Sport

Litauisk ex-fotbollsstjärna död – blev 36 år

Marius Zaliukas, till höger, under en landskamp med Litauen 2013. Arkivbild.
Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Marius Zaliukas har dött, 36 år gammal, efter en tids sjukdom. Den litauiske ex-fotbollsstjärnan spelade 25 landskamper mellan 2006 och 2016.

"Marius var en inspirationskälla för många unga spelare och hans bidrag till litauisk fotboll kommer aldrig att glömmas", säger Litauens fotbollsförbund i ett uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

48 NBA-spelare testade positivt för covid-19

NBA drar snart i gång försäsongen. Arkivbild.
Foto: Ashley Landis/AP/TT
Sport
Sport

48 NBA-spelare testade positivt för covid-19 när ligan genomförde 546 tester i samband med att spelarna återvände till sina klubbar inför starten av försäsongen. Det innebär att 8,8 procent av spelarna i den nordamerikanska basketligan lämnade positiva tester, vilket kan jämföras med 5,3 procent i den första testrundan i somras inför slutförandet av förra säsongen i bubblan i Orlando, Florida.

De första försäsongsmatcherna spelas den 11 december och NBA-säsongen drar sedan i gång den 22 december. Spelare som har lämnat ett positivt test måste hålla sig isolerade i minst tio dagar och sedan genomgå en hjärtundersökning innan de får återgå till gruppträning.

Sport

Sveriges svåra gissningslek: "Inte optimalt"

Målvakten Filippa Idéhn har inte full koll på Tjeckiens skyttar i EM-premiären, men litar på att försvaret hjälper henne att rädda bollar.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Sveriges första EM-motståndare Tjeckien har inte spelat match på över ett år. Det har gjort kartläggningen mycket svårare.
– Det blir lite av en gissningslek. Det är inte optimalt, säger förbundskaptenen Tomas Axnér inför kvällens premiär.

Tjeckiens alla förberedande landskamper har ställts in på grund av coronapandemin. Då fick handbollslandslagets videoanalytiker Pontus Ward Wiklund plocka fram klipp från 2017–2019.

– Jag har tittat på 3 000 klipp från 2017 och 2018 som är helt meningslösa eftersom de då har spelare som inte är med nu, säger Axnér.

– Åtta spelare i EM-truppen har vi klipp på, individuellt, men många är helt nya. Det gör det lite till en gissningslek hur de kommer att spela. Och så får vi anpassa oss under matchen också så klart.

Målvakten Filippa Idéhn är inte helt nöjd med att det finns så lite klipp på motståndarskyttarna.

– Det hade varit trevligt med nyare klipp, men nu är det som det är. Jag tycker att vårt försvar sett väldigt bra ut i matcherna mot Ungern (i helgen) och på träningen. Det är det allra viktigaste för att jag ska kunna rädda bollar, så det känns inte så oroligt.

"Lägger mycket tid på"

Hon säger att kartläggningen av motståndarskyttarna annars är väldigt viktigt för henne.

– Informationen kan jag dra väldigt mycket nytta av under matcherna, det är superviktigt, det lägger jag väldigt mycket tid på. Jag kollar klippen, ritar och skriver och försöker att hitta mönster – om de kommer på ett visst sätt, om de skjuter från ett visst ställe och så vidare, säger Idéhn.

För veteranen Isabelle Gulldén, som nu gör sitt 15:e mästerskap, är videoanalyserna däremot inte särskilt viktiga.

– Jag kollar inte på analyserna extremt mycket. Ofta har jag mött lagen flera gånger. Jag kollar dem på min position, om de har en favoritfint som de gör tio gånger av tio. Det vill man ha koll på, säger Gulldén.

Analyser en trygghet

Hon medger ändå att videoanalyserna är viktiga för laget.

– Vi har alltid spelat väldigt bra när vi har full kontroll på alla dem som vi ska möta. Men vi har en del gamla klipp på Tjeckien så det känns bra ändå.

Videoanalytikern Ward Wiklund anser att analyserna är viktiga så att spelarna ska kunna känna trygghet.

– Vad är det som ställs framför dem, vad är det för spelare som de ska möta. Men det gäller att spelarna klarar av att ta hand om informationen, spara den och använda den på rätt sätt under matcherna, säger han.

– I det här landslaget, som har både äldre och yngre spelare, får man lägga informationen på olika nivåer beroende på erfarenhet.

Egna spelet det viktigaste

Idéhn är glad över att inte behöva ställas mot den tjeckiska skyttedrottningen Iveta Koresova, som är borta på grund av barnafödande.

– Jag tycker att hon är allra bäst, så det är skönt att slippa henne, säger Idéhn.

Men ersättaren, Marketa Jerabkova, är nog knappast sämre. Hon är skytteligaledare i Bundesliga.

Trots att motståndaranalysen inte är komplett anser Axnér att det viktigaste trots allt är Sveriges eget spel.

– Det här är kanske den enda gruppspelsmatch där vi är favoriter på papperet. Det kommer vi nog att hantera bäst genom att spela vårt spel och ha det beteendet som vi vill ha med ett kompromisslöst försvarsspel, med spelstopp och se till att vi verkligen lyckas med våra omställningar. Det kommer att räcka långt, säger han.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Lind om ishockey-VM: Idrotten har ett ansvar

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Allt fler anser att Belarus bör fråntas ishockey-VM i vår.
Idrottsminister Amanda Lind (MP) vill inte ta ställning i frågan – men konstaterar:
– Det är min och Sveriges regerings hållning att idrotten också har ett betydande ansvar att inte legitimera förtryckande och odemokratiska regimer.

Amanda Lind hade tidigare i veckan ett möte med andra kultur- och idrottsministrar i EU. Där diskuterades bland annat Belarus arrangörskap av herrarnas ishockey-VM 2021.

Det är det politiska läget i landet som har gjort att många ifrågasatt lämpligheten i att mästerskapet spelas där.

Vittnesmålen om regimens övervåld och tortyr har varit omfattande efter det ifrågasatta presidentvalet i augusti.

– I ljuset av den senaste utvecklingen är det inte konstigt att många tycker det är olämpligt, säger Amanda Lind som berättar att flera EU-länder planerar att göra ett gemensamt uttalande.

Vill stötta Lettland

Medarrangören Lettland har krävt att Belarus byts ut som värdnation och Internationella ishockeyförbundet (IIHF) har inrättat en expertgrupp som utreder saken. I mitten av november var det tänkt att IIHF skulle komma med ett besked. Men i stället meddelande man att besked dröjer.

– Lettland är ett EU-land som vi vill stötta och lyssna på när de också säger att de inte vill samordna med Belarus, säger Lind.

Amanda Lind säger att idrotten har en strävan att vara brobyggande men att den också har ett ansvar.

– Det är min och Sveriges regerings hållning att idrotten också har ett betydande ansvar att inte legitimera förtryckande och odemokratiska regimer. Det ansvarstagandet är särskilt viktig under rådande situation i Belarus.

"Anseendet påverkas"

TT: Hur anser du att Svenska ishockeyförbundet bör agera?

– Det är det internationella ishockeyförbundet som ska ta ställning till om Belarus kan vara värdnation. Det är klart att ishockeyn och idrottens anseende påverkas av hur man agerar.

– Jag förväntar mig att den svenska idrottsrörelsen fortsätter att vara ett föredöme, att vara en kraft för mänskliga rättigheter och demokrati i internationella sammanhang.

TT: Om mästerskapet blir av i Belarus och Sverige väljer att åka dit och spela, hur skulle du se på det beslutet?

– Det är något som Svenska ishockeyförbundet behöver ta ställning till. Sverige och EU ser mycket allvarligt på situationen i Belarus.

Amanda Lind har diskuterat frågan med Svenska ishockeyförbundet.

– Jag har uttryckt att jag förväntar mig att den svenska idrottsrörelsen ska vara ett föredöme. Sedan behöver idrottsrörelsen självständigt avgöra hur man ska agera.

Bella Franzén/TT

FAKTA

Fakta: Så styrs Belarus

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering.

Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.

På olika formella grunder underkänns regimkritiker som vill kandidera i president- eller parlamentsval. Endast kandidater som har godkänts av valmyndigheten får hålla valmöten.

Motståndet mot Lukasjenko har under långa tider varit svagt och splittrat och oppositionspartiernas möjlighet att verka är starkt beskuren. Många politiker har trakasserats av polisen, gripits, drivits i landsflykt eller helt enkelt försvunnit.

I samband med presidentvalet 2020 lyckades dock regimkritiker samla större och mer öppet stöd än på länge, även om oppositionen fortsatt verkar under mycket svåra förhållanden.

Alla presidentval sedan 1994 har dömts ut som odemokratiska.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

Sport

”Glad att de hittade vad som var fel”

Alexandra Benediktsson.
Foto: Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Efter succén 2019 blev 2020 en blytung säsong för Alexandra Benediktsson. En mystisk knäskada stoppade Vittsjös mittback. Men nu är mysteriet förhoppningsvis löst – och efter operation siktar Benediktsson på comeback nästa säsong.

Försäsongen var endast några veckor gammal när Alexandra Benediktsson skadade knäet. Och sen följde en säsong där små framsteg och hopp om att återvända till fotbollsplanen följdes av bakslag, vila och rehab. Varje gång Benediktsson försökte trappa upp träningen och börja spela fotboll sa knäet ifrån och smärtan satte stopp.

Frustrerande är bara förnamnet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Bollnässpelare till sjukhus efter rejäl smäll

Bollnässpelaren Oskar Westh skadades i en otäck smäll under hemmamötet med Motala. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Bollnäs bandytalang Oskar Westh fördes till sjukhus efter att ha skadats allvarligt i en tackling av Motalas Anders Persson i elitseriemötet i Bollnäs. Det vara bara en minut kvar av tilläggstid när Westh föll och slog huvudet i isen.
PREMIUM

– Oskar flyger handlöst bakåt och han är medvetslös redan i smällen, säger Andreas Westh, pappa till Oskar Westh och assisterande tränare i Bollnäs, till Radiosporten.

20-årige Westh kom med bollen i full fart mot Motalas planhalva då Anders Persson skrinnade in och tvärstannade precis framför honom. Westh hade inte en chans att parera smällen och dundrade rakt in i Perssons rygg och föll bakåt. Persson fick lämna isen med ett grovt matchstraff.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Sport

United förlorade – Berg segerskytt

Marcus Berg gav Krasnodar sin första seger i höstens Champions League-gruppspel. Arkivbild.
Foto: Miguel Morenatti/AP/TT
Sport
Sport Kvällens Champions League-matcher bjöd på ett par heta möten. Manchester United förlorade, Leipzig vann sent och Marcus Berg blev segerskytt när den femte gruppspelsomgången avslutades.
PREMIUM

Manchester United tog emot Paris Saint-Germain hemma på Old Trafford. Engelsmännen behövde endast en poäng på de avslutande två omgångarna för att säkra slutspel. Det misslyckades man med på onsdagen, då PSG vann med 2–1.

Gästerna inledde målskyttet genom Neymar i den sjätte minuten. Tveksamt ingripande gjorde att brassen kunde skicka in bollen från en snäv vinkel. United kom dock tillbaka efter kvittering av Marcus Rashford.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hon var första kvinna att döma i herrarnas CL

Stéphanie Frappart i förgrunden och två Dynamo Kiev-spelare i bakgrunden i den historiska Champions League-matchen.
Foto: Marco Alpozzi/AP/TT
Sport
Sport I kväll blev Stéphanie Frappart återigen historisk på en fotbollsplan.
När den 36-åriga fransyskan blåste i gång matchen mellan Juventus och Dynamo Kiev blev hon den första kvinnan någonsin att döma i en herrmatch i Champions League.
PREMIUM

Frappart har skrivit fotbollshistoria förr. I augusti dömde hon den europeiska supercupfinalen, mötet mellan segrarna i herrarnas Champions League och Europa League. 36-åringen, som till vardags dömer hemma i Frankrike, har varit en Ligue 1-domare (högstaligan för herrar) sedan 2019. Då var hennes debut en match mellan Amiens och Strasbourg.

Överlag finns det inte många kvinnliga huvuddomare i inom herrfotbollen, men ett par pionjärer har gjort avtryck.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Friidrottsförbundet öppnar för Ryssland i OS

Den ryska höjdhoppsstjärnan Maria Lasitskene tog VM-guld i Doha förra året under neutral flagg. Arkivbild.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport Internationella friidrottsförbundet World Athletics öppnar för att häva avstängningen av Rysslands friidrottsförbund (Rusaf) före sommarens OS i Tokyo, enligt The Guardian.
PREMIUM

Beskedet kommer ett par dagar efter att Peter Ivanov valts till ny ordförande för Rusaf, det nationella förbundet som har varit avstängt av World Athletics sedan i november 2015 på grund av den dopningsskandal som rullades upp samma år.

Rune Andersen, chef över den enhet hos World Athletics som arbetar med Rysslands återinträde i det internationella friidrottsförbundet, har nyligen talat med Ivanov och förbundet kan vara tillbaka i gemenskapen i mars nästa år, enligt sajten insidethegames.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL