Lagfarter Nsk

Nya ägare till dyraste huset i Vinslöv hittills i år

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Huset på adressen Åraslövsvägen 13 i Vinslöv är det dyraste huset som sålts i Vinslöv i år. Köpet blev klart i oktober 2020 och priset blev 4 100 000 kronor. Köpare är Cecilia och Christian Strandhagen, 38 och 35 år, och säljare var Annika Sandqvist och Olle Bergström. Huset har en boyta på 191 kvadratmeter.

Dyrast hittills i år i hela Hässleholms kommun är huset på Brönnestad 6160. Det såldes i januari för 12 500 000 kronor.

I november förra året såldes ett annat hus på samma gata, på Åraslövsvägen 29. Där blev priset för den 158 kvadratmeter stora villan 1 135 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Storbritannien: Vi har viruset under kontroll

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock meddelar på en presskonferens på måndagen att han nu bedömer coronaviruset är under kontroll.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
Utrikes
Utrikes – Vi har återtagit kontrollen över viruset, konstaterar Storbritanniens hälsominister Matt Hancock. Han hänvisar till en studie som visar att andelen smittade av coronaviruset i England minskat med 30 procent sedan nedstängningen den 5 november.

– Vägen framåt nu är att testa människor för att identifiera smittade som inte har några symptom, säger Hancock på en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Han uppmanar samtidigt alla att ta emot de tester som erbjuds eftersom det kan "rädda liv".

England befinner sig för närvarande i slutet av sin andra stora nedstängningsperiod för att bromsa coronavirusets framfart. Från och med den 2 december är det tänkt att de nationella åtgärderna ska ersättas av regionala, där varje region placeras i en av fyra nivåer med olika stränga regler.

Andelen smittade hade minskat till 96 per 10 000 invånare mellan den 13 och 24 november, jämfört med 130 mellan 16 oktober och 2 november, visar resultat av studien vid Imperial College London och Ipsos Mori.

Fler än 100 000 frivilliga har deltagit i studien.

"Resultatet visar att fallen höll på att stiga när landet gick in i nedstängning, men det här följdes av en nedgång när nationella åtgärder framgångsrikt minskade infektionstalen över landet", skrev hälsodepartementet i ett uttalande tidigare under måndagen.

Uppmjukningen av det hårda regelverket måste bli föremål för en omröstning i parlamentet på tisdag och då måste premiärminister Boris Johnson förlita sig på oppositionen för att få igenom det.

Nordirland, Wales och Skottland har sina egna coronaregler.

Sport

Rydström lämnar Sirius

Henrik Rydström väljer att lämna Uppsalaklubben. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport

Efter två år lämnar tränaren Henrik Rydström fotbollsallsvenska Sirius. Han kommer att lämna sin post efter säsongen.

I en intervju med FotbollDirekt berättar han om beslutet som grundar sig i familjeskäl.

– Jag lämnar inte för att jag har andra alternativ, jag lämnar för att jag inte ser hur det ska gå att pendla som jag gjort ett tredje år, säger han till sajten.

– Hade jag haft hår hade det varit grått av påfrestningen. Det är något som växt fram de senaste veckorna, när jag tillät mig att känna efter, säger han.

Sport

Osby drar sig ur serien

Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
FOTBOLL I förra veckan blev den definitiva serieindelningen klar, men redan nu har det blivit en förändring i division sex.

På måndagen kom besked från Skånes Fotbollsförbund att Osby FF dragit sig ur serien. Det gör att division 6 nordöstra A endast kommer att innehålla tio lag eftersom någon flyttning av lag mellan serierna inte är aktuell enligt Skånebolls tävlingsansvarige Micke Dahl.

FAKTA

Division 6 norra A

Ballingslöv, Bjärlöv, IFK Knislinge, Jägersborg/Verum, Kamp, Lönsboda, Näsum, Strömsborg, Treby, Wisseltofta.

Kultur och nöje

Tänkvärda tidskrockar i Mirakel

Två flickor håller händerna mot varandra.
Foto: Ulrika Malm/SVT
Kultur och nöje
Recension Förra året var det tomten, snögubben och julbocken som hade huvudrollerna i SVT:s julkalender. I år är det två flickor som står i centrum. Ett svart hål knyter samman Rakel från 1920 och Mira från 2020 i kalendern Mirakel. En berättelse som lär fånga de lite äldre barnen allra bäst.

Mirakel - det är något att önska en jul som den kommande. Det verkar som om alla längtar extra mycket efter att få pynta, tända ljus och mysa hemma i soffan. För många barnfamiljer – och en hel del äldre också – är SVT:s kalender en viktig pusselbit när det gäller att få till den där speciella stämningen under decemberveckorna.

Tidningens jury har tjuvtittat på några av de första avsnitten av julkalendern och konstaterar att det ser lovande ut. Det finns både julstämning, spänning och förvecklingar nog att hålla intresset uppe ända fram till jul, åtminstone för de lite äldre barnen.

Svår för de allra minsta

Vi får möta två flickor, Rakel från år 1920 och Mira från år 2020. De bor på samma herrgård, som år 1920 är familjen Colts hem och 2020 är ett HVB-hem, ett slags barnhem. När historien börjar finns bara två barn kvar, Galad och Mira. Galad håller på att julpynta med färggranna slingor medan Mira sitter i skrubben under trappan.

På vinden i den gamla byggnaden hamnar av misstag ett svart hål och slumpen gör att flickorna befinner sig på var sin sida av hålet samtidigt. De sugs in och byter själar. Inuti Rakel finns Mira och inuti Mira finns Rakel.

Det här momentet blir lite svårt för juryns treåring att förstå. Han tycker det finns andra roliga inslag och kanske kommer han att titta då och då, men är inte superpeppad på att följa historien.

– Men det är roligt när Rakel sjunger, säger han.

Ellie, som snart fyller åtta år, är bekant med idén om att en själ byter kropp och tycker det är spännande.

– Det finns till exempel i Harry Potter, säger hon.

Tidsresor ett bra grepp

Tidsresor är också ett grepp som det finns många exempel på och en idé hon gillar.

– Det är kul eftersom man kan jämföra hur det är i dag med hur det var för 100 år sedan.

Till exempel uppstår det roliga situationer när Rakel (i Miras kropp) springer på alla moderna eldrivna apparater.

Att det dessutom finns en två släktgrenar som är osams tycker hon verkar lovande.

Mirakel berättas som en saga i olika kapitel med rollfigurer som ändå är som vanliga människor. Ett berättargrepp som Ellie tycker om.

– Det är häftigt att det är en saga fastän det är ”på riktigt”.

I den här berättelsen är det mycket som behöver förklaras för tittarna, i motsats till tomtesagan förra året där de flesta karaktärerna redan var välkända. Det tar ett tag i år innan alla förutsättningarna för historien kommer på plats och den kan börja snurra på.

– Jag tycker de gör det i precis lagom fart, det blir aldrig långtråkigt, säger Ellie.

Ellie tyckte om förra årets kalender, men tror att Mirakel kommer att passa henne ännu bättre.

– Den stora skillnaden var att förra årets var mer tramsig, men jag tyckte om den också. Detta är mer för äldre barn. Det är bra att det är lite olika.

Väcker tankar

Juryns vuxenrepresentant uppskattar både skådespelarinsatserna och de välarbetade detaljerna i scenografi, kostym och språk. Alltsammans gör att tidskrockarna blir tänkvärda. Inte minst kan temat energi växa till något som ger en knäpp på nutidsnäsan.

Fotnot: På grund av coronarestriktionerna är juryn decimerad i år och består av tre personer ur samma bubbla. Barnen som tjuvtittat och tycker till är Ellie och Ebbe Erlandsson Lindahl och för vuxensynpunkterna står Yvonne Erlandsson.

FAKTA

Ellies omdömen

Julstämning: 3 av 5

– De håller redan på att julpynta och det finns snö! Det blir en stark trea – men det kan bli mer.

Manuset: 5 av 5

– Det är häftigt att det är en saga som även är på riktigt. Det gör att jag funderar på saker som … tänk om de hade samma julfirande på andra sidan svarta hålet …

Spänning: 5 av 5

– Mira väntar på att bli adopterad, det svarta hålet har flugit iväg, Mira och Rakel kanske är fast i fel århundrade, kan de komma tillbaka?

Lärorik: 3 av 3

– Man får till exempel se att man hade tjänstefolk förr och att det var ojämlikt. Det är intressant att se kläderna man hade och man får se att det var viktigt hur flickor hade håret. Och viktigt att alla skulle se allvarliga ut på fotona.

Årets Julkalender

Mirakel

Regi: Calle Åstrand.

Manus: Peter Arrhenius, Sara Young och Fredrik Agetoft.

Medverkande: Bibi Lenhoff, Sarah Rhodin, Johan Glans, Babben Larsson, Dragomir Mrsic, Therése Lindgren med flera.

Recensionen baseras på tre avsnitt.

Hässleholm

Pidde P fixar stjärnspäckad julkalender

Hässleholm
Hässleholm/Skåne Kändisarna duggar tätt när Pidde P drar igång sin egen julkalender. Dagligen ska tittarna utmanas att göra olika övningar för att hålla sig pigga och friska fram till jul.

Artisten Pidde P, som egentligen heter Petter Hedwall, har för vana att uppträda på skolor och uppmana till rörelse. När nedräkningen till julafton nu drar igång på riktigt passar han på att släppa sin egen julkalender.

Varje morgon kommer han via sina sociala medier att släppa en video där tittarna utmanas att genomföra olika övningar.

– Många barn rör sig för lite och därför tänkte jag: Jag gör en julkalender där de även kan utmana exempelvis sina familjemedlemmar, berättar Pidde P.

Utmaningarna kommer innehålla varierade övningar. Bland annat nämner han situps, upphopp, jägarvila och liknande.

– Det ska bli lite enklare saker för att få igång kidsen.

Varje avsnitt kommer dessutom att gästas av en kändis som Pidde P utmanar och mäter krafterna med i olika övningar. En del av namnen blir överraskningar, men några släpper han redan nu. Först ut är den före detta friidrottaren Carolina Klüft.

– Sedan kommer bland annat Markus Rosenberg, Peter Settman, Morgan Alling och ”Pansar” från Gladiatorerna, berättar Pidde P vidare.

Vad är din förhoppning med julkalendern?

– Att det blir en friskare jul. Klart att man ska äta lite godsaker, men det är viktigt att röra sig för att bli pigg och hålla sig frisk också, avslutar Pidde P.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Inrikes

Misstänks ha tagit med barn till IS – gripen

En kvinna som är misstänkt för grov egenmäktighet med barn ställs inför häktningsdomare i Lund. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En kvinna som misstänks ha tagit med sig ett litet barn till Syrien och anslutit sig till terrororganisationen IS är nu tillbaka i Sverige. Hon greps på Arlanda på måndagen.

– Hon har fört barnet till Syrien år 2014 när det var en krigsplats vid den tiden och det är inte en trygg miljö för ett barn. Vi har misstankar om att hon har kopplingar till IS, säger kammaråklagare Claudio Gittermann till SVT Nyheter.

Kvinnan har varit häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst sedan 2014. Hon är misstänkt för grov egenmäktighet med barn, enligt åklagarmyndigheten.

Nu kommer hon att ställas inför häktningsdomare i Lunds tingsrätt, som ska besluta om hon ska fortsätta vara häktad.

Hon förlorade vårdnaden om sitt barn sedan det framkommit uppgifter om att hon tagit med barnet till Syrien för att ansluta sig till IS, rapporterar Kvällsposten.

"Uppenbart olämplig"

Pappan fick ensam vårdnad om barnet, som då var två och ett halvt år gammalt. Domstolen fattade beslutet eftersom den ansåg att det fanns stöd i utredningen för att mamman utan pappans medgivande åkt till Syrien via Turkiet och anslutit sig till IS.

Domstolen beskrev detta som "en uppenbart olämplig miljö för ett litet barn att vistas i", enligt tidningen.

Nu ska barnet återförenas med pappan. "Utredningen fortsätter med att vi håller förhör med den misstänkta kvinnan", säger åklagare Claudio Gittermann i ett pressmeddelande. Enligt TV4 är hon i 30-årsåldern.

"Arbetar strukturerat"

Säpo lämnar inte några uppgifter om kvinnan eller ärendet. Pressekreterare Gabriel Wernstedt påpekar att myndigheten inte kommenterar uppgifter om enskilda personer.

Däremot, säger han i generella termer, har Säpo ett utvecklat samarbete med Polismyndigheten, Migrationsverket, Center mot våldsbejakande extremism och med kommunala socialtjänster när det gäller så kallade återvändare.

– Vi arbetar strukturerat för att skapa förutsättningar för att inleda förundersökningar mot personer som återvänder från konfliktområden och som misstänks ha begått brott, säger Gabriel Wernstedt till TT.

Cecilia Klintö/TT

Tomas Bengtsson/TT

Inrikes

Blodprov förutsäger risken för alzheimers

Ett enkelt blodprov förutsäger en persons risk att utveckla Alzheimers sjukdom de närmaste fyra åren.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Med hjälp av ett enkelt blodprov går det att förutsäga risken för Alzheimers sjukdom hos personer med lättare minnesproblem. Redan inom ett år kan testet finnas tillgängligt inom vården.

Genom att kontrollera närvaron av två olika proteiner och väga samman resultatet med andra uppgifter går det att förutsäga huruvida en patient med lättare minnesproblem riskerar att utveckla Alzheimers sjukdom inom fyra år.

– Den stora grejen är att vi nu kan göra det här på individnivå. I somras kom vi med resultat som visade att det är möjligt på gruppnivå, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet samt överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

De två proteiner som testet letar efter i blodet är dels fosforylerat tau, som signalerar att de plack som är typiska för sjukdomen har ansamlats i hjärnan, dels neurofilament light, som är ett tecken på att nervceller håller på att dö.

Hög träffsäkerhet

– Därutöver tar utvärderingen även hänsyn till kön, ålder samt hur vederbörande har presterat på ett minnestest, säger Oskar Hansson.

Testet har utvärderats i grupp om 160 svenska patienter som följdes i minst fyra år, och resultatet har sedan bekräftats i en grupp om drygt 300 amerikanska patienter.

– Detta för att visa att det inte var ett slumpartat fynd, säger Oskar Hansson.

Utvärderingen, som presenteras i tidskriften Nature, visar att testet har hög träffsäkerhet.

– Om exempelvis en 65-årig kvinna som presterar bra på minnestestet har båda dessa proteiner är risken 90 procent att hon utvecklar Alzheimers sjukdom inom fyra år. Om proteinerna inte finns närvarande, däremot, men allt i övrigt är detsamma, så är risken bara 10 procent, säger Oskar Hansson.

På klinik om ett år

TT: Vad ska testet användas till?

– Det är inte till för allmän screening, utan för att en läkare enkelt ska kunna identifiera de som riskerar att utveckla Alzheimers sjukdom, för att tidigt kunna sätta in mediciner, säger Oskar Hansson.

Det går att hitta dessa patienter redan i dag, men då krävs ett ryggmärgsprov eller en PET-kameraundersökning för närmare 30 000 kronor.

Tanken är att den behandlande läkaren ska kunna skriva in patientens undersökningsresultat i en app från vilken han eller hon enkelt sedan får riskbedömningen.

– Jag tror att det här testet kan komma att finnas på minneskliniker redan inom ett år, och om kanske ett par år i primärvården, säger Oskar Hansson.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Alzheimers sjukdom

Ungefär 100 000 svenskar lider av Alzheimers sjukdom. Sjukdomen drabbar främst äldre personer, men cirka 10 000 personer som har sjukdomen är under 65 år.

Globalt räknar man med att minst 30 miljoner människor har sjukdomen. Den har beskrivits som en av världens dyraste sjukdomar, och satsningarna på att hitta botemedel följs intensivt i finansvärlden.

Vid Alzheimers dör hjärnans nervceller onormalt snabbt och förekomsten av så kallade senila plack är osedvanligt omfattande.

Sjukdomen är uppkallad efter den tyske patologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864–1915), som beskrev den i början av 1900-talet.

Källa: Nationalencyklopedin, Reuters

Sport

Frappart skriver historia – dömer herrar i CL

Stéphanie Frappart blir den första kvinnliga domaren i herrarnas Champions League. Arkivbild.
Foto: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport

Franska Stéphanie Frappart blir den första kvinnliga domaren att döma en herrmatch i Champions League.

På onsdag när Dejan Kulusevskis Juventus gästas av Dinamo Kiev för en gruppspelsmatch i turneringen är det Frappart som har ansvaret som huvuddomare.

Det är inte första gången 36-årige Stéphanie Frappart skriver historia. 2019 blev hon första kvinna att döma en match i franska högstaligan för herrar då hon dömde matchen mellan Amiens och Strasbourg i Ligue 1.

Hon har dessutom dömt Supercupfinalen mellan Liverpool och Chelsea. I oktober 2020 gjorde hon debut i Europa League.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL