Inrikes

Barn hölls isolerade - inget brott

'Trots alla åtgärder har vi inte kunnat finna några straffbara gärningar. Det har stannat vid omsorgsbrister', säger kammaråklagare Ingegerd Jigin i ett pressmeddelande.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes De skånska föräldrar som höll sina barn isolerade från omvärlden och inte lät dem gå i skola kan inte antas ha begått något brott. Det anser åklagaren, som nu lägger ner förundersökningen.
PREMIUM

– Det är inte brottsligt att inte låta barn gå i skolan. Det vi har att förhålla oss till är brottsbalken, säger åklagare Ingegerd Jigin till TT.

Hon har arbetat med fallet sedan i våras, då förundersökningen mot föräldrarna återupptogs. Uppdraget var att ta reda på om barnen har utsatts för misshandel, olaga frihetsberövande eller olaga tvång. Men slutsatsen är alltså att de inte har det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Amnesty: Dödsdömde KI-forskaren inte flyttad

Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia visar en bild på sin man. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Den dödsdömde KI-forskaren Ahmedreza Djalali har ännu inte flyttats till ett annat fängelse i Iran för att avrättas, uppger företrädare för Amnesty för TT.

Under tisdagen fanns det uppgifter om att forskaren hade flyttats från Evinfängelset till ett annat fängelse för att avrättas inom kort.

– Domaren som ska verkställa dödsstraffet har fått i order att flytta honom, men så har inte skett. Djalali befinner sig fortfarande på Evinfängelset, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Hon vill inte gå in på var hon fått uppgifterna om att svenskiraniern sitter kvar i fängelset ifrån, men säger att hennes organisation är säker på att de är korrekta.

Enligt Amnesty är det nu centralt att både statliga aktörer som Utrikesdepartementet (UD) och andra organisationer fortsätter att pressa Iran.

– Det är fortsatt ett otroligt kritiskt läge, och det är viktigt att trycket från omvärlden kvarstår. Att han inte har flyttats kan vara en indikation på att det faktiskt fungerar.

TT: Men det skulle också kunna vara så att ordern tar längre tid än väntat att verkställa?

– Ja, så kan det vara. Men vi hoppas att man från iranskt håll förstår att det finns ett stort stöd för att han inte ska avrättas.

Ahmedreza Djalali greps och fängslades 2016 och dömdes året efter till döden för spioneri. Forskaren i katastrofmedicin anklagas för spioneri för den israeliska underrättelsetjänsten Mossads räkning.

UD svarar via sin presstjänst att man känner till uppgifterna från Amnesty, men att UD inte vill ge någon ytterligare kommentar.

Henning Eklund/TT

Helena Ekinge/TT

Inrikes

174 nya dödsfall med covid-19

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat statistiken över coronadrabbade i landet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

174 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 972 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 266 158 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Marcus Alexandersson/TT

Inrikes

174 nya dödsfall med covid-19

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat statistiken över coronadrabbade i landet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

174 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 972 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 266 158 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Marcus Alexandersson/TT

Inrikes

SCB: S tappar rejält i opinionen

Statsminister Stefan Löfven (S) fick se en kraftig uppgång för Socialdemokraterna i SCB:s majundersökning. Sedan dess har partiet tappat igen. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Socialdemokraterna tappar drygt 4 procentenheter i SCB:s partisympatiundersökning jämfört med maj-mätningen. Liberalerna ligger fortfarande under riksdagsspärren.

Socialdemokraternas starka uppgång i SCB:s maj-mätning efter vårens pandemihantering har nu halverats. I maj fick S 33,7 procent, vilket var en uppgång med 8,7 procentenheter jämfört med november-mätningen 2019.

I mätningen för november i år tappar S ungefär hälften av den uppgången och landar på 29,4 procent. Det är drygt en procentenhet över valresultatet 2018.

”Vårt fokus just nu ligger inte på opinionssiffror utan på att hantera pandemin och det allvarliga läge vi befinner oss i. Men siffror strax över vårt valresultat tycker jag är godkänt med tanke på att vi är mitt i en tuff mandatperiod med ett nytt samarbete och ett svårt parlamentariskt läge", säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Viktiga samhällsproblem

Socialdemokraterna har gjort nettoförluster till gruppen "vet ej" samt till Moderaterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Moderaterna får 22,1 procent, en statistiskt säkerställd ökning med 2 procentenheter. Partisekreterare Gunnar Strömmer tror att uppgången beror på att man fokuserar på viktiga samhällsproblem som brottslighet och arbetslöshet, samt att allt fler väljare nu ser ett alternativ till den rödgröna regeringen.

– Vårt fokus ligger på att leverera så bra svar det bara går på de samhällsproblemen, säger Strömmer.

Frågan är vilken roll coronapandemin kan spela för valet 2022.

– Regeringen verkar vara upptagen med att skylla på alla andra. Om det inte är kommunernas fel, så är det regionernas, är det inte regionernas fel så är det myndigheternas och är det inte myndigheternas så är det den svenska förvaltningsmodellens fel, säger Strömmer.

Vänsterpartiet uppåt

Moderaterna har fått väljare från S, KD och L.

Sverigedemokraternas uppgång på senare tid i andra opinionsundersökningar bekräftas inte av SCB. Partiet får 17,6 procent, vilket inte är någon säkerställd förändring vare sig från maj-mätningen eller valet.

Vänsterpartiet har haft medvind i opinionen en längre tid, vilket nu bekräftas av SCB. 9,3 procent är en statistiskt säker uppgång med 1,1 procentenhet.

Liberalerna tycks fortfarande vänta på sitt lyft. Partiet får 3,0 procent, vilket fortfarande är farligt långt under riksdagsspärren. Det är inte någon säkerställd förändring jämfört med maj-mätningen men en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalets 5,5 procent.

Centerpartiet ökar jämfört med maj-mätningen och når 7,6 procent, men det är samtidigt en statistiskt säkerställd minskning jämfört med riksdagsvalets 8,6 procent.

Män-kvinnor

Kristdemokraterna får 5,4 procent, ett tapp både i förhållande till maj-mätningen och riksdagsvalet, i båda fallen statistiskt säkerställda nedgångar.

Miljöpartiet redovisar inga statistiska förändringar med sina 4,2 procent, vare sig i förhållande till maj-mätningen eller valet.

Skillnaderna mellan kvinnors och mäns partisympatier märks tydligast i stödet för SD, där 10,8 procent av kvinnorna sympatiserar med partiet medan stödet från männen är 24,4 procent.

För S är det fler kvinnor (33,5 procent) som stödjer partiet än män (25,2 procent).

Miljöpartiet lever farligt bland männen, där bara 1,8 procent stödjer partiet. Siffran för kvinnorna är 6,7 procent. Även Vänsterpartiet har högre stöd bland kvinnor än bland män.

Owe Nilsson/TT

Opinionssiffror från SCB
Opinionssiffror från SCB
Foto: Ingela Landström/TT

FAKTA

Fakta: Geografiska skillnader

S är störst i Mellersta och övre Norrland med 39,1 procent.

Minst stöd får S i Östra Mellansverige med 26,0 procent.

SD är störst i Sydsverige med 22,6 procent.

Minst stöd får partiet i Stockholms kommun med 8,0 procent.

M är störst i Stockholms län exklusive kommun med 28,9 procent.

Minst är partiet i Mellersta och övre Norrland med 16,0 procent.

V är störst i Stockholms kommun med 18,3 procent.

Minst stöd får partiet i Sydsverige med 6,1procent.

MP är störst i Stockholms kommun med 7,7 procent.

Minst är MP i Norra Mellansverige med 1,4 procent.

C är störst i Småland med öarna med 10,4 procent.

Minst stöd får C i Stockholms län exklusive kommun med 5,4 procent.

Liberalerna är störst i Stockholms kommun med 5,4 procent.

Minst är partiet i Småland med öarna med 1,2 procent.

KD är störst i Småland med öarna med 7,9 procent.

Minst är partiet i Stockholms kommun med 2,5 procent.

Källa: SCB

FAKTA

Fakta: Undersökningen

Undersökningen genomfördes i november 2020 med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 173 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Svar från dessa personer samlas in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

I likhet med tidigare undersökningar används alla tillgängliga telefonnummer, både till mobila och fasta telefoner, för att kontakta de utvalda personerna.

Av urvalet har 28,7 procent ej anträffats, 2,5 procent har varit förhindrade att medverka och 17,6 procent har inte velat delta i intervjun. Det totala individbortfallet uppgår till 48,8 procent. Det totala antalet svarande är 4 692, vilket motsvarar 51,2 procent. En mer utförlig bortfallsredovisning tillgängliggörs i samband med publiceringen den 8 december.

Data samlades in under perioden 2 november till 26 november.

Källa: SCB

Inrikes

Kvinna häktad efter 471 telefonsamtal

En kvinna i Värmland har häktats efter 471 telefonsamtal till en man hon varit förbjuden att kontakta. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i Värmland har häktats för överträdelse av kontaktförbud. Under knappt två veckor ringde hon 471 telefonsamtal till en man hon förbjudits att kontakta.

– Det är ett uppenbart lagbrott att fortsätta fastän hon vet att hennes kontakter inte är önskvärda, säger åklagare Cecilia Aronsson till Värmlands Folkblad.

Tingsrätten häktade kvinnan, som är i 50-årsåldern, då det anses finnas risk att hon annars fortsätter att söka upp mannen.

Kvinnan medger att hon ringt samtalen, men säger att hon inte visste att det var brottsligt, uppger åklagaren. Hon har dock förhörts i sammanhanget i flera gånger, enligt åklagaren.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Inrikes

Dämpad viruskurva i Västra Götaland

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström vid onsdagens pressträff.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Ökningen av antalet covid-19-fall i Västra Götalandsregionen kan vara på väg att plana ut.
– Vi har fortfarande en stor smittspridning, men vi ser en avplaning. Det är ett positivt tecken, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Antalet bekräftade nya covid-19-fall i Västra Götalandsregionen minskade förra veckan för första gången sedan uppgången startade om för två månader sedan.

– Vi ser en minskning, men det är viktigt att poängtera att toppen inte är nådd, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, som på onsdagen deltog vid en pressträff om virusläget i regionen.

– Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser, men vi ser ändå en utplaning och inte den snabba ökningstakten av nya fall som vi haft tidigare.

"Försiktig optimism"

Även inom vården finns vissa tecken på en avmattning, enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Precis som Thomas Wahlberg poängterar hon dock att faran är långt ifrån över.

På onsdagsförmiddagen fanns 251 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav 37 på intensivvårdsavdelning.

– Det finns en försiktig optimism. Men vi är så rädda att folk ser det här och slappnar av. Vi kan inte på något sätt blåsa faran över, säger Ann Söderström till TT.

– Vi har ändå drygt 250 patienter inneliggande, så det är rätt många vårdavdelningar som är fyllda med covid-patienter.

Vaccination från januari?

Samtidigt som belastningen på vården fortfarande är hög, planeras nu för den kommande massvaccinationen.

Enligt Ann Söderström är förhoppningen att personer i riskgrupperna samt vård- och omsorgspersonal – totalt omkring 400 000 personer i Västra Götalandsregionen – ska kunna få vaccin via vårdcentraler och sjukhus från i januari.

– Riskgrupperna borde vi kunna klara av inom några veckor, i alla fall den första dosen, säger hon.

– När det gäller den allmänna vaccineringen hamnar vi nog i februari-mars innan den är klar. Men vi behöver troligen upphandla extern kapacitet för att klara av det.

Jens Bornemann/TT

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inrikes

Jönköping prisas av EU

EU:s jämställdhetskommissionär Helena Dalli prisar Jönköping för dess arbete med tillgänglighetsfrågor. Arkivfoto.
Foto: Olivier Hoslet/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Jönköping får EU-kommissionens pris för tillgänglighet – Access City Award – för år 2021.

"Att skapa ett Europa utan hinder handlar om mer än byggnader och trottoarer. Det handlar om en förändringsinställning som förbättrar folks livskvalitet och gör att personer med funktionsnedsättningar kan delta i samhället på samma grund som alla andra", säger EU:s jämställdhetskommissionär Helena Dalli i ett pressmeddelande.

Priset delas ut tillsammans med paraplyorganisationen EDF och har sedan instiftandet 2010 två gånger tidigare gått till Sverige, då Göteborg prisades 2014 och Borås året därpå.

Wiktor Nummelin/TT

Inrikes

Statsvetare: Genuin kris för L

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att Socialdemokraternas stora tapp i SCB:s mätning var väntad.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Det var väntat att socialdemokraterna tappar stort i SCB:s senaste partisympatiundersökning, enligt två statsvetare.
För Liberalerna däremot ser det mörkare ut.

I Statistiska centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning halkar Socialdemokraterna ner till 29,4 procent. Ett tapp på 4,3 procentenheter sedan den förra mätningen i maj.

Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, kallar det "ett stort tapp", men trots allt väntat.

– När det inträffar en kris så samlar man sig och stöder den sittande regeringen. Men det initiala stödet har ebbat ut nu, vilket var helt förväntat.

Ingen verklig kris än

Hon får medhåll av Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– När SCB gjorde sin förra mätning var det stort fokus på coronaåtgärderna och de övriga partierna slöt nästan fullständigt upp bakom regeringen vilket var gynnsamt för Socialdemokraterna som parti, säger han.

– Men sedan dess har borgfreden krackelerat och kritik börjat föras fram.

Samtidigt, poängterar han, är resultatet fortfarande i nivå med Socialdemokraternas valresultat. Så länge det fortsätter så är det ingen större fara.

– Den verkliga krissituationen inträder nog om Socialdemokraterna skulle fortsätta se den långsamma nedåtgående trend som vi har sett under flera decennier nu, säger han.

Båda statsvetarna lyfter fram Moderaterna som vinnaren i undersökningen. Partiet landar på 22,1 procent – en ökning med två procentenheter sedan majmätningen.

– Det tidigare tappet där är borta. Man har konsoliderat sig och tar ett kliv framåt, tar plats som det stora oppositionspartier som samlar en del av kritiken mot regeringens coronahantering, säger Jonas Hinnfors.

"Genuin krissituation"

För Liberalerna ser det betydligt mörkare ut. Partiet går minus 0,3 procentenheter sedan förra mätningen, en icke statistiskt säkerställd förändring, och landar på 3,0 procent. Klart under riksdagsspärren.

– De har parkerat sig där. Den senaste tidens inre diskussion om var de ska stå och vilka de ska stödja har blivit en öppen diskussion utåt och om inte de frågorna besvaras har jag svårt att de vad som skulle kunna lyfta dem, säger Marja Lemne och tillägger:

– Risken är att vi har ett parti mindre efter nästa val.

Jonas Hinnfors lyfter samma dilemma:

– Liberalerna är verkligen i en genuin krissituation. Man ligger på en väldigt låg nivå och gör man fel så är risken uppenbar att man inte klarar sig i valet 2022.

Alice Nordevik/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL