Annons

Skärpta coronaråd slår mot restaurangerna

Strängare rekommendationer i flera regioner får restaurangbranschen att tro på en andravåg av ekonomiska problem.
– Företagen var redan nere för räkning innan och nu blir det bara ännu värre, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita.
Publicerad 31 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Trots att de skärpta restriktioner inte är riktade mot restaurangbranschen så tros det slå mot intäkterna.
Trots att de skärpta restriktioner inte är riktade mot restaurangbranschen så tros det slå mot intäkterna.Foto: Thomas Johansson/TT

Flera regioner i Sverige har infört striktare rekommendationer för att hindra spridningen av coronaviruset. Råden är inte specifikt riktade mot restaurangbranschen, men i branschen tror man ändå att det kommer ha effekt.

– Vår näring har under lång tid haft egna restriktioner. Men vi blir indirekt drabbade. Jag tror att vi kommer få en ökad försiktighet gällande att gå ut på krogen eller bo på hotell, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangförbundet.

Märktes direkt

Annons

Enligt Jonas Siljhammar har de nya rekommendationerna märkts av omgående.

– Vi går in i en period då det i vanliga fall är ganska hög verksamhet. Nu reagerar kunderna, som bokar och beställer, direkt på de nya restriktionerna. Vi är mer eller mindre nedringda och nedmejlade från medlemmar som är förtvivlade över läget, säger Jonas Siljhammar.

Efter en tuff vår såg restaurangbranschen en liten ljusning under och efter sommaren men nu är en tillbakagång på ingång.

– Det har varit en extremt situation och nu kommer detta med en ökad smittspridning och lokala restriktioner, och det påverkar direkt, säger Siljhammar och menar att speciellt storstäderna är drabbade. Då det är där de stora volymerna finns. Och nu när affärs- och turistresandet nästan helt har försvunnit så ger det stor effekt.

"Fortsatta stöd"

– Nu måste regeringen verkligen vakna. Beskeden om att stöden förlängs så inte fler företag går omkull och inte fler sägs upp måste komma skyndsamt, säger Siljhammar.

Malin Ackholt är inne på samma linje med fortsatta stöd för att branschen ska klara sig.

– Väldigt många av de här företagen är livskraftiga företag som helt lamslås för att man inte ska mötas och umgås. Ska man inte göra det blir det stora problem, säger hon.

Anledningen till att restaurangbesök inte specifikt nämns i de nya lokala rekommendationerna är att de regleras i en särskild ordning och att Folkhälsomyndigheten vill undvika att dubbelreglera. Samtidigt ser de inte restauranger som en plats med där smitta sprids i en större omfattning.

– Vi har faktiskt inte många signaler från smittspårning om att det sker så mycket smittspridning i den typ av miljöer i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Troy Enekvist/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons