Annons

Boende blev smittad på sjukhuset

En person som efter en sjukhusvistelse konstaterades bära på covid-19 kan ha tagit med sig smittan in på Högalidshemmet. Ingen isolering ägde rum, eftersom det enligt Region Skånes nya riktlinjer inte längre ska bedrivas barriärvård i väntan på provsvar.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 3 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Patienten kan ha spridit smittan vidare till andra på äldreboendet.
Patienten kan ha spridit smittan vidare till andra på äldreboendet.Foto: Kristina Höjendal

Minst två omsorgstagare i Hässleholms kommun misstänks den senaste tiden ha blivit smittade på sjukhus. Det gäller en äldre person på Högalid, och en Hästvedabo som har hjälp av hemtjänst. På den sjukhusavdelning där de befunnit sig konstaterades senare att en sjuksköterska var sjuk i covid-19.

Under lång tid var rutinen i Skåne att personer som legat på sjukhus skulle isoleras och vårdas med skyddsutrustning tills de lämnat två negativa provsvar efter varandra, om de skulle vidare till ett äldreboende eller korttidsboende. Detta för att vara på den säkra sidan.

Annons

Region Skånes expertfunktion Vårdhygien ändrade dock sina riktlinjer när smittspridningen i samhället var låg. Sedan den 7 oktober provtas personer när de lämnar sjukhuset och i väntan på svaret räcker det med daglig symtomkontroll, obligatorisk handhygien inför vistelse i gemensamma utrymmen och fysisk distansering.

– Men sedan dröjde det bara några veckor innan smittspridningen tog fart igen. Enligt Vårdhygien behöver personerna fortfarande inte isoleras när de kommer från sjukhus, berättar Birgitta Ljungbeck, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Den omsorgstagare som placerades på Högalidshemmet fick på fredagen för 1,5 vecka sedan ett positivt provsvar. Personen blev då det första bekräftade fallet på avdelningen, säger Birgitta Ljungbeck.

– När provsvaret kom satte vi in barriärvård på hela den avdelningen. Vi tog prover och det visade sig att många var smittade.

Tog fram egna riktlinjer

Händelsen fick Hässleholms kommun att ändra sina riktlinjer, så att de nu är betydligt strängare än Region Skånes:

– Vi var tvungna att vidta åtgärder, så vi har återinfört barriärvården i kommunen. Det kan vi göra genom att vi sätter frågan i ett arbetsmiljöperspektiv, berättar Birgitta Ljungbeck.

Personalen i Hässleholms kommun använder nu skyddsutrustning i 14 dagar med varje ny patient som kommer från sjukhuset. Dessutom provtas alla som kommer till ett äldreboende, vilket Vårdhygien också rekommenderar.

Däremot saknas lagstöd för att tvinga personen att isolera sig på sitt rum.

– Vi försöker motivera dem, och det fungerar oftast. Det är när det handlar om svårt dementa som det är svårare, säger Birgitta Ljungbeck.

Kan det ha varit patienten från sjukhuset som smittade övriga boende?

Annons

– Det kan det ha varit, på den avdelningen, men det förklarar inte smittan på alla andra avdelningar. Där är det mer troligt att det är personal som gått med smittan, menar Birgitta Ljungbeck.

Covid-19-enheten

Tidigare hade kommunen en rutin som innebar att alla omsorgstagare skulle mellanlanda på den särskilda covid-19-enheten för att provtas och isoleras under tiden i karantän, innan vederbörande fick komma in på ett äldreboende eller korttidsboende. Nu gäller den regeln enbart personer som ska till korttidsboende och kommer hemifrån eller från sjukhus.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons