Annons

Oroligt efter omstridd seger för Ouattara

Elfenbenskustens sittande ledare Alassane Ouattara vann helgens ifrågasatta presidentval överlägset, uppger landets valmyndighet. Enligt FN har tusentals invånare flytt undan oroligheter och polisen har skingrat oppositionella.
Publicerad 3 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Anhängare till den ledande oppositionspolitikern Henri Konan Bédié och tårgas utanför dennes bostad i Abidjan.
Anhängare till den ledande oppositionspolitikern Henri Konan Bédié och tårgas utanför dennes bostad i Abidjan.Foto: Leo Correa/AP/TT

Kravallpolis skingrade på tisdagen anhängare till den ledande oppositionspolitikern och tidigare presidenten Henri Konan Bédié utanför dennes bostad i Abidjan.

Tidigare hade valmyndigheten angett att Ouattara tog hem 94 procent av rösterna i valet, något som oppositionen starkt ifrågasätter.

Annons

Polisen använde tårgas utanför Henri Konan Bédié bostad, men det är oklart om politikern själv är på väg att frihetsberövas.

Han och Pascal Affi N’Guessan, tidigare premiärminister som också ställde upp i presidentvalet, offentliggjorde på måndagen att de bildat ett övergångsråd med motiveringen att Outtaras deltagande i valet bryter mot konstitutionen.

Inför rätta

I ett uttalande skriver regeringen att den "i de starkaste termer fördömer denna upproriskhet" och att åklagare har kopplats in för att ställa de ansvariga inför rätta.

Valkampanjen kantades av oroligheter och protester som krävt minst 30 dödsoffer. Oppositionen uppmanade till bojkott av valet, då de anser att Ouattaras kandidatur innebar att han kringgick landets grundlag som bara tillåter två mandatperioder på fem år vardera. Presidenten själv hävdar att godkännandet av en ny grundlag 2016 gjorde det möjligt för honom att sitta kvar en tredje mandatperiod.

Även efter att vallokalerna stängde på lördagen bröt våldsamheter ut och minst fem personer dödades. Oroligheterna har skapat oro för en upprepning av det inbördeskrig som rasade 2010–2011, som inleddes efter att den dåvarande presidenten Laurent Gbagbo vägrade att inse sig besegrad av Ouattara, och kostade 3 000 människor livet.

Människor flyr

Timmarna före det slutgiltiga valresultatet hävdade oppositionen att de planerar att forma en övergångsregering och hålla nyval. Flera oppositionella politiker hindrades från att ställa upp i valet och andra valde att bojkotta det.

Valdeltagandet låg på 53,9 procent, enligt den ivorianska valkommissionen.

Enligt Boris Tjesjirkov, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR, har hittills över 3 200 ivorianer flytt till grannländerna Liberia, Ghana och Togo.

– Många av de ankommande är kvinnor och barn från Elfenbenskustens västra och sydvästra regioner, säger han.

– Många berättar om rädsla att bli indragna i det ökande våldet, fortsätter han.

Flykt igen

Annons

Tjesjirkov säger att en stod del av flyktingarna nyligen återvänt till sitt hemland, men nu återigen tvingats fly.

– UNHCR uppmanar ivorianska politiska ledare och opinionsledare att avstå från att uppmuntra till våld, att avstå från hatpredikan och att lösa alla dispyter fredligt och genom dialog.

.

Fakta: Politik i Elfenbenskusten

Fakta: Politik i Elfenbenskusten

Elfenbenskusten ligger på Västafrikas sydkust och har drygt 25 miljoner invånare. Huvudstaden heter Yamoussoukro på pappret, men den största staden Abidjan är landets verkliga centrum.

Elfenbenskusten blev självständigt från det franska kolonialstyret 1960. Den första presidenten, landsfadern Félix Houphouët-Boigny – "Papa Houphouët" – hade fortsatt starka band till Frankrike och ledde ett Elfenbenskusten med ett enpartisystem fram till sin död 1993.

Efter det kom starka etniska och sociala splittringar upp till ytan. Militären tog makten i en kupp 1999, ett par år senare utbröt ett första inbördeskrig och sedan har det skett flera våldsamma maktskiften. Landet brottas med stora klassklyftor, fattigdom, arbetslöshet, aids och ett raserat vårdsystem.

Alassane Ouattara, 78, har varit president sedan 2010. Han var premiärminister under Houphouët-Boignys styre och har även varit vicechef för Internationella valutafonden. I valet 2015, som bojkottades av delar av oppositionen, uppgavs han ha fått 84 procent av rösterna.

Motkandidaten Henri Konan Bédié, 86, blev president efter Félix Houphouët-Boignys död, i stark konkurrens med Alassane Ouattara. Det var han som avsattes i militärkuppen 1999.

En annan tidigare presidents skugga faller över valet. Laurent Gbagbo, 75, var president fram till valet 2010, då han vägrade erkänna sig besegrad av Alassane Outtara, som hade stöd från större delen av omvärlden. En våldsam konflikt följde där över 3 000 människor dödades och upp emot en miljon drevs på flykt.

Gbagbo tvingades bort och greps 2011, varpå han utlämnades för att ställas inför Internationella brottmålsdomstolen i nederländska Haag. Där friades han tidigare i år och nu befinner han sig i Belgien – förbjuden att återvända till eller ställa upp i val i Elfenbenskusten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons