Annons

Sångerskan som blev Trumps kulturkrigare

Singer-songwritern Joy Villa röstade på Obama men började kampanja för Donald Trump. Nu följer fler artister hennes exempel.
– Han har fått mer hat och lögner spridda om sig än någon annan president, säger Joy Villa.
Publicerad 31 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Artisten Joy Villa, 34, gick från att hashtagga #feminism och #blacklivesmatter till att underblåsa Trump-vänliga konspirationsteorier. Arkivbild.
Artisten Joy Villa, 34, gick från att hashtagga #feminism och #blacklivesmatter till att underblåsa Trump-vänliga konspirationsteorier. Arkivbild.Foto: Willy Sanjuan/AP/TT

Hon har stannat till på en liten krog i Palmdale i Kalifornien för att signera sin nya bok ”Kickass conservative” några dagar före det amerikanska presidentvalet.

Donald Trumps retorik om den ”överdrivna” oron för Covid-19 har fått gehör hos hans målgrupp som finns på plats. Varken Joy Villa eller hennes fans bär ansiktsmask och alla vill skaka hand eller kramas.

"Build the wall"-klänning

Annons

– Jag har träffat presidenten och skriver i boken om vilken snäll och rolig toppenkille han är. Den här mannen har gett upp en miljardär-livsstil på ålderns höst, med en supermodellfru vid sin sida för att göra det här för oss. Vi vet att Gud har kallat honom, säger Joy Villa.

2017 nådde Villas ep "I make the static" den amerikanska Billboardlistans tolfte plats. På senare år har hon sadlat om och blivit politisk kommentator. Hon har blivit känd för att dyka upp på Grammygalan i specialsydda klänningar med konservativa budskap. 2019 blev hennes "build the wall"-klänning viral.

"Skicka tillbaka Greta till skolan"

Villa förklarar att hon precis som alla andra först trodde att Trump var misogyn och xenofob.

– 2015 pratade ingen om sådant, men 2016 var det plötsligt det värsta man kunde vara. Det lät som den där lilla klimatförändrings-flickan: "How dare you!".

Villas imitation av Greta Thunberg drar ned skratt och applåder.

– Jag vet att vi har svensk press här och förlåt men ni borde skämmas. Skicka tillbaka den där ungen till skolan, hon är 12, säger Joy Villa (Greta Thunberg är 17 år, reds anm).

Fler artister positiva till Trump

Artister brukade inte gilla president Trump. Bruce Springsteen, Adele och Neil Young är bara några exempel från en lång lista av musiker som vägrar låta sin musik spelas på Trumps massmöten. Madonna har sagt att hon har funderat på att spränga Vita huset och YG:s låt "Fuck Donald Trump" har blivit en populär protestsång.

Bland de jämförelsevis få musiker som tidigare har ställt sig bakom den sittande presidenten finns countrysångaren Ted Nugent och rapparen Kanye West (som nu själv kandiderar till presidentposten). Men i slutspurten inför valet har exempelvis rapparen Lil Wayne gjort positiva uttalanden om Trumps fängelsepolitik. Rapparen 50 Cent sade "Jag vill inte bli 20 cent" och refererade till att Trumps skattepolitik var bättre för honom än utmanaren Joe Bidens. Till Bloomberg sade Comptonrapparen Ice-Cube att Trump personifierar den amerikanska drömmen: "rik, mäktig, gör vad du vill göra, säg vad du vill, var vem du vill".

"Politik är kultur"

I sitt tal till publiken i Palmdale säger Joy Villa att presidentvalet har blivit större än politik

– Vi är krigarna, vi är kulturfrälsarna. Politik är inte längre något som våra föräldrar eller farföräldrar pratar om på Thanksgiving, det är kultur, säger hon.

Annons

Joy Villa är afro latina och hävdar att hon har fått åtskilliga dödshot och kallats för gravt nedsättande omdömen på grund av sina politiska åsikter. Hon röstade på Obama men menar att valresultatet 2016 gjorde att hatet från vänstern blev "giftigt" och att medierna bär en stor del av skulden.

– Jag trodde att feminister bryr sig om kvinnor, att Black Lives Matter brydde sig om svarta och att demokraterna brydde sig om hbtq-personers rättigheter, att de var hjältarna. Det var ju det nyheterna sade åt mig, säger Villa.

Nu föredrar hon åsiktsbaserade nyheter som bloggare och youtubers.

– Det är ärligare, som med en vänskap där man tycker olika. De vanliga nyheterna är propaganda som säger åt dig vad du ska tänka, hävdar hon.

Hon tar också upp anhängarna av den högerradikala konspirationteorin Qanon, som hävdar att Trump leder en hemlig kamp mot ett djävulsdyrkande pedofilnätverk som samverkar med Hollywood och det demokratiska partiet. Villa menar att Qanon "oavsett om man vill tro på det eller inte" hjälper Donald Trumps "anti-pedofil"-agenda.

– Jag tror att det är en grupp människor som vill det bästa för Amerika, säger Joy Villa.

Kristoffer Viita/TT

Joy Villa har gjort sig känd för att bära klänningar med tydliga Trumpvänliga budskap.
Joy Villa har gjort sig känd för att bära klänningar med tydliga Trumpvänliga budskap.Foto: Kristoffer Viita/TT
41-årige Palmdale-bon Michael Spalding är ett fan av Joy Villa. Han hoppas att Trump ska sänka skatterna och dra ned på bidrag som han menar utnyttjas av hemlösa, svarta och illegala invandrare.
41-årige Palmdale-bon Michael Spalding är ett fan av Joy Villa. Han hoppas att Trump ska sänka skatterna och dra ned på bidrag som han menar utnyttjas av hemlösa, svarta och illegala invandrare.Foto: Kristoffer Viita/TT
Fakta: Joy Villa

Fakta: Joy Villa

Ålder: 34

Sysselsättning: Singer-songwriter, skådespelare och Trump-supporter.

Uppväxt: New York

Religion: Scientologi

Joy Villa om aborträtt och veganism:

"Det finns kvinnor och män som blivit födda efter en våldtäkt som gått vidare och gjort stora saker. Hade inte deras liv någon betydelse? För mig handlar det om medkänsla. Jag är också vegan så jag tror inte på att äta djur. Jag tror på liv. Från livmoder till grav, människa eller djur."

Fakta: Joy Villas fans om...

Fakta: Joy Villas fans om...

...Trumps aggressiva retorik:

Denise Boston, 57 från Palmdale, Kalifornien:

– Han kan vara lite fräck men jag tror att han talar som många gör när de inte är i offentligheten. Han är ärlig. ibland är det skabröst men det är sanningen.

… vapenkontroll:

Michael Spalding, 41 från Palmdale, Kalifornien:

– Jag skulle älska om jag kunde ha min pistol med mig och visa den om någon är dum nog att vilja skjuta mig för att jag är blond och har blåa ögon. Hur ska vi annars försvara oss? Jag är homosexuell. Bara för att jag är lång och vit betyder inte att jag inte kan bli omringad av fler individer som vill mig illa på grund av min sexualitet. Nu är jag dessutom en ny måltavla för att jag är vit. Visst, försök men jag tänker inte ge mig utan en fajt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons