"Ungdomarna tar det inte riktigt på allvar"
Veckan före höstlovet pausades undervisningen på Sunnerbogymnasiet i småländska Ljungby, på grund av konstaterad smitta bland eleverna. Tanken var att gymnasieskolan skulle ta emot sina 950 elever igen efter höstlovet.
Men på grund av flera nya fall togs beslut om distansundervisning fram till jul – om situationen inte förbättras dessförinnan. Undantag görs för undervisning i praktiska moment, prov och för elever i behov av särskilt stöd.
Enligt gymnasiechef Jimmie Nilsson har eleverna haft svårt att hålla avstånd.
– Vi tycker att vi har styrt upp och informerat och ser inte vilka fler åtgärder vi kan ta till. Alla måste ta ansvar, och det gäller inte bara eleverna. Hela samhället har slappnat av lite. Så detta är en förebyggande åtgärd för att det inte ska skena iväg, säger han.
Fungerar inte
Per-Arne Andersson, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Regioner, har hört andra gymnasiechefer vittna om samma sak.
– I vårt gymnasienätverk framgår tydligt att ungdomarna inte tar detta riktigt på allvar. Man informerar och skyltar, men det fungerar inte. Därför är gymnasiechefer oroliga för utvecklingen nu efter höstlovet, säger han.
Läget är som bekant bekymmersamt i många regioner, med ökat antal smittade. Det påverkar barn och elever i alla åldrar.
Några färska exempel är hantverksprogrammet på Virginska gymnasiet i Örebro som tvingas stänga denna vecka. Anledningen är personalbrist efter konstaterad covid-19 , skriver kommunen i ett pressmeddelande. Smittad personal har också lett till att Hälle förskola i Ljungskile, som vanligtvis tar emot ett hundratal barn, måste hålla stängt minst ett par dagar. Och i Huddinge, söder Stockholm, får högstadieelever på två skolor växla om till fjärr- och distansundervisning en respektive två veckor efter flera bekräftade fall av covid-19. Malmö stad har tidigare meddelat att en större andel av undervisningen i gymnasieskolan ska ske på distans, för att minska smittspridning och trycket på kollektivtrafiken.
Pendlingsresor
Röda Korsets högskola, som utbildar sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, har ställt in all campusförlagd utbildning fram till den 20 november. Även där är resandet ett tungt vägande skäl.
– Campus är förlagt till Flemingsberg (i Huddinge kommun) så många måste ta pendeltåget dit. Vi kan inte begära att studenter och medarbetare ska göra det, med de tydliga beskeden från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm, säger Helene Komlos Grill, kommunikationsansvarig vid högskolan.
Beslutet har inte så stor påverkan på verksamheten, eftersom mycket av undervisningen redan sker på distans. Studenterna gör också praktik som planerat.
Förbereder sig
Farhågorna bland chefer i de kommunala utbildningsförvaltningarna är nu att smittspridningen tar ytterligare fart efter höstlovet.
– Flera kommuner förbereder sig på att det kan komma kraftigare restriktioner, säger Per-Arne Andersson.
Men han konstaterar samtidigt att kommunerna nu, till skillnad från i våras, är väl förberedda på att ställa om till fjärrundervisning om så krävs.
– Nu vet man vad som kan komma, och diskuterar personal, utrustning och annat i sina regionala nätverk, säger Per-Arne Andersson.
Anna Lena Wallström/TT