Annons

Barn hölls isolerade - inget brott

De skånska föräldrar som höll sina barn isolerade från omvärlden och inte lät dem gå i skola kan inte antas ha begått något brott. Det anser åklagaren, som nu lägger ner förundersökningen.
Publicerad 30 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
"Trots alla åtgärder har vi inte kunnat finna några straffbara gärningar. Det har stannat vid omsorgsbrister", säger kammaråklagare Ingegerd Jigin i ett pressmeddelande.
"Trots alla åtgärder har vi inte kunnat finna några straffbara gärningar. Det har stannat vid omsorgsbrister", säger kammaråklagare Ingegerd Jigin i ett pressmeddelande.Foto: Anders Wiklund/TT

– Det är inte brottsligt att inte låta barn gå i skolan. Det vi har att förhålla oss till är brottsbalken, säger åklagare Ingegerd Jigin till TT.

Hon har arbetat med fallet sedan i våras, då förundersökningen mot föräldrarna återupptogs. Uppdraget var att ta reda på om barnen har utsatts för misshandel, olaga frihetsberövande eller olaga tvång. Men slutsatsen är alltså att de inte har det.

Omsorgsbrister

Annons

Personer som har varit i kontakt med familjen har hörts och föräldrarnas datorer har gåtts igenom. Tre av familjens totalt fem barn har också fått berätta om vad de utsatts för. Det äldsta barnet är över 18 år och det yngsta är för litet för att höras.

– Vi har verkligen grunnat och vänt och vridit på detta och det vi har kommit fram till är att det är omsorgsbrister. Man har levt ett liv som inte liknar det liv som andra lever, säger Ingegerd Jigin.

TT: Så föräldrar kan i många år hålla barnen borta från samhället utan att det är brottsligt?

– Det är ingenting som tyder på att de har varit inlåsta och begränsade och inte fått gå ut eller att de har blivit slagna, säger åklagaren.

TT: Om inte föräldrarna är ansvariga för det som har hänt de här barnen, vem är då ansvarig?

– Det kan inte jag uttala mig om. Min roll är att leda förundersökningar och utreda brott. Men vad som klickat och blivit fel, för någonting har ju blivit helt fel, det kan väl alla konstatera – jag kan inte peka ut någon för det.

Hon vill inte uttala sig om hur barnen har det i dag, mer än att de är omhändertagna och "bor på bra ställen".

Inte delgivna misstanke

Föräldrarna har aldrig förhörts under utredningen, eftersom de inte varit delgivna misstanke om brott. Det har inte funnits någon konkret brottsmisstanke mot dem, utan de har bara varit skäligen misstänkta, förklarar åklagaren.

De fyra av familjens fem barn som var under 18 år omhändertogs 2018. Redan då inleddes en förundersökning, men den lades ner i september 2018. Den återupptagna förundersökningen, som Ingegerd Jigin har lett, har pågått sedan i mars.

Cecilia Klintö/TT

Fakta: Barnen omhändertogs

Fakta: Barnen omhändertogs

Fyra av familjens fem barn blev omhändertagna 2018. Det äldsta barnet var över 18 år och fick bo kvar hos föräldrarna. Sedan dess har ytterligare ett barn fyllt 18 och flyttat hem till föräldrarna.

Föräldrarna har har begränsad umgängesrätt med barnen. I somras beslutade förvaltningsrätten att de bara har rätt till videosamtal varannan vecka i närvaro av en annan vuxen, samt fysiska träffar en gång varannan månad under övervakning med två av barnen. Kontakten med ett tredje barn är ännu mer begränsad.

En dom i kammarrätten har tidigare slagit fast att barnen under en längre tid levt ett begränsat och isolerat liv.

När barnen omhändertogs saknade de grundläggande kunskaper i läs- och skrivförståelse och matematik. De kunde inte heller fullt ut klockan och hade svårt med tidsuppfattningen. Barnen hade aldrig gått i svensk skola utan fått undervisning i hemmet av föräldrarna.

En läkarundersökning visade att alla fyra barnen hade dålig balans och svag kraft i benen, vilket är ett tecken på att de inte rört sig tillräckligt. Flera av dem hade också neuropsykiatriska funktionsvariationer.

Källa: Kammarrätten i Göteborg

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons