Inrikes

Folkhälsomyndigheten skärper råd för Blekinge

Från den 1 december inför Folkhälsomyndigheten skärpta allmänna råd även i Blekinge. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Från den 1 december inför Folkhälsomyndigheten skärpta allmänna råd även i Blekinge. Orsaken är en kraftig ökning av antalet personer som fått diagnosen covid-19.

Det blir ingen större skillnad för dem som bor i länet, eftersom smittskyddsläkare Bengt Wittesjö införde lokala råd redan den 11 november. Råden som nu införs är snarlika och har samma innebörd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Statsvetare: Genuin kris för L

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att Socialdemokraternas stora tapp i SCB:s mätning var väntad.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Det var väntat att socialdemokraterna tappar stort i SCB:s senaste partisympatiundersökning, enligt två statsvetare.
För Liberalerna däremot ser det mörkare ut.

I Statistiska centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning halkar Socialdemokraterna ner till 29,4 procent. Ett tapp på 4,3 procentenheter sedan den förra mätningen i maj.

Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, kallar det "ett stort tapp", men trots allt väntat.

– När det inträffar en kris så samlar man sig och stöder den sittande regeringen. Men det initiala stödet har ebbat ut nu, vilket var helt förväntat.

Ingen verklig kris än

Hon får medhåll av Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– När SCB gjorde sin förra mätning var det stort fokus på coronaåtgärderna och de övriga partierna slöt nästan fullständigt upp bakom regeringen vilket var gynnsamt för Socialdemokraterna som parti, säger han.

– Men sedan dess har borgfreden krackelerat och kritik börjat föras fram.

Samtidigt, poängterar han, är resultatet fortfarande i nivå med Socialdemokraternas valresultat. Så länge det fortsätter så är det ingen större fara.

– Den verkliga krissituationen inträder nog om Socialdemokraterna skulle fortsätta se den långsamma nedåtgående trend som vi har sett under flera decennier nu, säger han.

Båda statsvetarna lyfter fram Moderaterna som vinnaren i undersökningen. Partiet landar på 22,1 procent – en ökning med två procentenheter sedan majmätningen.

– Det tidigare tappet där är borta. Man har konsoliderat sig och tar ett kliv framåt, tar plats som det stora oppositionspartier som samlar en del av kritiken mot regeringens coronahantering, säger Jonas Hinnfors.

"Genuin krissituation"

För Liberalerna ser det betydligt mörkare ut. Partiet går minus 0,3 procentenheter sedan förra mätningen, en icke statistiskt säkerställd förändring, och landar på 3,0 procent. Klart under riksdagsspärren.

– De har parkerat sig där. Den senaste tidens inre diskussion om var de ska stå och vilka de ska stödja har blivit en öppen diskussion utåt och om inte de frågorna besvaras har jag svårt att de vad som skulle kunna lyfta dem, säger Marja Lemne och tillägger:

– Risken är att vi har ett parti mindre efter nästa val.

Jonas Hinnfors lyfter samma dilemma:

– Liberalerna är verkligen i en genuin krissituation. Man ligger på en väldigt låg nivå och gör man fel så är risken uppenbar att man inte klarar sig i valet 2022.

Alice Nordevik/TT

Inrikes

M: Låt folket bli skogsägare

M-ledaren Ulf Kristersson och partiets skogspolitiske talesperson John Widegren.
Foto: Jessica Gow
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill sälja 20 procent av statliga Sveaskogs produktiva skogsmark.
– Vi vill öka det folkliga engagemanget i skogen, så att fler kan få köpa skog, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna vill att landets runt 300 000 enskilda skogsägare ska bli fler. Partiet tror att det kommer att gynna landsbygden, men också en hög virkesproduktion kombinerat med värnande av biologisk mångfald och värdefull natur.

– När många äger skapar det mångfald -- av naturvärden förstås, men det ger också bra produktion av skog, som blir hållbar över lång sikt, säger Ulf Kristersson.

I tidigare markförsäljningsprogram har egendomarna varit för stora och har därför inte levt upp till syftet att stärka landsbygden, anser M. I det nya förslaget föreslås därför att Sveaskog ska sälja mindre skogsområden på 25-50 hektar till marknadspris. Det ska inte heller vara möjligt att köpa fler än ett område.

Folkrörelse

– Vi tror att skogen bör bli mycket mer av en folkrörelse. Man borde sälja mycket skog, men i små lotter, så att många normala skogsägare kan köpa till lite mera, säger Kristersson.

Moderaterna bedömer att försäljningarna kan ge staten intäkter på runt 9 miljarder kronor, vilket ska användas för att betala av på statsskulden.

Om regeringen inte skulle nappa på förslaget tänker M i början av nästa år lägga fram förslaget som ett initiativ i riksdagens näringsutskott.

– Jag skulle tro att det finns ett starkt politiskt stöd för detta, säger Kristersson.

Kritik mot Skogsutredningen

Häromdagen presenterade Skogsutredningen sina förslag för regeringen. Några av huvudpunkterna var att initiativet för att skydda skog med höga naturvärden ska komma från markägaren själv, att Skogsstyrelsen ska sluta med den omdebatterade kartläggningen av extra skyddsvärd skog, så kallade nyckelbiotoper, och att ett område större än Västmanland med fjällnära skog ska få formellt skydd.

Moderaterna tycker att det är bra att nyckelbiotopinventeringen slopas och att det blir mer frivillighet för markägare som vill skydda skog.

– Men utredningen går i fel riktning när det gäller om vi ska kunna använda och bruka skogen, säger Ulf Kristersson.

– Nu ska det skyddas ännu mer skog, fast vi har väldigt stora markandelar som är skyddade redan. Det kommer bara att göra det ännu svårare för många privata skogsägare.

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Vem äger den svenska skogen?

48 procent av skogen ägs av enskilda, privata ägare vilket är fysiska personer, dödsbon och bolag som inte är aktiebolag.

Privatägda aktiebolag äger 24 procent av skogsmarken.

13 procent ägs av statsägda aktiebolag som Sveaskog, Göta kanalbolag och Akademiska Hus.

Övriga privata ägare, som till exempel Svenska kyrkan, stiftelser, ekonomiska och ideella föreningar, bysamfälligheter, allmänningar och besparingsskogar äger 6 procent av skogen.

Staten genom till exempel Fastighetsverket, Fortifikationsverket, Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen äger 7 procent.

De sista 2 procenten ägs av övriga allmänna ägare som till exempel kommuner och landsting.

Källa: Skogsutredningen

Inrikes

Amnesty: Dödsdömde KI-forskaren inte flyttad

Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia visar en bild på sin man. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Den dödsdömde KI-forskaren Ahmedreza Djalali har ännu inte flyttats till ett annat fängelse i Iran för att avrättas, uppger företrädare för Amnesty för TT.

Under tisdagen fanns det uppgifter om att forskaren hade flyttats från Evinfängelset till ett annat fängelse för att avrättas inom kort.

– Domaren som ska verkställa dödsstraffet har fått i order att flytta honom, men så har inte skett. Djalali befinner sig fortfarande på Evinfängelset, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Hon vill inte gå in på var hon fått uppgifterna om att svenskiraniern sitter kvar i fängelset ifrån, men säger att Amnesty är säkra på att de är korrekta.

Enligt Amnesty är det nu centralt att både statliga aktörer som Utrikesdepartementet (UD) och andra organisationer fortsätter att pressa Iran.

– Det är fortsatt ett otroligt kritiskt läge, och det är viktigt att trycket från omvärlden kvarstår. Att han inte har flyttats kan vara en indikation på att det faktiskt fungerar.

TT: Men det skulle också kunna vara så att ordern tar längre tid än väntat att verkställa?

– Ja, så kan det vara. Men vi hoppas att man från iranskt håll förstår att det finns ett stort stöd för att han inte ska avrättas.

Ahmedreza Djalali greps och fängslades 2016 och dömdes året efter till döden för spioneri. Forskaren i katastrofmedicin anklagas för spioneri för den israeliska underrättelsetjänsten Mossads räkning.

TT söker UD för en kommentar till uppgifterna.

Henning Eklund/TT

Helena Ekinge/TT

Inrikes

SCB: S tappar rejält i opinionen

Statsminister Stefan Löfven (S) fick se en kraftig uppgång för Socialdemokraterna i SCB:s majundersökning. Sedan dess har partiet tappat igen. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Socialdemokraterna tappar drygt 4 procentenheter i SCB:s partisympatiundersökning jämfört med maj-mätningen. Liberalerna ligger fortfarande under riksdagsspärren.

Socialdemokraternas starka uppgång i SCB:s maj-mätning efter vårens pandemihantering har nu halverats. I maj fick S 33,7 procent, vilket var en uppgång med 8,7 procentenheter jämfört med november-mätningen 2019.

I mätningen för november i år tappar S ungefär hälften av den uppgången och landar på 29,4 procent. Det är drygt en procentenhet över valresultatet 2018.

”Vårt fokus just nu ligger inte på opinionssiffror utan på att hantera pandemin och det allvarliga läge vi befinner oss i. Men siffror strax över vårt valresultat tycker jag är godkänt med tanke på att vi är mitt i en tuff mandatperiod med ett nytt samarbete och ett svårt parlamentariskt läge", säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Viktiga samhällsproblem

Enligt SCB har partiet statistiskt säkerställda nettoförluster på 1,8 procentenheter till gruppen "vet ej", 1,2 procentenheter till Moderaterna, lika mycket till Vänsterpartiet samt cirka 0,7 procentenheter till Centerpartiet.

Moderaterna får 22,1 procent, en statistiskt säkerställd ökning med 2 procentenheter. Partisekreterare Gunnar Strömmer tror att uppgången beror på att man fokuserar på viktiga samhällsproblem som brottslighet och arbetslöshet, samt att allt fler väljare nu ser ett alternativ till den rödgröna regeringen.

– Vårt fokus ligger på att leverera så bra svar det bara går på de samhällsproblemen, säger Strömmer.

Frågan är vilken roll coronapandemin kan spela för valet 2022.

– Regeringen verkar vara upptagen med att skylla på alla andra. Om det inte är kommunernas fel, så är det regionernas, är det inte regionernas fel så är det myndigheternas och är det inte myndigheternas så är det den svenska förvaltningsmodellens fel, säger Strömmer.

Vänsterpartiet uppåt

Moderaterna har jämfört med maj 2020 statistiskt säkerställda nettovinster på cirka 1,2 procentenheter från Socialdemokraterna, cirka 0,5 procentenheter från Kristdemokraterna samt cirka 0,5 procentenheter från Liberalerna.

Sverigedemokraternas uppgång på senare tid i andra opinionsundersökningar bekräftas inte av SCB. Partiet får 17,6 procent, vilket inte är någon säkerställd förändring vare sig från maj-mätningen eller valet.

Vänsterpartiet har haft medvind i opinionen en längre tid, vilket nu bekräftas av SCB. 9,3 procent är en statistiskt säker uppgång med 1,1 procentenhet. Partiet har en säkerställd nettovinst på 1,2 procentenheter från S.

Liberalerna tycks fortfarande vänta på sitt lyft. Partiet får 3,0 procent, vilket fortfarande är farligt långt under riksdagsspärren. Det är inte någon säkerställd förändring jämfört med maj-mätningen men en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalets 5,5 procent.

Centerpartiet ökar jämfört med maj-mätningen och når 7,6 procent, men det är samtidigt en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalets 8,6 procent.

Män-kvinnor

Kristdemokraterna får 5,4 procent, ett tapp både i förhållande till maj-mätningen och riksdagsvalet, i båda fallen statistiskt säkerställda nedgångar.

Miljöpartiet redovisar inga statistiska förändringar med sina 4,2 procent, vare sig i förhållande till maj-mätningen eller valet.

Skillnaderna mellan kvinnors och mäns partisympatier märks tydligast i stödet för SD, där 10,8 procent av kvinnorna sympatiserar med partiet medan stödet från männen är 24,4 procent.

För S är det fler kvinnor (33,5 procent) som stödjer partiet än män (25,2 procent).

Miljöpartiet lever farligt bland männen, där bara 1,8 procent stödjer partiet. Siffran för kvinnorna är 6,7 procent. Även Vänsterpartiet har högre stöd bland kvinnor än bland män.

Owe Nilsson/TT

Opinionssiffror från SCB
Opinionssiffror från SCB
Foto: Ingela Landström/TT

FAKTA

Fakta: Geografiska skillnader

S är störst i Mellersta och övre Norrland med 39,1 procent.

Minst stöd får S i Östra Mellansverige med 26,0 procent.

SD är störst i Sydsverige med 22,6 procent.

Minst stöd får partiet i Stockholms kommun med 8,0 procent.

M är störst i Stockholms län exklusive kommun med 28,9 procent.

Minst är partiet i Mellersta och övre Norrland med 16,0 procent.

V är störst i Stockholms kommun med 18,3 procent.

Minst stöd får partiet i Sydsverige med 6,1procent.

MP är störst i Stockholms kommun med 7,7 procent.

Minst är MP i Norra Mellansverige med 1,4 procent.

C är störst i Småland med öarna med 10,4 procent.

Minst stöd får C i Stockholms län exklusive kommun med 5,4 procent.

Liberalerna är störst i Stockholms kommun med 5,4 procent.

Minst är partiet i Småland med öarna med 1,2 procent.

KD är störst i Småland med öarna med 7,9 procent.

Minst är partiet i Stockholms kommun med 2,5 procent.

Källa: SCB

Inrikes

Fängelse för sexhandel på massagesalong

Eskilstuna tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 45-årsåldern döms till två års fängelse för grovt koppleri efter att omfattande sexhandel har bedrivits på hennes massagesalong i Eskilstuna.

Verksamheten ska ha pågått från 2018 och fram till sommaren 2020 då kvinnan greps efter att tips inkommit till polisen.

Kvinnan själv förnekar någon kännedom om sexhandeln, men flera vittnen uppger att hon har funnits i lokalerna när det pågått samt att hon informerat kunder om möjligheten till att köpa sex. Betalning för sexköp har även inkommit till kvinnans privata konto, enligt domen.

Kvinnan ska därför dömas för koppleribrott, då hon främjat att personer som arbetat på hennes salong har sålt sex, skriver Eskilstuna tingsrätt i domen.

Minst 125 sexköp har genomförts på salongen och det är därmed fråga om en verksamhet som bedrivits i större omfattning, varför brottet rubriceras som grovt.

Kvinnan får även näringsförbud på fem år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Inrikes

Dämpad viruskurva i Västra Götaland

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, vid en pressträff på onsdagen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Ökningen av antalet covid-19-fall i Västra Götalandsregionen kan vara på väg att plana ut.
– Vi har fortfarande en stor smittspridning, men vi ser en avplaning. Det är ett positivt tecken, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Antalet bekräftade nya covid-19-fall i Västra Götalandsregionen minskade förra veckan för första gången sedan uppgången startade om för två månader sedan.

– Vi ser en minskning, men det är viktigt att poängtera att toppen inte är nådd, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, som på onsdagen deltog vid en pressträff om virusläget i regionen.

– Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser, men vi ser ändå en utplaning och inte den snabba ökningstakten av nya fall som vi haft tidigare.

Även inom vården finns vissa tecken på en avmattning, enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

På onsdagsförmiddagen fanns 251 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav 37 på intensivvårdsavdelning.

– Vi ser en liten avmattning i vården också. Det är svårt att säga om vi har nått en topp, men den kraftiga ökningen, den branta delen av kurvan, har planat ut, säger hon.

Precis som Thomas Wahlberg poängterar Ann Söderström dock att faran är långt ifrån över.

– Det krävs att vi följer förhållningsreglerna för att inte smittspridningen ska öka igen, säger hon.

– Jag hoppas att vi kan få en så gynnsam utveckling som det här indikerar, men det är inget som vi är helt säkra på.

Jens Bornemann/TT

Inrikes

Vapen från Rosenbad funnet hos åtalad pojke

Den stulna pistolen från Regeringskansliet hittades vid en husrannsakan i Sundsvall.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes Ett av de vapen som stals från Regeringskansliet förra året har återfunnits hos en 16-åring som står åtalad för mordförsök.

Vapnet, en Glock 17, hittades i en lägenhet i Sundsvall vid en husrannsakan strax före jul förra året. I lägenheten befann sig flera personer, däribland en 16-åring som nu står åtalad för mordförsök i ett annat ärende.

Efter kontakt med polisen i Stockholm fick Sundsvallspolisen bekräftat att vapnet var ett av dem som stulits från Regeringskansliet några veckor tidigare. Det framgår i ett förundersökningsprotokoll för ett annat ärende, där 16-åringen står åtalad för mordförsök efter en skjutning i Järfälla i maj i år.

I polisförhör uppger pojken att han hade tagit sig till Sundsvall via tåg från Uppsala där han satt på HVB-hem. När han fick tag på vapnet vill han inte uppge, men han säger att han har köpt det.

"Det var inte billigt" säger han som svar på vad han betalade. På frågan om vad han skulle ha pistolen till svarar han "man vet aldrig".

Det var Dagens Juridik som i november förra året avslöjade att sex pistoler och specialammunition hade stulits från Regeringskansliet. Vapnen ska ha varit till för skyddsvakter på Regeringskansliet.

Till Sundsvalls-Tidning säger åklagare Jenny Clemedtson, som åtalat pojken för mordförsök efter skjutningen i Järfälla, att det är oklart om det faktiskt är pojken som tagit med sig det stulna vapnet till Sundsvall.

– Antingen har han faktiskt tagit dit vapnet eller så tar han på sig brott åt andra. Det är intressant att fråga sig – och utredningen pågår, säger hon till ST.

Det var inte det stulna vapnet från Regeringskansliet som användes vid skjutningen i Järfälla.

Marc Skogelin/TT

Inrikes

Flickorna bättre än pojkarna i alla skolämnen

Flickorna är bättre än pojkarna i samtliga ämnen i skolan, visar en granskning av tidningen Läraren. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Flickorna är bättre än pojkarna i samtliga ämnen i skolan, visar en granskning av tidningen Läraren som gått igenom slutbetygen i alla ämnen i årskurs 9.

Sedan det nuvarande betygssystemet infördes 2012/2013 har dessutom skillnaderna i de flesta ämnen ökat.

Även inom idrott och hälsa, där pojkarna varit bäst i decennier, har nu flickorna gått om. Där är snittpoängen visserligen fortsatt densamma, men fler flickor hade betyget A i våras.

I genomsnitt har flickorna 12 procent högre genomsnittspoäng.

Förutom att ha högre genomsnittspoäng i varje ämne har fickorna även många fler toppbetyg, med dubbelt så många A i genomsnitt som pojkarna.

Skillnaden mellan könen fortsätter även i gymnasiet. Bland annat var det 80,8 procent av flickorna i gymnasiet som gick ut med grundläggande högskolebehörighet 2019. För pojkarna var siffran endast 66,4 procent, visar Lärarens granskning.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL