Annons

Göteborgsoperan ställer in

Efter Folkhälsomyndighetens uppmaning att avstå från sammankomster ställer Göteborgsoperan in sina föreställningar.
"Det är helt nödvändiga beslut utifrån den extrema situation som samhället befinner sig i", skriver vd:n Christina Björklund i ett pressmeddelande.
Publicerad 30 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Efter Folkhälsomyndighetens uppmaning att avstå från sammankomster ställer Göteborgsoperan in sina föreställningar. Akivbild.
Efter Folkhälsomyndighetens uppmaning att avstå från sammankomster ställer Göteborgsoperan in sina föreställningar. Akivbild.Foto: Mats Bäcker/TT

Göteborgsoperans styrelse och ledning beslutade under fredagen att ställa in all publik verksamhet i tre veckor framåt, enligt ett pressmeddelande.

Beslutet fattades med anledning av torsdagens skärpning av Folkhälsomyndighetens råd och uppmaningen till allmänheten att avstå från sammankomster, bland annat konserter och föreställningar, till och med den19 november.

"Tungt beslut"

Annons

Enligt Chistina Björklund, vd på Göteborgsoperan, har valet att lägga verksamheten på is gjorts efter samtal med regionens smittskyddsläkare.

"Det är svåra, tunga men helt nödvändiga beslut utifrån den extrema situation som vårt samhälle just nu befinner sig i. Vår sammanvägda bedömning, efter att ha gått igenom de nya skärpta råden och efter samtal med regionens smittskyddsläkare, är att det här är det enda rimliga att göra just nu för att ta vårt samhälls- och arbetsgivaransvar", skriver Christina Björklund i pressmeddelandet.

Stora delar av de personer i Göteborgsoperans personal som inte kan arbeta hemifrån kommer även att arbetsbefrias under den kommande veckan.

Operan: 50 personer i publiken

Även Kungliga Operan i Stockholm har efter Folkhälsomyndighetens besked beslutat att endast låta 50 personer ta del av institutionens föreställningar fram till den 19 november.

– Efter gårdagens besked från Folkhälsomyndigheten har vi i dag beslutat att spela för 50, och inte för 300 personer, vilket var den tidigare planen, säger Torbjörn Eriksson, presschef vid Operan, till TT.

Enligt Torbjörn Eriksson har man vid institutionen hela tiden arbetat hårt för att coronasäkra föreställningar och kunna framföra dem för publik.

– Det gäller för personerna som befinner sig på såväl som bakom scenen – och naturligtvis även för publiken. Men skulle situationen förvärras omprövar vi så klart vårt beslut.

Även Dramaten påverkas av de skärpta råden från Folkhälsomyndigheten. Ledningen för teatern, där "Elektra" skulle ha framförts för 300 personer i helgen, meddelade under fredagen att man ställer in alla föreställningar till och med den 19 november.

Anna Grönberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons