags och då satt vi i ett par timmar och hade samtal med honom. Han var som vanligt när vi talade, men när han skulle gå och lägga sig så hade han svårt att ta sig till sovrummet. Så fysiskt var han inte i någon vidare kondition, säger han till TT och tillägger:

Annons

– Det var alltid stimulerande att prata med honom. Med den enorma kunskap han hade om vitt skilda ämnen.

Framträdande röst

Jan Myrdal slog igenom i början av 60-talet med den omdiskuterade reportageboken "Rapport från en kinesisk by". Följande decennier var han en av den radikala vänsterrörelsens mest framträdande röster och väckte stor uppmärksamhet för sina texter om och från Pol Pots Kambodja. Hans självbiografiska böcker, som inleddes med Barndom 1982 blev också enormt uppmärksammade för skildringen av uppväxten med föräldrarna Gunnar och Alva Myrdal.

Myrdals sista bok blev Ett andra anstånd, som gavs ut 2019.

– Det här är en av Sveriges största författare som har gått bort, men också landets mest omstridda författare. Men det han gjorde med Jag-böckerna är ett litterärt mästerverk, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norsteds och föräggare för "Ett andra anstånd" till TT.

Inte klappad medhårs

Bravinger hade aldrig träffat Jan Myrdal innan han blev förläggare för hans sista bok.

– Jag har nog aldrig träffat någon författare eller person som varit så intresserad av att inte bli klappad medhårs som Jan Myrdal. Han var väldigt säker på vad han ville men lyssnade också mer än vad jag hade trott. Men jag fick kämpa hårt ibland, säger han.

Jan Myrdal blev 93 år.

Sara Haldert/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons