Annons

Skärpta restriktioner – ett slag mot Sats

De skärpta restriktionerna slår mot Sats.
Gymkedjan har fått sätta upp restriktioner, vilket minskat antalet besökare med 20–30 procent.
I nuläget är det dock inte aktuellt med personalpermitteringar – snarare tvärtom.
Publicerad 5 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sats har presenterat delårssiffror. Arkivbild.
Sats har presenterat delårssiffror. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Över sju miljoner svenskar omfattas numera av de skärpta allmänna råden för att stävja smittspridningen av covid-19. Bland råden finns bland annat en rekommendation att avstå från att vistas på gym.

För vd:n Sondre Gravir och norska gymkedjan Sats med 84 anläggningar och 226 000 medlemmar i Sverige , framförallt i storstadsområden, har det fått omedelbara konsekvenser. Efter att under tredje kvartalet sett hur verksamheten återhämtat sig efter vårens nedstängning har man nu fått vidta nya åtgärder.

Stor variation

Annons

– Myndigheternas rekommendationer påverkar vår verksamhet i hög grad, det är helt klart. I Sverige har vi den senaste veckan tagit ett aktivt grepp för att minska besökstalen, säger Gravir syftar på att man bland annat uppmanat medlemmar att använda Sats digitala träningspass.

– Vi ser att flera medlemmar väljer att sätta sina medlemskap på paus och det har vi full förståelse för. Precis som vi skriver i delårsrapporten förväntar vi oss nu inte någon medlemstillväxt under fjärde kvartalet.

Hur mycket det betyder i minskad omsättning vill Gravir inte uppge i nuläget.

När det gäller personalstyrkan är läget annorlunda från i våras då man tvingades stänga ned anläggningar. Det är i nuläget inte aktuellt med permitteringar, säger Gravir.

– Nu är det snarare så att vi behöver mer personal. Vi håller i flera gruppträningar än tidigare då man inte kan vara lika många deltagare på ett pass.

Svalt mottagande

På Oslobörsen fick däremot morgonens rapport ett svalt mottagande. Aktien handlas ned drygt fyra procent och har för året backat omkring 25 procent efter att ha börsnoterats förra hösten.

För tredje kvartalet gjorde man en liten förlust före skatt på sex miljoner norska kronor. Det kan jämföras med vinsten på 37 miljoner samma period föregående år.

Antalet medlemmar sjönk till 662 000 från 687 000 samtidigt som omsättningen steg från 938 till 955 miljoner kronor. På den svenska marknaden ökade intäkterna med åtta procent till 330 miljoner norska kronor. Trots den nya utvecklingen gällande smittspridning ser dock inte Sondre Gravir att tidigare expansionsplaner, bland annat på den svenska marknaden ska ändras.

– Nej, vi meddelade tidigare i veckan uppköp i Norge och ska öppna upp två anläggningar i Stockholm under fjärde kvartalet, säger han.

Tobias Österberg/TT

Fakta: Sats delårsresultat för tredje kvartalet

Fakta: Sats delårsresultat för tredje kvartalet

Bolaget gjorde en förlust före skatt på sex miljoner norska kronor jämfört med en vinst på 37 miljoner samma period föregående kvartal.

Omsättningen ökade från 938 till 955 miljoner norska kronor.

Antalet medlemmar sjönk från 687 000 till 662 000 under perioden.

Antalet anläggningar minskade samtidigt från 248 till 245.

På den svenska marknaden minskade antalet medlemmar från 228 000 till 226 000.

Omsättningen steg från 253 000 till 267 000.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons