Annons

Schweiz tar hjälp av armén mot skenande smitta

Antalet coronapatienter ökar i alarmerande takt i Schweiz, som genomlider ett av Europas svåraste virusutbrott. Nu kallas värnpliktiga in för att bistå den hårt belastade sjukvården.
Publicerad 11 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Vårdpersonal med en covidpatient på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i Yverdon-les-Bains i västra Schweiz. Bilden är från den 4 november.
Vårdpersonal med en covidpatient på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i Yverdon-les-Bains i västra Schweiz. Bilden är från den 4 november.Foto: LAURENT GILLIERON/AP/TT

Redan i våras, under den första coronavågen, mobiliserades armén för att hjälpa till ute i landets 26 kantoner. Då rapporterades det om att en del inkallade bara fått stå och titta på.

Den här gången kan de räkna med att få hugga i.

Annons

Under hösten har både antalet intensivvårdade och dödsfall i grova drag fördubblats för varje vecka som gått. Totalt har över 235 000 bekräftade fall registrerats och närmare 2 700 människor dött i covid-19.

Och spridningen fortsätter i snabb takt – andelen positiva svar bland de testade i Schweiz är just nu en av de största i världen.

När antalet inlagda coronapatienter nu närmar sig 10 000 har hittills fem kantoner – Genève, Valais, Bern, Vaud och Fribourg – begärt hjälp från militären, rapporterar AFP.

Tusentals

Regeringen har beslutat att mobilisera upp till 2 500 värnpliktiga som kan skickas ut att bistå sjukvården på platser där de civila resurserna är uttömda. Det kan till exempel handla om att hjälpa ambulanspersonal och att bistå med grundläggande vård av patienter.

En av de inkallade är 25-åriga Florina Orth från Biel. Hon känner sig stolt över att kunna hjälpa till i kampen mot pandemin, och är beredd på att ställas inför en tuff situation.

– Vi har ingen aning om vilket skick patienterna kommer att vara i, säger hon till AFP.

"Inte råd med nedstängning"

Omkring 170 soldater har redan satts i arbete i Fribourg, enligt nyhetsbyrån. Där handlar det bland annat om att flytta coronapatienter till mindre belagda sjukhus i de östra delarna av landet, där utbrottet är mildare.

Schweiz har haft en mindre strikt coronastrategi än de flesta andra länder i Europa.

Den decentraliserade styrningen av landet innebär att mycket av beslutsmakten kring restriktioner ligger hos kantonerna, som generellt har tvekat inför att stänga ner restauranger och andra verksamheter. Många politiker har även betonat vikten av att skydda ekonomin.

– Vi har inte råd med andra nedstängning, sade nyligen finansminister Ueli Maurer.

Mattias Mächs/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons