Backtalangen tvåmålsskytt i kross

Luleå har varvat upp i toppstriden i SHL. Segern borta mot Frölunda följdes upp av en 7–3-kross hemma mot Oskarshamn.
– Vi är mycket bättre än i början av säsongen, sade landslagsbacken och tvåmålsskytten Nils Lundkvist till C More.
Publicerad 9 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Luleåbacken Nils Lundkvist, till vänster, gjorde två av målen i 7–3-krossen mot Oskarshamn. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Lundkvist slog till med två mål inom loppet av 2.17 i slutet av första perioden.

Det tog Luleå från 1–1 till 3–1.

– Det känns som vi har byggt upp ett spel efter jul och är mycket bättre än i början av säsongen, sade 20-åringen som är draftad av New York Rangers.

Luleå tog sin tredje seger på de fyra senaste matcherna och följde upp starka 3–0 borta mot serietvåan Frölunda senast med en storseger.

Efter Lundkvists målexplosion i slutet av första gjorde Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki varsitt mål i numerärt överläge inom loppet av 27 sekunder i början av andra perioden.

Luleå hade sex olika målskyttar i storsegern och ligger kvar på fjärde plats i tabellen, sex poäng efter ledande Rögle men med en match mindre spelad.

För Oskarshamn, som hade två raka segrar efter sin mardrömssvit på 16 raka förluster, var insatsen i Luleå ett steg tillbaka.

– Det är på tok för dåligt. Vi är steget efter i det mesta, sade backen Nichlas Torp till C More i pausen efter andra perioden.

Förlustsviten växer

Rögle tog en programenlig seger, 3–1, mot krislaget Linköping som åkte på åttonde raka förlusten. Eftersom Brynäs samtidigt vann halkade Linköping dessutom ned på jumboplatsen i tabellen.

LHC skakade dock tog topplaget och ledde med 1–0 efter två perioder. I den sista orkade dock inte jumbon stå emot. Rögle vann skotten med 16–4 (totalt 38–14), Daniel Zaar gjorde två raka mål, 2–1-pucken via Linköpingsbacken William Kreü, och Erlend Lesund satte 3–1 i tom kasse.

För Linköpings nya ansvariga tränarpar Daniel Eriksson och Johan Åkerman, som tog över när Bert Robertsson sparkades, var det tredje raka förlusten.

Sent avgörande

Malmö har visat kalasform med tre raka segrar efter nyår – men blev nollat hemma mot Leksand som snodde alla tre poäng i sista minuten med matchens enda mål.

Dalalaget pepprade hemmamålvakten Oscar Alsenfelt med 39 skott och det 38:e resulterade.

Carter Ashton styrde in Marek Hriviks kanon från blålinjen i numerärt överläge med 52 sekunder kvar att spela av tredje perioden.