Glastekniskt vacker konst
– Det är ett moget övervägande, säger Sliperiets Pia Lindberg. Vi tar in 30 åt gången och de andra får vänta utanför. Vi har öppet i uteköket.
Hon är mycket glad över att Micke Johansson tackade ja och vill ställa ut i Sliperiet. Eftersom så få kan tas in åt gången kommer utställningen pågå tills vidare.
Till jul
– Tror du vi kan ha den ända till jul? undrar Pia Lindberg.
Svaret blir ja.
– Det här är min ”Rolls-Royce”, säger Micke Johansson och visar ett stort, tungt glasverk.
Han har gjort det i en teknik som han kalla graariel, med inslag av både teknikerna graal och ariel. Graal och ariel utvecklades vid Orrefors glasbruk i början av 1900-talet av kända namn som Knut Bergkvist, Edvin Öhrström, Simon Gate och Edward Hald.
I tidskriften Form 1940 kallas graalglasets teknik för ”färgmystik och luftandar”.
Graal och ariel
Med teknikerna graal och ariel som bas, har Micke vidareutvecklat dessa tekniker med sin egen design. Han är troligtvis den ende i världen som kan blåsa en dubbelariel skulptur idag.
– Jag gör det på mitt eget vis, säger Micke Johansson.
Micke Johansson har hållit på med glas sedan han gick ut grundskolan. Orrefors glasbruk mer eller mindre handplockade in honom på glasbruket efter ett år på glasskolan i Orrefors. Han ansågs vara en naturbegåvning.
Efter 15 år på Orrefors startade han eget. Idag har han egen hytta i Örsjö, inte så långt från Nybro, som är ett besöksmål i sig. Där kör han för fullt sex dagar i veckan.
När hans förra assistent slutade sökte han efter en ny. Han fick 40 sökande från hela världen. Valet föll på stockholmaren Karoon Khosravi, som nu har sin första utställning och som har flyttat ner till Örsjötrakten.
Stor chans
– Det är en stor chans för mig att få jobba med Micke, säger han. Han pushar mig och lär mig massor.
Pia Lindberg lovar att de gör vad de kan för att coronasäkra utställningen.
– De som kommer hit måste vara friska, vi har handsprit och vi håller avstånd, säger hon.