Annons

Nytt och säkert i årets skidbackar

De svenska skidorterna har rustat för säsongen. Den här vintern väntar nya nedfarter, liftar och boenden – men också handsprit, restriktioner och krav på munskydd.
Publicerad 14 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Flera åtgärder har vidtagits inför vintersäsongen för att det ska vara tryggt och säker för besökaren.
Flera åtgärder har vidtagits inför vintersäsongen för att det ska vara tryggt och säker för besökaren.Foto: Shutterstock

Den senaste säsongen fick ett snöpligt slut när många skidanläggningar tvingades stänga tidigare än planerat på grund av coronakrisen. Nu har några i stället öppnat tidigare än vanligt tack vare sparad snö från förra vintern. En av dem är Idre Fjäll som välkomnade både utförs- och längdåkare redan i oktober. Suget efter snö och skidor tycks vara stort, trots rådande pandemi och det osäkra läget. Flera anläggningar rapporterar om ovanligt många bokningar över jul- och nyårshelgen. Värmländska Branäs märker av trycket.

– Vi ser att det finns ett väldigt stort intresse för att aktivera sig och göra något tillsammans i vinter. Skidåkning är en relativt säker utomhusaktivitet, men många vill ändå avvakta med att boka för att vänta in Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Mikael Elford, marknadschef på Branäsgruppen.

Lokala lösningar

Annons

Inför årets säsongspremiär har branschorganisationen Svenska skidanläggningars organisation (SLAO) i samråd med Folkhälsomyndigheten tagit fram nya rekommendationer för att minska smittspridningen. Förutom uppmaningar om att hålla en stavlängds avstånd har flera infört förlängda öppettider för liftar, begränsat antalet platser i värmestugor och restauranger, skapat fler möjligheter att äta ute samt ställt in de sedvanliga after ski-evenemangen. Det finns också lokala lösningar, exempelvis i Sälen där man kör ut hyrd utrustning till boendena. I arrangören Skistars app kan man ladda liftkortet utan att behöva stå i kö och dessutom kan man se vilka tider det är minst trängsel i liftar och backrestauranger.

– Vi har jobbat länge med vår digitalisering och de här funktionerna kommer väldigt lägligt nu, säger Petra Hallebrant, pr- och kommunikationschef på Skistar.

Tryggt och säkert

På flera av deras skidanläggningar runt om i landet har man kontinuerliga möten med sjukvården och räddningstjänsten i respektive kommun för att skapa en samsyn på coronaläget.

– Det är en komplex situation, men vi drog en hel del lärdomar från våren och känner oss väl förbereda. Vi gör allt vi kan för att göra det tryggt och säkert. Det är också viktigt att alla gäster tar sitt personliga ansvar. Vi uppmanar alla att förboka liftkort och skidhyra för att undvika köer, säger Petra Hallebrant.

Nyligen varnade smittskyddsläkaren Anders Lindblom om att Folkhälsomyndigheten inte utesluter nya råd som kan innebära att skidanläggningarna kan få bomma igen. Därför är det bra att vara beredd på att resan kan bli inställd och att ha avbeställningsskydd. Det är inte skidåkningen i sig som är riskfylld ur smittperspektiv, det är snarare after ski och trängsel i affärer och restauranger som kan leda till att viruset sprider sig.

Inför munskydd

I Kåbdalis, en mindre skidanläggning mellan Älvsbyn och Jokkmokk i Norrbotten, har man infört krav på att alla gäster måste bära munskydd i samtliga gemensamma utrymmen inomhus. I restaurangerna, som har minskat kapaciteten till hälften, tas gästerna emot av en värd som ser till att alla tvättar händerna och tar på både plasthandskar och munskydd innan de går in.

– Vi vill göra allt vi kan för att förhindra klustersmitta här uppe, säger Johan Gunnarstedt, som driver anläggningen med sin familj.

– Oavsett vad munskydd har för effekt på smittan får det en effekt på våra gäster eftersom de blir påminda om smittan varje gång de tar på sig munskydden.

Anläggningen har också lediga boenden för att kunna isolera personer med förkylningssymptom. Enligt Johan Gunnarstedt har de nya reglerna hittills tagits emot väl av gästerna.

– Folk är tacksamma och glada över att vi har tänkt ett steg längre än vad vi behöver. Det här fungerar väldigt bra hos oss eftersom vi äger både boende, liftar och restauranger och kan skapa helhetslösningar. Vi har utnyttjat fördelen i att vara en relativt liten anläggning.

Annons

Annika Goldhammer/TT

Coronapandemin tycks inte ha minskat svenskarnas sug efter snö och skidåkning i vinter.
Coronapandemin tycks inte ha minskat svenskarnas sug efter snö och skidåkning i vinter.Foto: Creative Commons
Sälen är ett populärt resmål under jul- och nyårshelgerna.
Sälen är ett populärt resmål under jul- och nyårshelgerna.Foto: Skistar
Stöten utsågs till årets skidanläggning av branschorganisationen SLAO i fjol.
Stöten utsågs till årets skidanläggning av branschorganisationen SLAO i fjol.Foto: Magnus Dovallius
Använd handsprit och håll avstånd.
Använd handsprit och håll avstånd.Foto: Thomas Johansson/TT
Flera åtgärder har vidtagits inför vintersäsongen för att det ska vara coronasäkert.
Flera åtgärder har vidtagits inför vintersäsongen för att det ska vara coronasäkert.Foto: Shutterstock
I det nya området Höglandet i Lofsdalen finns tolv nya parhus.
I det nya området Höglandet i Lofsdalen finns tolv nya parhus.Foto: Nina Wenker
Kåbdalis i Norrbotten kunde öppna sina backar ovanligt tidigt tack vare sparad snö från förra vintern.
Kåbdalis i Norrbotten kunde öppna sina backar ovanligt tidigt tack vare sparad snö från förra vintern.Foto: Kåbdalis
Kåbdalis i Norrbotten kräver att alla gäster ska bära munskydd i allmänna utrymmen i vinter.
Kåbdalis i Norrbotten kräver att alla gäster ska bära munskydd i allmänna utrymmen i vinter.Foto: Joakim Syk
Nyöppnade Hotell Klövsjöfjäll lockar med både liftnära boende och ett spa med panoramautsikt.
Nyöppnade Hotell Klövsjöfjäll lockar med både liftnära boende och ett spa med panoramautsikt.Foto: Anders Backskog
Årets stora skidnyheter

+Branäs

Har satsat stort på det familjevänliga området Mattesdalen: Ny nedfart, släplift, pulkabacke, ett rullband för de yngsta åkarna samt ett helt nytt lägenhetsboende, Mattestorp Park, med 240 bäddar. I byn öppnas också ett nytt boende med 40 familjeanpassade lägenheter.

+Klövsjö/Storhogna

Vemdalens nya hotell, Klövsjöfjäll, öppnade i somras och är årets största hotellnyhet i fjällen. Det ligger 20 meter från närmaste lift och har 39 rum, tolv lägenheter, restaurang och spa.

+Kläppen

Lägenhetshotellet Kurbits invigdes i december i fjol. Dessutom finns nya lägenheter i området Gullbrändan. Skidområdet Kläppen Syd var tänkt att öppna i år men har tvingats skjuta på planerna.

+Lindvallen

Sälens senaste restaurangtillskott, Viktors, har utökat med ett boutiquehotell med 19 rum, varav några med balkong och utsikt över skidbackarna. Boendet är beläget vid Sälfjällstorget i Lindvallen och ska stå klart till lucia.

​+Tandådalen-Hundfjället

Ett nytt lägenhetsboende, Solbacken Apartments, öppnar i Tandådalen och i Hundfjället blir det ett nytt restaurangkoncept i backen med fokus på burgare och bowls.

+Tänndalen

I år inviger man den nya stugbyn Fjällöga. Stugorna ligger i Hamraområdet och har en inredning som ska ge associationer till Carl Larsson.

+Stöten

Utsågs till årets skidanläggning av SLAO i fjol. I år är en ny lift på plats samt flera boendemöjligheter med plats för ytterligare 800 gäster. Dessutom tre nya nedfarter, varav en med äventyrsbana. Man har automatiserat all in- och utcheckning till boenden samt skapat en app som gör det enklare att boka bord och beställa take away.

+Kungsberget

Backarna utanför Gävle har ett nytt stugområde, Prinshöjden, som består av stora fjällstugor med både ski in- och ski out-läge.

+Riksgränsen

Har två nya nedfarter, en blå backe och en grön transportsträcka mellan toppen av Nedre Stolliften och baksidan.

+Dundret

På Gällivares Dundret blir det en ny lättare nedfart, fler campingplatser och dubbelt så många rum på vandrarhemmet.

+Hemavan Tärnaby

Här är alla gäster över 75 år och under fyra år hedersgäster i vinter. Alla 75-plussare får gratis skidpass, medan alla barn under fyra får låna skidutrustning gratis.

+Lofsdalen

Boendeområdet Utsikten Höglandet ska utöka med 34 moderna parhus. Tolv av dem står klara inför årets säsong. För den som vill ha storslagen utsikt finns också sex nybyggda fjällhus med vardera tio bäddar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons