GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Blodigt bombdåd – angripare fejkade sjukdom

Minst 28 personer uppges ha dödats när två självmordsbombare slog till mot en klädmarknad i Iraks huvudstad Bagdad. Över 70 har skadats.
En av angriparna låtsades vara sjuk för att locka till sig fler människor, enligt inrikesdepartementet.
Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Invånare och säkerhetsstyrkor på den plats i Bagdad där många människor dödats av självmordsbombare.
Invånare och säkerhetsstyrkor på den plats i Bagdad där många människor dödats av självmordsbombare.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Två personer med bombvästar slog till mot marknaden vid Tayarantorget i centrala Bagdad på torsdagsmorgonen – när många gett sig ut för att handla. Enligt inrikesdepartementet rusade den första angriparen in på marknaden och låtsades vara sjuk, så att människor skulle samlas runt omkring, skriver nyhetsbyrån AFP.

Därefter detonerade personen sin sprängladdning.

När människor samlades kring offren utlöste den andra angriparen sin sprängladdning. Bilder från platsen visar omkullvälta bord och osålda kläder tillsammans med pölar av blod och kroppar på marken.

Många offer

Dödssiffran stiger snabbt, minst 28 personer har dödats och över 70 skadats, enligt irakisk statlig tv som AFP hänvisar till. Sjukvårdspersonal runt om i staden har mobiliserats för att kunna ta hand om alla offer.

Ingen har ännu sagt sig ligga bakom attacken, som irakiska myndigheter beskriver som ett terrordåd. Attacken är den dödligaste i Bagdad på flera år.

Sällsynt dåd

Efter flera år av dödligt våld med sekteristiska förtecken och attacker från sunniextremister lojala med IS har den här typen av stora dåd och attacker blivit relativt sällsynta i Bagdad, i synnerhet sedan IS pressats tillbaka. Men gruppens sovande celler har fortsatt att vara aktiva i bergiga ökenområden, där de går till attack mot säkerhetsstyrkor eller statlig infrastruktur.

Den senaste stora attacken i Bagdad ägde rum i januari 2018, då över 30 personer dödades i ett dåd på Tayarantorget. Den attacken skedde bara några månader innan Irak gick till valurnorna. Även nu förbereder sig landet för att gå till val senare i år.

Sofia Eriksson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.