EU-pengar till mer digitalt i vården

Modernare databehandling i vården kan bli ett av de områden som stöttas via EU:s gigantiska coronastöd. Sverige och övriga länder ska lämna in sina planer under våren.
Publicerad 19 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.Foto: Henrik Montgomery/TT

Huvuddelen av stödet finns inom det som på EU-språk döpts till RRF – faciliten för återhämtning och motståndskraft. Paketet arbetades fram under processen med EU:s nya långtidsbudget under 2020 och väntas bli formellt godkänt av medlemsländerna och EU-parlamentet i februari.

Totalt handlar det om nästan 7 000 miljarder svenska kronor i lån och bidrag som ska fördelas ut till åtgärder för att få fart på ekonomierna igen efter coronakrisen.

Planer på gång

I slutet av april vill EU-kommissionen få in planer på vad länderna tänker sig att göra med pengarna.

– Vi jobbar på. Vi har en bra dialog med kommissionen. Fokus för den svenska planen kommer att vara den gröna omställningen, ökad digitalisering och utbildningssatsningar. Mycket av de åtgärderna är sådant som redan är på gång, konstaterar finansminister Magdalena Andersson (S) sedan hon och hennes EU-kollegor diskuterat RRF-läget under ett ministermöte via webben på tisdagen.

Grönt och digitalt

Minst 37 procent av EU-stödet ska gå till åtgärder som också förbättrar klimatet. Ytterligare 20 procent är öronmärkt för digitalisering.

I Sverige kan resultatet bland annat bli modernare datahantering av journaler och annat inom sjukvården.

– Jag tror att det finns en stor potential i att digitalisera i sjukvården. Det är väldigt ineffektivt om varje region och varje kommun ska hålla på att bygga upp sina egna system och inte kunna byta information med varandra. Digitalisering inom välfärden kommer att vara en del av planen, absolut, säger finansministern på en pressträff via webben.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: EU:s coronastöd

Fakta: EU:s coronastöd

EU-länderna enades under fjolåret om ett gigantiskt coronastöd på 750 miljarder euro för att få fart på ekonomin igen efter coronapandemin. Merparten ligger i en fond som kallas RRF – faciliteten för återhämtning och motståndskraft – bestående av 312,5 miljarder euro i bidrag och 360 miljarder i lån.

Pengarna till stödet ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058.

För att få ut pengarna behöver varje medlemsland lägga fram detaljerade planer till EU-kommissionen, som granskar att åtgärderna är i linje med de principer man enats om för bland annat grön omställning och digitalisering.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.