Annons

Kalla smittad – landslaget ser över rutinerna

Charlotte Kalla har testats positivt för covid-19.
"Jag mår bättre i dag och är fortsatt optimistisk om ett snabbt tillfrisknande", säger Kalla.
Den ökade smittspridningen i landet gör samtidigt att skidförbundet ser över om det går att inleda säsongen som planerat.
Publicerad 11 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

Den 33-åriga längdstjärnan skulle den här veckan ha samlats med övriga landslagsåkare på ett läger i Bruksvallarna inför Sverigepremiären nästa helg. Men i måndags fick Charlotte Kalla förkylningssymtom i form av ont i huvudet och lätt feber och hon isolerades.

Nu meddelar Svenska skidförbundet att Kalla testats positivt för covid-19. Hon mår efter omständigheterna bra.

Annons

– Hon har milda infektionssymptom. Samtidigt är det viktigt att vi är noggranna och följer henne för att se hur utvecklingen ter sig. Prognostiskt är det bra att det är milda symptom. Sedan vet vi att det kan gå i vågor, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson till TT.

Bra tecken

Milda inledande symptom är också ett gott tecken för att Kalla ska slippa problem på längre sikt, säger Andersson.

– Det vi börjar skönja är att om man har milda symptom den första tiden så är prognosen betydligt bättre än om du har ett kraftigt insjuknande. Det har vi sett hos många av våra idrottare, utan att jag har några siffror på det. Men när jag pratar med kollegor så är det en bild som man börjar få, säger han.

– Med längdskidåkning som ställer extremt höga krav på hjärta och lungor så är det viktigt att vara extremt noggrann när man följer det här förloppet.

Han kan dock inte säga någonting om huruvida Charlotte Kalla är aktuell för de kommande tävlingarna, först i Bruksvallarna nästa helg och sedan världscuppremiären i finländska Ruka sista helgen i november.

– Det beror helt och hållet på hur det här utvecklar sig. Tyvärr kan vi bara vänta och se just nu. Först måste vi uppfylla riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten, att man är i karantän minst sju dagar och att ha minst två dagars symptomfrihet.

Vill minska smittspridningen

Landslagsläkaren har tidigare sagt att det är en jätteutmaning för skidvärlden att arrangera vinterns tävlingar på ett coronasäkert sätt. Nu verkar han än mer osäker.

– Det handlar mer om hur läget i samhället ser ut just nu. Den utveckling vi har sett i Sverige just nu, och i Europa, gör att vi har ett intensivt arbete kring och se över de aktiviteter vi har framför oss. Och hur vi ytterligare ska kunna minska smittspridningen.

TT: Går det att ha stora tävlingar just nu med tanke på det?

– Det är en väldigt bra fråga. Vi tittar på den biten också. Det här har gått rätt fort med den här utvecklingen. Nu har vi ändå kommit så pass långt, tycker vi, att vi måste ytterligare se över hur vi ska planera säsongen.

Annons

Lasse Mannheimer/TT

Fakta: Preliminärt världscupprogram

Fakta: Preliminärt världscupprogram

27-29 november: Ruka, Finland.

4-6 december: Lillehammer, Norge

12-13 december: Davos Schweiz

19-20 december: Dresden, Tyskland

1-10 januari 2021: Tour de Ski i Val Müstair, Schweiz och Toblach/Val di Fiemme, Italien

16-17 januari: Ulricehamn, Sverige

23-24 januari: Lahtis Finland

30-31 januari: Falun, Sverige

20-21 februari: Nove Mesto, Tjeckien

12-14 mars: Oslo, Norge

19-20 mars: Peking, Kina

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons