Annons

Suicidrisk kvarstår flera decennier senare

Varje år tar cirka 1 500 personer livet av sig i Sverige.
En ny studie visar att de som försökt ta sina liv fortfarande ligger i riskzonen för suicid flera årtionden senare.
Publicerad 11 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Personer som försökt ta sina liv kan vara självmordsbenägna flera årtionden senare, visar en ny studie. Arkivbild.
Personer som försökt ta sina liv kan vara självmordsbenägna flera årtionden senare, visar en ny studie. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Forskare vid Lunds universitet har följt 1 044 personer som efter suicidförsök inkommit på Lunds universitetssjukhus mellan åren 1987 och 1998.

Under de följande åren fram till 2019 hade 7,2 procent av dessa tagit sina liv.

Annons

Drygt hälften av dem som avled i suicid hade tagit sina liv sex år efter självmordsförsöket eller senare. De största riskfaktorerna för de avlidna var att de genomfört flera tidigare suicidförsök eller blivit diagnostiserade med depression eller psykos.

– Förekomsten av tidigare suicidförsök hade fortfarande efter upp till flera decennier en påverkan på suicidrisken, säger Sara Probert-Lindström, en av forskarna till den vetenskapliga artikeln som publiceras i The British Medical Journal.

Så sent som 32 år senare var tidigare självmordsförsök fortfarande en avgörande riskfaktor för dem som tagit sina liv. Något som inte tidigare varit känt.

– Man har kunnat se tendensen till att det ligger till på det här sättet, men vi har nu kunnat bekräfta det i en stor grupp individer som vi har kunnat följa under lång tid, säger hon.

Sara Probert-Lindström hoppas att studiens resultat ska komma till användning för dem som jobbar kliniskt.

– Även om tidigare suicidförsök ligger väldigt långt tillbaka i tiden måste man fortfarande ta hänsyn till det i bedömningen, säger hon och fortsätter:

– Vår förhoppning är att det här ska kunna vara till nytta i den väldigt svåra utmaning som vi kliniker står inför när vi gör suicidriskbedömningar.

Linus Svensson/TT

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind självmordslinjen: Telefon: 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons