Regeringen överväger extra krogstöd
– Vi ser över om det finns behov av ytterligare stöd på grund av de här restriktionerna, sade Magdalena Andersson till journalister efter ett möte med riksdagens finansutskott.
Regeringens samarbetsparti Centerpartiet säger sig vara tagna på sängen av förslaget om alkoholstopp. Regeringen informerade inte C i förväg och överlade inte med branschen.
"Är oansvarigt"
– Det är oansvarigt att inte överlägga med branschen om det innan och att inte heller ha kompensationsåtgärder redo, säger Rickard Nordin, ekonomiskpolitisk talesperson för C.
Han hävdar att regeringens förslag om stopp klockan 22 dessutom är felvalt. En timme senare, klockan 23 hade varit bättre.
– 22 är en dålig tid överlag, det gör att man bara kan ha en sittning. Klockan 23 hade varit en milsvid skillnad. Regeringen förstår inte hur branschen fungerar, säger Nordin.
Det är givet att staten måste kompensera företagen nu, anser C. Ett sätt kan vara att förlänga det redan förlängda omställningsstödet som kan sökas för att täcka en del av tappad omsättning.
– Vi vill gärna veta vad Magdalena Andersson syftar på för det här kommer att slå stenhårt mot en redan utsatt bransch, säger Nordin.
"Grunden till landets välstånd"
Regeringens andra samarbetsparti Liberalerna kräver ett "omedelbart krisstöd" till krogar och restauranger för att kompensera dem om förslaget går igenom.
"Företagande är jobbskapare och grunden till landets välstånd. För att vi ska klara av att återstarta Sverige efter pandemin och fortsätta ha höga ambitioner för välfärden kan vi inte lämna företagen med hårda restriktioner och utan kompensation. Det är direkt ansvarslöst", säger partiledare Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande.
Moderaterna är också öppna för ytterligare, kanske riktat, stöd.
– Vi utesluter inte mer riktade stöd till en bransch som i praktiken har fått näringsförbud, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M.
Men hon anser även att det omställningsstöd som redan finns kunde göras mer generöst.
Förslaget som regeringen lade fram på onsdagen går ut på att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22 på restauranger, pubar, barer och liknande serveringsställen för att begränsa spridningen av virussmitta.
Det föreslås träda i kraft den 20 november och gälla till den sista februari nästa år.
Stöd på gång
Magdalena Andersson framhåller att regeringen så sent som i måndags presenterade förslag om förlängda coronastöd till företag, som att korttidspermitteringar är möjliga att använda fram till sommaren. Dessutom förlängs omställningsstödet till och med oktober för att täcka upp för tapp i omsättning.
Men hon utesluter inte heller ytterligare åtgärder.
Hotell- och restaurangfacket, HRF, är oroat.
– Vi tror definitivt att vi får se fler permitteringar med anledning av det här. Det är arbetstid som frånfaller, säger Malin Ackholt, ordförande för HRF.
"Har näringsförbud"
Hon ser det som helt avgörande att de företag som påverkas kompenseras.
– De har ju näringsförbud. Det är inte bara att de inte får sälja alkohol efter 22, då får inte ha öppet efter 22.30. Det är högst rimligt att företagen kompenseras för det, säger Malin Ackholt.
– Och nu har man fattat beslut som gäller 3,5 månader framåt i tiden. Det är ett ganska långt beslut.
Hon hoppas bland annat snabbt få se ett nytt omställningsstöd på plats.
Lars Larsson/TT
Helena Wande/TT
Fakta: Alkoholstopp
Regeringen har föreslagit en ny förordning om tillfälligt förbud mot servering av alkohol på serveringsställen som restauranger och pubar mellan kl 22.00 och klockan 11.00.
En konsekvens blir att ställena måste stänga och vara utrymda senast 22.30. Det är möjligt att öppna 22.31 igen, men då utan alkohol.
Undantaget är servering på särskilda boenden, rumsservering på hotell eller minibar i hotellrum.
Regeringen hänvisar till 3 kap, 10:e paragrafen i alkohollagen. Den ger utrymme att förbjuda eller begränsa servering av alkohol i extraordinära lägen.
Förbudet föreslås börja gälla den 20 november och vara till den sista februari.
Förslaget är skickat på remiss till den 16 november. Regeringen planerar ett beslut dagarna efter.
Källa: Regeringskansliet