Annons

Sean Connery är död

Filmens förste James Bond är borta. Sean Connery är död, skriver BBC.
Publicerad 31 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sean Connery blev 90 år gammal. Arkivbild
Sean Connery blev 90 år gammal. ArkivbildFoto: Matt Sayles/AP/TT

Enligt BBC, som har fått dödsfallet bekräftat av Connerys familj, avled han i sömnen efter en tids ohälsa. Han befann sig på Bahamas under tiden för dödsfallet, som inträffade natten mot lördag.

Den skotske skådespelaren är främst känd för att vara den förste skådespelaren som tog sig an rollen som James Bond på film. Av många anses han också vara den som gjorde det allra bäst. "Agent 007 med rätt att döda" kom 1962 och blev en enorm hit, och Connery spelade Bond i ytterligare sex filmer efter det.

Annons

Hans filmkarriär spände över många decennier och han prisades med en Oscar, två Bafta och tre Golden Globes för sina insatser på vita duken. Oscarsstatyetten fick han för sin biroll i Brian De Palmas gansterdrama "De omutbara" (1987).

Bland hans många filmer kan nämnas "Mordet på Orientexpressen" (1974), "Blodröd sol" (1993), "Jakten på Röd Oktober" (1990) och "Den förste riddaren" (1995).

Hans självbiografi "Being a scot" kom 2008.

Sean Connery blev 90 år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons