Annons

Uppropet #tystnadtagning kräver svar

Publicerad 9 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Från vänster uppifrån: Skådespelarna Bahar Pars, Sofia Helin, Sofia Ledarp och Angelika Prick fotograferade i samband med att #tystnadtagning fyllde två år i fjol. Arkivbild.
Från vänster uppifrån: Skådespelarna Bahar Pars, Sofia Helin, Sofia Ledarp och Angelika Prick fotograferade i samband med att #tystnadtagning fyllde två år i fjol. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tre år efter metoo-hösten 2017 kräver initiativtagarna till film- och tv-branschens upprop #tystnadtagning svar från jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) om vilka konkreta steg som har tagits för att förbättra deras arbetsvillkor.

Under 2018 överlämnades ett samlat dokument från representanter för samtliga metoo-upprop med en kravlista på sju punkter för det fortsatta arbetet för ökad säkerhet och jämställdhet i Sverige till dåvarande jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Annons

"Allt för stor del av rapporteringen har handlat om vad som gick snett under utpekanden av enskilda under metoo och väldigt lite om vad som görs från regeringens sida med de krav vi lade fram till jämställdhetsministern 2018", skriver initiativtagarna i ett pressmeddelande.

Kraven var bland annat att #metoo-uppropens expertis ska användas i statliga utredningar, att obligatorisk utbildning för skolpersonal om samtycke och sex och samlevnad ska införas, och personal – exempelvis socionomer, poliser, jurister och läkare – som möter de som utsätts för sexuellt våld i sexism, samtycke och könsroller ska erbjudas utbildning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons