Annons

Ytterligare en journalist mördad i Mexiko

Publicerad 10 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En banderoll föreställande en bakbunden och blödande reporter under en protest i Mexico City i fjol mot de många morden på journalister i Mexiko. Arkivbild.
En banderoll föreställande en bakbunden och blödande reporter under en protest i Mexico City i fjol mot de många morden på journalister i Mexiko. Arkivbild.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Israel Vázquez Rangel är det senaste offret för det omfattande våldet mot journalister i Mexiko. 31-åringen, som arbetade för nyhetssajten El Salmantino i delstaten Guanajuato, attackerades av beväpnade personer då han var ute och rapporterade om upptäckten av mänskliga kvarlevor i staden Salamanca under måndagen.

Han avled senare på sjukhus.

Annons

Mordet — det sjunde på en journalist i Mexiko i år — fördöms av bland andra Reportrar utan gränser.

– Situationen är katastrofal då våldet i Mexiko bara fortsätter, och särskilt mot journalister, säger organisationens representant för Mexiko, Balbina Flores.

Mexiko rankas av Reportrar utan gränser som ett av världens farligaste länder för journalister, vid sidan av krigshärjade länder som Syrien och Afghanistan.

Över 100 journalister har mördats i Mexiko sedan 2000, ofta efter att ha rapporterat om korruption eller landets mäktiga knarkkarteller.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons