Annons

Ständigt stämplande – snart ett minne blott

Den som någon gång varit i kontakt med den japanska byråkratin vet att man inte kommer långt utan en stämpel. Men snart är det utbredda och obligatoriska stämplandet ett minne blott, enligt regeringen.
Publicerad 13 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
På väg bort?
På väg bort?Foto: Koji Sasahara/AP/TT

Sedvanan att signera officiella dokument med en så kallad hanko (stämpel) härstammar ursprungligen från Kina, men importerades till Japan för över tusen år sedan och formaliserades under 1800-talet. För närvarande krävs stämplar i omkring 15 000 olika sammanhang, men om regeringen får som den vill ska dessa i framtiden bli så få som 83, däribland bilregistrering.

Den för många japaner dramatiska förändringen sker i ljuset av den nytillträdde premiärministern Yoshihide Sugas planer på att effektivisera ekonomin – världens tredje största – genom digital teknik. Reformen tros också ha skyndats på av det faktum att miljontals hemmajobbare, trots risken för smittspridning, tvingats att åka till kontoret för att stämpla dokument under pandemin.

Den japanske ministern Taro Kono rörde nyligen upp starka känslor då han lade ut en bild på en stämpel med texten "avskaffa stämplar" på Twitter. Särskilt ilskna blev man på Japanska stämpelindustrins förening, som företräder 890 stämpeltillverkare och -återförsäljare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons