Annons

Förskolepersonal hårt drabbade av covid-19

Publicerad 19 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Förskolepersonal har varit drabbade av covid-19 i nästan lika hög grad som gymnasielärare under hösten, visar statistik. Arkivbild.
Förskolepersonal har varit drabbade av covid-19 i nästan lika hög grad som gymnasielärare under hösten, visar statistik. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Många förskolepedagoger har blivit sjuka i covid-19 under pandemin. Under hösten har de varit nästan lika drabbade som gymnasielärare, visar siffror från Folkhälsomyndigheten som TV4 Nyheterna har tagit del av.

Relativt sett har förskolepedagoger haft fler bekräftade fall än taxiförare och städare. Under perioden 1 september till 30 november hade förskolepedagoger 23,9 bekräftade fall per 1 000 yrkesverksamma. Under samma period hade taxiförare19,2 bekräftade fall medan städare hade 13,5 fall.

Annons

Gymnasielärare hade haft 24,2 bekräftade fall per 1 000 yrkesverksamma, visar statistiken.

Helena Svaleryd, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, har studerat covid-19 hos olika yrkesgrupper. Hon säger till TV4 Nyheterna att en större smitta mellan personalen kan vara en förklaring till att förskolepedagoger nästan hamnat lika högt som gymnasielärare.

– Det kan ju också vara så att det är lättare att skydda sig från smittan om man har äldre elever än om man har yngre. Det är väldigt olika typer av verksamhet, säger hon.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons