Inrikes

Psykolog: Festsug vägs mot dödsrisk

I läget vi befinner oss i nu är det tydligt att det finns en stor trötthet hos många människor efter året som varit, enligt Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes Coronaråden skärps på nytt och regeringen vädjar att alla ska ta sitt ansvar — som återigen sätter käppar i hjulen för festsugna.
— Vi befinner oss i en situation där människors festintresse ställs i relation till andras död, säger psykologen Johan Waara.
PREMIUM

De senaste veckorna har flera medier rapporterat om fortsatt festande — något som måste få ett slut för att minska smittspridningen, enligt regeringen.

Johan Waara, psykolog och verksam vid Uppsala universitet, anser att det nu handlar om att visa "medmänsklighet" till varandra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Motorsågsmassaker på Moras julgran

Den kommunala julgranen i Mora har sågats ned i natt. En person i 20-årsåldern, som höll i motorsågen, misstänks för skadegörelse. Arkivbild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Inrikes
Inrikes

Den kommunala granen i Mora utsattes under natten för en minst sagt omild behandling. Julgranen sågades, vid tvåtiden på natten, ned med motorsåg.

– Det är kommunens julgran som står mitt i Mora som sågats ned. Det är en rejäl pjäs på cirka 15 meter, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin till TT.

Det finns inga uppgifter om att granen orsakat skador när den föll.

– Jag antar att den föll så bra den kunde, säger Lars Hedelin.

Totalt misstänks fyra personer för inblandning i trädfällningen.

– En person i 20-årsåldern höll i sågen och är misstänkt för skadegörelse och även vårdslöshet i trafik, säger Hedelin.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Ny våg av smitta hotar efter nyår

Julhelgerna kan lägga grunden för en tredje våg av covid-19, varnar Sveriges tidigare statsepidemiolog Annika Linde. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/TT
Inrikes
Inrikes Höstens kraftiga spridning av covid-19 tycks vara på väg att avta i Sverige. Men dödstalen kommer sannolikt att stiga i ytterligare ett par veckor. Och mycket pekar på att smittspridningen kan ta ny fart efter nyår – innan vaccineringen får effekt.

– Det är absolut inte fråga om att man kan blåsa faran över, men jag tror att vi kanske börjar närma oss toppen för den här andra vågen, säger Annika Linde, virolog och tidigare statsepidemiolog.

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, instämmer – men varnar för att Sverige riskerar att fastna i ett farligt läge om strategierna för att hejda smittan inte är tillräckliga.

– Det verkar som att åtgärderna börjar få effekt, men inte så att smittan har bromsats in. Vi befinner oss på en platå med fortsatt hög smittspridning. Vi får verkligen hoppas att vi kan komma bort från den, för den orsakar mycket sjukdom och dödlighet, säger Joacim Rocklöv.

Bättre karantänsregler

TT: Hur skulle åtgärderna kunna skärpas för att hejda smittspridningen snabbare?

– Bättre karantänsregler för personer i familjen med symtom, inte bara för bekräftade fall. Och så tror jag att det vore bra att kunna skala upp snabbtester, så att de kunde användas inom till exempel äldreomsorgen, säger Joacim Rocklöv.

Annika Linde tycker att beslutet att stänga gymnasieskolorna på nytt är klokt.

– Där har vi de största spridarna. Det är ungdomar mellan 17 och 30 år som verkligen har varit källan till att viruset sprider sig, säger Annika Linde.

Rekommendera munskydd

Dessutom förordar hon utbredd användning av munskydd i trängsel inomhus, framför allt nu när julhandeln närmar sig. Invändningarna att det saknas vetenskapligt stöd för att munskydd är effektivt, eller att folk skulle invaggas i falsk trygghet, ger hon inte mycket för.

– Då säger jag att det är samma sak med handtvätt. Det är svårt att visa med fältstudier att allmän handtvätt i befolkningen har någon smittdämpande effekt. Och många slarvar med att tvätta händerna i 20 sekunder, vilket kan leda till en falsk känsla av trygghet. Men jag skulle aldrig någonsin låta bli att rekommendera handtvätt. Det vore lika dumt som jag tycker det är att man inte rekommenderar munskydd i trånga situationer, säger Annika Linde.

Ny fart efter helgerna

Både Annika Linde och Joacim Rocklöv påpekar att dödstalen sannolikt fortsätter att stiga ett par veckor även efter det att smittspridningen börjar bromsa in.

– Sedan kanske de fortsätter att ligga där ett tag, eftersom vi är på en platå. Det dröjer nog fram till julhelgerna innan vi ser tydligare hur det blir, säger Joacim Rocklöv.

Risken är att smittan skjuter ny fart efter helgerna, i en tredje våg.

– Trots alla förmaningar tror jag att det blir en del resande under julen. Då kan det bli en ny våg med ökad spridning när alla kommer tillbaka och träffas igen, med nya virus som de har hämtat upp på olika ställen. Det är vad vi brukar se i samband med exempelvis influensaepidemier, att de tar ny fart efter julen, säger Annika Linde.

Joacim Rocklöv håller med.

– Ja, vi har ju sett ökningar vid höstlov och påsklov tidigare. Jag tror att det finns risk att smittan drar i väg ordentligt igen om vi inte håller nere resor och privata sammankomster ordentligt över helgerna. Vi vet att det här viruset kan smitta rejält åtminstone till och med april, säger han.

Sommar och vaccinering

Därefter bör våren och sommaren hjälpa till att bromsa spridningen, när umgänget flyttar utomhus och luften blir fuktigare och mindre stillastående så att viruset inte längre sprider sig lika lätt, förklarar han. I bästa fall har dessutom effekten av en vaccination börjat märkas då.

Men under den första period då endast riskgrupperna vaccineras är det viktigt att inte ändra beteendet alltför snabbt utan att tänka sig för, påpekar Annika Linde. Även om vaccinen i tester har uppvisat en effektivitet på mer än 90 procent, så innebär det att knappt var tionde vaccinerad person kommer att sakna immunitet. Om då viruset finns kvar i den övriga befolkningen finns en risk att smittas.

– Vi äldre har ju nästan inte alls bidragit till smittspridningen hittills. Men om vi börjar leva mer normalt ute bland folk och åtta procent av oss saknar skydd trots vaccinering, så finns det så klart en risk att det blir fler fall bland oss och de andra riskgrupperna som står först på tur. Dessutom kan vi ju smitta andra. Det är viktigt att tänka på, säger Annika Linde.

Jörn Spolander/TT

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet. Arkivbild
Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet. Arkivbild
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Annika Linde. Arkivbild
Annika Linde. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Möjliga vaccin mot covid-19

EU-kommissionen har under hösten undertecknat sex avtal om inköp av covid-19-vaccin för medlemsländernas räkning:

* 27 augusti: 300 miljoner doser från Astra Zeneca, med en option på ytterligare 100 miljoner.

* 18 september: 300 miljoner doser från Sanofi-GSK.

* 8 oktober: 200 miljoner doser från Janssen.

* 11 november: 200 miljoner doser från Biontech-Pfizer, med en option på ytterligare 100 miljoner doser.

* 17 november: 225 miljoner doser från Curevac, med option på 180 miljoner till.

* 25 november: 80 miljoner doser från Moderna, med en option på ytterligare 80 miljoner.

Källa: EU-kommissionen.

Inrikes

Sveriges tysta diplomati ska granskas

Den svenska journalisten, Dawit Isaak är fängslad Eritrea sedan 2001. Nu ska en kommission granska Sveriges tysta diplomati i ärendet. Arkivbild.
Foto: Kalle Ahlsén
Inrikes
Inrikes

En oberoende undersökningskommission ska granska Sveriges tysta diplomati, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det är de uppmärksammade fallen med Gui Minhai i Kina och Dawit Isaak som är utgångspunkten för kommissionen.

Samtliga partier i riksdagens utrikesutskott har ställt sig bakom ett krav från Moderaterna om ett sådant tillkännagivande till regeringen.

– Vi har inte lyckats från svensk sida när Gui Minhai sitter fast i Kina och när Dawit Isak sitter fast i Eritrea. Och då finns det skäl att se vad som har gjorts, vad man kan lära sig av det, vad som kunde ha gjorts bättre eller vad som har motiverat i den så kallade tysta diplomatin, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark till Ekot.

Tillkännagivandet till regeringen väntas klubbas av riksdagen i mitten av januari.

Inrikes

Två skadade i mordförsök i Flemingsberg

Två män har förts till sjukhus efter att ha blivit knivhuggna i Flemingsberg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man knivskars svårt utanför en restaurang i Flemingsberg i sydvästra Stockholm under fredagskvällen.

Strax efter det första larmet stapplade en annan knivhuggen man in på en bensinmack i samma område.

– Den man som tog sig in på bensinmacken hade även blivit beskjuten men inte träffad, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Polisen misstänker nu att de båda skadade männen har ett samband.

– Vi tror att de kan höra ihop men det är minst sagt lite rörigt just nu, säger Fredrik Andersson.

Båda männen fördes till sjukhus.

– Mannen som hittades utanför restaurangen är allvarligt skadad och vi har inlett en undersökning om försök till mord samt grov misshandel i det andra fallet, säger Fredrik Andersson.

Inrikes

Två svårt skadade i mordförsök i Mjölby

Två personer är svårt skadade efter ett grovt våldsbrott i Mjölby. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer har förts till sjukhus med svåra skador efter ett grövre våldsbrott i Mjölby under natten till lördagen.

– Vi larmades till en adress i Mjölby strax efter 03-tiden natten till lördagen och när vi kom till platsen fann vi två personer som var allvarligt skadade av något vasst föremål, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen.

Inte långt efteråt lyckades polisen gripa en gärningsman nära brottsplatsen.

– Vi arbetar med brottsrubriceringen mord eller dråpförsök och håller just nu på med teknisk undersökning och de vanliga rutinerna i ett sådant här ärende, säger Nilseryd.

De båda skadade personerna är förda till sjukhus.

– Vi kan inte säga något mer i nuläget och det är alltid svårt att säga med den här typen av skador, säger Lars-Göran Nilseryd.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Inrikes

Spädbarn dog efter vårdmiss

En bebis dog under förlossningen på grund av vårdmiss. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Inrikes
Inrikes

En bebis i Kalmar dog efter att personalen misstolkat CTG-apparatens övervakningskurva på det ofödda barnet och därför dröjt med beslut om kejsarsnitt. Barnet påverkades så pass mycket att det avled dagen efter.

Nu anmäler sjukhuset händelsen som en allvarlig vårdskada enligt lex Maria, skriver Barometern.

Händelsen inträffade i november i samband med att en 30-årig kvinna skulle förlösas.

Inrikes

Sålde mistlar - misstänks för brott

Tistlar kan vara brottsligt att sälja. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 40-årsåldern greps under fredagseftermiddagen i Framnäs i Västerås kommun, misstänkt för miljöbrott.

Polisen fick tips om att mannen sålde mistlar utanför en butik, något som är förbjudet utan tillstånd eftersom mistlar är fridlysta, skriver vlt.se.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Poliser förda till sjukhus efter biljakt

Två poliser skadades i en biljakt under fredagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två poliser har förts till sjukhus efter att deras bil kördes på under en polisjakt.

En patrull upptäckte en bil som bröt mot trafikreglerna under fredagskvällen på Djurgården i centrala Stockholm, men istället för att stanna försökte bilen köra ifrån patrullen som inledde en biljakt på förövaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL