GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sorglig och lågmäld familjeberättelse

Nora Wurtzel har läst Jacqueline Woodsons nya roman Genom märg och ben.
Bokrecension • Publicerad 9 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Vad som börjar med sextonåriga Melodys invigningsrit in i vuxenlivet, en fest likt ett mellanting mellan konfirmation och bröllop, blir snart till en fast punkt för familjens kollektiva minnen som sträcker sig framåt och bakåt i tiden.

Jacqueline Woodson, som 2018 belönades med Almapriset skriver i sin vuxenroman Genom märg och ben om en amerikansk familjs historia.

Bilden av USA som växer fram är en mångbottnad berättelse om att vara svart, och om hur hudfärg samspelar med kön och klass. Det är ett USA där du som svart antas gå på college tack vare ett stipendium och inte för att dina morföräldrar finansierar dina studier. Om du varken har rika morföräldrar eller stipendium stängs dörrarna och du möter motgångarna på annat håll.

När Melody gör entré på festen är det iklädd en klänning som hennes mor Iris egentligen skulle burit vid samma tillfälle sexton år tidigare. Då passade det sig dock inte att bjuda in släkt och vänner, eftersom tonåriga Iris var höggravid.

Den oönskade graviditeten blir till centrum för berättelsen då vi presenteras för Melodys föräldrar, Aubrey och Iris, som i tonåren till följd av bristfällig kunskap om sex och den egna kroppen får en dotter. Genom graviditeten möts arbetar- och medelklass och i den nya familjekonstellationen väcks frågor om sexualitet, rasism, kollektiva minnen i relation till landets historia. Woodson kopplar skickligt samman det privata med det politiska och väver samman till synes små detaljer med större skeenden.

Drivs av en frihetstörst

Aubrey har vuxit upp med en ambitiös men psykiskt instabil mamma som till största del lever på bidrag, och en pappa som aldrig varit närvarande – för honom blir Iris familj en fast punkt i tillvaron. Iris är dock inte intresserad av stabilitet, hon drivs av en frihetstörst och vill vidare, bort från familjen och iväg till college. Hon skriver collegeansökningar med ena armen medan hon ammar Melody med andra. När hon flyttar till college lämnar hon Melody bakom sig, tillsammans med Aubrey och sin familj.

Aubrey är till skillnad från Iris tillfreds med sin tillvaro. Han trivs i rollen som pappa och har inget intresse av att studera vidare trots bra betyg. Det saknas jämnvikt i relationen eftersom Iris, trots att hon älskar honom, inte står ut med att vara bunden. Samtidigt är Aubrey så kär att han drömmer om familjelivet. Kärleken mellan dem blir omöjlig på ett odramatiskt och högst verkligt sätt – de glider långsamt ifrån varandra för att upptäcka att förhållandet aldrig kommer bli som förut.

På college antar Iris studiekamrater att Melody är hennes lillasyster – ingen misstänker att det är hennes dotter. Woodson är skicklig i skildringen av den frånvarande modern som inte demoniserar och tvingar på läsaren sympatier åt vare sig det ena eller andra hållet.

Det är också en historia som sträcker sig långt bakåt i tiden, med mormodern som med det kollektiva minnet av hatet och våldet som riktats mot USA:s svarta befolkning står för en ren ilska. I övrigt är den främsta känslan som präglar boken sorg över det som gått förlorat – tillsammans med melankoliska drömmar som aldrig blivit av.

Berättandet en styrka

Genom märg och ben är en lågmält sorglig familjeberättelse vars styrka är berättandet. Från ögonblicket då Melody går ned för trappan i öppningsscenen virvlar berättelsen fram och tillbaka i en sömlös dans mellan tid och rum. Berättelsen i sig är varken exceptionellt stark eller unik, men rösterna som återger den är personliga och skickligt skapade av Woodson. På sina blygsamma 180 sidor är det ingen omvälvande läsning, men en intressant utgångspunkt för diskussioner och reflektioner om både berättandets former och det amerikanska samhället.

Bokrecension

Genom märg och ben

Författare: Jacqueline Woodson

Förlag: Natur & Kultur

Nora Wurtzel
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.