Annons

Ersättning till riskgrupper kan ges längre

Personer som inte kan jobba på grund av smittrisk ska kunna få ersättning i upp till ett halvår, enligt ett förslag från regeringen i en extra ändringsbudget. Regeringen vill att förslaget ska snabbehandlas i riksdagen.
Publicerad 3 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Vi är i ett nytt läge igen, smittspridningen har tagit fart på ett sätt som ingen bedömare hade trott. Det ställer krav på oss politiker att både kunna agera snabbt och visa ansvar att kunna ta Sverige igenom den här krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till TT.

Dubblar dagar

Förslaget omfattar också anhöriga till personer som löper extra stor risk om de blir smittade samt föräldrar till barn som nyligen varit allvarligt sjuka. Sedan i somras kan personer som berörs få ersättning med 804 kronor per dag före skatt i 90 dagar. Antalet dagar dubblas nu, lite drygt, till 184 dagar i år.

Annons

Däremot ges inget besked om möjligheten att få ersättning även nästa år. Enligt Magdalena Andersson bedöms kostnaden för förlängningen till 160 miljoner kronor.

Extra budgetar

Regeringen går samtidigt fram med ytterligare en extra ändringsbudget med uppemot tio miljarder i utökad ram för kommuners och regioners extra kostnader för viruspandemin.

Magdalena Andersson säger till TT att hon hoppas att samarbetet med riksdagens partier om insatser mot pandemin ska gå lika bra som i våras.

– Jag hoppas att vi kan fortsätta nu när situationen förvärras, säger finansministern.

Hon tror inte att det är möjligt att lägga fram fler extra ändringsbudgetar för 2020, eftersom tiden börjar gå ut för att behandla förslag som innebär utbetalningar av pengar före årsskiftet.

Ett hett efterfrågat besked från näringslivet, inte minst hotell- och restaurangnäringen, är vad som ska gälla för korttidspermitteringar efter årsskiftet. Något sådant har inte Magdalena Andersson att ge nu.

– Det är klart att vi tittar på om det behövs ytterligare åtgärder, säger finansministern.

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons