GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tufft för kommunerna i pandemi-tider

När coronapandemin drog in över Sverige förändrades förutsättningarna för den skånska ekonomin drastiskt. Börserna rasade, arbetslösheten steg snabbt och över 54 000 skåningar blev korttidspermitterade. Nordöstra Skåne har däremot klarat sig lite bättre
Hässlehom • Publicerad 11 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

– Arbetslösheten i Hässleholm och Osby har ökat i mindre omfattning än övrigt i Skåne, och ligger nu på 10,8 respektive 9,4 procent mot en arbetslöshet på 11,1 procent, konstaterar Gunilla Bengtsson, chef för Sparbanken Skåne i Hässleholm och Osby.

Positiva tecken för Hässleholm är bland annat 400 nya jobb, främst inom mindre företag, det trots ett minskat nyföretagande under pandemin. Tågterminalen är också en bidragande orsak till de nya jobben.

Dessutom pekar Gunilla Bengtsson på det faktum att det byggs många nya bostäder i Hässleholm. Men trots dessa positiva tecken finns det ett stort mått av osäkerhet inför framtiden.

– Tack vare stöd får kommunerna ett rekordöverskott i år, men kommer at ha några tuffa kommande år, där allt färre ska försörja allt fler och kommunerna har stora investeringsbehov, tillägger hon.

Så situationen är fortfarande osäker, även om den tidiga hösten innebar viss optimism. Det visar höstens upplaga av rapporten Skånsk konjunktur från Sparbanken Skåne, framtagen i samarbete med Øresundsinstituttet.

De senaste BNP-prognoserna för Sverige visar negativa tillväxttal för 2020, men sedan i våras har prognoserna skrivits upp, även om den högre smittspridningen under senaste veckorna återigen ökat osäkerheten.

Många branscher har drabbats hårt av pandemin, men det syns också en förskjutning av konsumtionen i sidled där exempelvis e-handeln vuxit under året trots minskad försäljning i handeln som helhet.

Sammantaget skapas det fortsatt jobb i skånska företag, men i lägre utsträckning än tidigare. I kombination med en växande befolkning har det lett till en ökad arbetslöshet i Skåne som nu ligger på högre nivåer än under förra finanskrisen. Värst drabbade är ungdomarna.

Samtidigt växer alltså den skånska befolkningen, vilket gör att arbetslösheten stiger trots den något ökade sysselsättningen i företagen. Under året har 54 300 skåningar varit korttidspermitterade, vilket bidragit till att hindra en ännu högre arbetslöshet.

Bankchef Gunilla Bengtsson
Bankchef Gunilla Bengtsson
Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.