Annons

Eriks enkla möbler görs med hammare och spik

Vackra möbler som sticker ut från mängden behöver inte vara dyra eller köpta i fina butiken. Du kan snickra dem själv. Allt som behövs är hammare och spik.
Det är Erik Eje Almqvists budskap.
Publicerad 14 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Erik Eje Almqvist hittade ett häfte med möbelritningar av den egensinnige italienske formgivaren Enzo Mari. Det inspirerade honom att börja snickra egna möbler och skriva en bok om projektet.
Erik Eje Almqvist hittade ett häfte med möbelritningar av den egensinnige italienske formgivaren Enzo Mari. Det inspirerade honom att börja snickra egna möbler och skriva en bok om projektet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stolen av obehandlad furu drar blickarna till sig. Första intrycket är dubbelt. Å ena sidan ser den ut som något som Alfons Åberg har snickrat ihop. Å andra sidan liknar den en svindyr designprodukt. Sanningen ligger någonstans i mitten.

Den är visserligen unik. Men den är ihopsnickrad av standardbrädor från närmaste byggvaruhus, och det är journalisten och författaren Erik Eje Almqvist som har hållit i hammaren.

Annons

–  Det började med att jag kom över ett häfte med möbelritningar från 1974 av den italienske formgivaren Enzo Mari och blev helt fascinerad, säger han.

Enzo Mari, som tyvärr gick bort i oktober efter att ha smittats med coronaviruset, var en egensinnig figur som avskydde meningslöst pynt som inte fyllde någon funktion mer än att driva på konsumtionen. Hans protest blev det lilla häftet “Autoprogettazione?” – självdesign på svenska – med möbelritningar. Tanken var att göra upp med designetablissemanget, hoppa över såväl masstillverkning, marknadsföring och försäljning och ge vanligt folk möjlighet att göra sina egna möbler i stället.

–  Han gav bort sina ritningar till alla som skickade ett frankerat kuvert.

Började snickra

Erik, som tidigare hade gått en ettårig möbelsnickarutbildning, tilltalades av Enzo Maris idéer. Dessutom hade familjen precis blivit med hus och hade ett behov av nya möbler.

–  Maris tankar väckte min lust. Och jag insåg att det skulle gå att möblera hela huset för nästan inga pengar alls.

Men ritningarna hade bristfälliga måttangivelser. När de väl gick att utläsa stämde de inte med det virke som fanns i den svenska bygghandeln.

–  Jag anpassade några av Maris ritningar till svenska standardbrädor. Sedan ritade jag ett gäng egna möbler enligt samma principer.

Resultatet blev slutligen boken ”Hammare & spik”, i vilken Erik delar med sig av sin kunskap och snickarglädje – i sann Enzo Mari-anda. Tanken är att vem som helst som är sugen på ett gör det själv-projekt ska kunna snickra ihop enkla, bekväma möbler tillverkade med bara hammare, spik och brädor i standardformat.

– Enzo Mari ville att människor skulle öva på ”att tänka med händerna”, säger Erik.

Annons

Det är också det som lockar honom själv med Enzo Maris möbler. De är enkla. Ingenting döljs eller förskönas. Brädorna är sammanfogade i räta vinklar med synliga spikhuvuden.

–  Jag tycker att de är vackra och har ett ärligt uttryck. Du får vad du ser.

Erik Eje Almqvist började snickra egna möbler. Hans "fårstol" är en lätt försvenskad variant av den mest ikoniska stolen som Enzo Maris skapade.
Erik Eje Almqvist började snickra egna möbler. Hans "fårstol" är en lätt försvenskad variant av den mest ikoniska stolen som Enzo Maris skapade.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Obehandlat trä

När Erik arbetade med ritningarna blev det tydligt att samtliga möbler följde samma principer – vinkelräta sågsnitt, överlappande sammanfogningar samt mått och vinklar anpassade för den mänskliga anatomin.

–  De fungerar verkligen och det ger en särskild tillfredsställelse att sitta och käka vid sitt egensnickrade köksbord.

Förutom köksmöblerna har Erik försett hemmet med allt från bokhyllor och pallar till sängar och skåp. Många av möblerna är obehandlade, men de som utsätts för mest kladd har fått några lager linolja. Den trärena ytan blir en fin kontrast mot den övriga inredningen. Sakerna har en fräsch lyster och lite av en naiv nybyggaraura runt sig.

–  Gillar man inte det, eller att det blir märken på dem, kan man förstås behandla på olika sätt. Antingen lacka eller måla, säger Erik som själv tycker att det inte gör så mycket att de slits – det är en del av charmen.

Men handen på hjärtat – kan en person med medelbetyg i träslöjd verkligen ge sig på att snickra egna möbler?

–  Ja, absolut. Men bara om man är sugen på det. Själv tycker jag att det är otroligt skönt att låta hjärnan arbeta på ett annat sätt. Att snickra är en skön kontrast mot att skriva.

Utrustning

Det här behöver du:

+ Hammare, spik och trälim. Föredrar du skruvdragare och skruv går det också bra.

+ Såg, om du inte kan få allt uppsågat på brädgården.

+ Måttband eller tumstock. Vässad blyertspenna.

Det här är också bra att ha:

Sandpapper, slipkloss, vinkelhake, borr, träolja, lack såpa eller färg, hovtång och stämjärn.

Billiga

Han poängterar också att många fritidsintressen genererar shopping. Oavsett om det gäller cykling eller matlagning handlar det ofta om att köpa saker. Det kan röra sig om allt från specialbeställda trampor, exklusiva knivar eller köksmaskiner.

–  Jag tror att det finns ett värde i att skapa något själv. Resultatet av att snickra blir större än bara möbeln man bygger.

Annons

Han har gjort beräkningar på några av sakerna för att se vad de kostar i material. De billigaste, spegelpallen och pinnstolen, ligger på 200 kronor per styck.

Som bonus får du ”tänka med händerna” – och en vacker och alldeles unik möbel.

Lisa Wallström/TT

Enzo Mari

Italiensk designer, designteoretiker och konstnär, född 1932. Han jobbade i både trä, plast, metall och keramik och tyckte att en formgivares främsta uppgift var att skapa praktiska lösningar som förbättrade människors liv. Han var övertygad om att varje användbart objekt hade en ideal form. Hans var en intensiv motståndare till dekorationer och marknadsanpassningar. Enzo Mari dog i sviterna av covid-19 i oktober i år.

Källa: Boken ”Hammare & spik” samt NE.se.

Tre exempel

Erik Eje Almqvist väljer tre enkla möbler att börja med.

1. Ölbord

”Inspirationen kommer från gamla ölbackar i trä. Rätblocksformen och dimensionerna gjorde dem väldigt användbara: De fungerade lika bra som pallar, lådor, hyllor och soffbord. Den här möbeln äri första hand tänkt som ett mindre soffbord."

2. Fårstol

”Jag tycker att den påminner om en fårtacka med sin lite klumpiga kropp och sina smala ben. Det är en bra möbel att börja med. Sargen är så bred att stolen inte behöver någon stabiliserande slå. Trots dess rustika uttryck är den väldigt bekväm.” En något anpassad version efter Enzo Maris design.

3. Stapelbar pall

”Den här konstruktionen bygger på samma princip som fårstolen. Men eftersom sitsen är rak och sargens nederkant är i samma nivå på alla sidor kan man stapla flera ovanpå varandra."

Ölbord.
Ölbord.Foto: Hilda Grahnat
Fårstol.
Fårstol.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stapelbar pall.
Stapelbar pall.Foto: Hilda Grahnat
Erik Eje Almqvist

Familj: Sambo och barn.

Bor: Delsjön i Göteborg.

Ålder: 37 år.

Gör: Journalist och författare.

Aktuell: Med boken ”Hammare & spik” (Natur & Kultur).

”Hammare & spik”.
”Hammare & spik”.Foto: Natur & Kultur
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons