Annons

Åtgärderna regeringen inte kan ta mot smittan

Stopp för sena drinkar på krogen och högst åtta personer i publiken. Regeringen försöker nu stoppa den ökande smittspridningen.
Men det finns åtgärder regeringen inte kan ta till. TT har listat några av dem – och restriktionerna som kan bli ännu hårdare.
Publicerad 16 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Regeringen är beredd att skärpa åtgärder om det behövs. Men verktygslådan begränsas av juridiken. Bilden är arrangerad. Arkivbild.
Regeringen är beredd att skärpa åtgärder om det behövs. Men verktygslådan begränsas av juridiken. Bilden är arrangerad. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

1. Kan utegångsförbud införas?

Nej, rörelsefriheten är grundlagsskyddad. Begränsningar kräver att riksdagen stiftar särskild lag.

Annons

2. Kan svenskar förbjudas att resa inom Sverige?

Nej, samma gäller som ovan. Regioner och Folkhälsomyndigheten kan bara uppmana till att exempelvis endast göra nödvändiga resor. Smittskyddsläkare kan spärra av mindre områden, till exempel ett kvarter, om smitta misstänks spridas därifrån. Men inte hela regioner eller städer.

3. Kan karantänsregler införas för alla svenskar som varit utomlands?

Nej, inte generellt, men Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare kan tvinga resenärer som kommer från ett specifikt område med stor smitta att testa sig och isolera sig tills provresultat är klara.

4. Kan privata fester förbjudas eller begränsas?

Nej, varken smittskyddslagen eller ordningslagen ger sådana möjligheter.

5. Kan alla restauranger stängas? Eller få begränsade öppettider?

Nej, att stänga alla restauranger kräver lagändring i smittskyddslagen eller i lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Smittskyddsläkare kan stänga en specifik lokal om smitta sprids där. Restauranger som inte följer smittskyddsföreskrifter kan stängas.

Förbudet mot alkoholförsäljning på krogen efter klockan 22 innebär att ställen som har alkoholtillstånd måste stänga senast klockan 22.30.

6. Kan regeringen förbjuda alkoholservering sent på kvällen?

Annons

Ja, med stöd av 3 kapitlet, 10 paragrafen i alkohollagen, om det finns synnerliga skäl. Regeringen vill förbjuda alkoholförsäljning på restauranger och barer efter klockan 22 från den 20 november.

Teoretiskt kan förbudet införas vilket klockslag som helst, men förbudet måste vara proportionerligt, alltså rimligt utifrån den effekt som uppnås.

7. Kan regeringen stänga butiker och köpcentrum?

Nej, det kräver ändring i smittskyddslagen. Smittskyddsläkare kan stänga specifik lokal om smitta sprids där.

8. Kan regeringen stänga alla gym ?

Nej, även det kräver ändring i smittskyddslagen. Smittskyddsläkare kan stänga specifik lokal om smitta sprids där.

9. Kan munskyddskrav införas i kollektivtrafiken?

Ja, Folkhälsomyndigheten kan införa föreskrifter. Men den stora frågan är inte juridisk, utan om åtgärden skulle ha effekt ur smittskyddssynpunkt.

10. Kan regeringen stänga alla skolor?

Ja, en sådan lagändring i skollagen gjordes i våras.

Annons

11. Kan regeringen förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster helt?

Ja, enligt ordningslagen. Från den 24 november får högst åtta personer samlas.

12. Kan regeringen införa besöksförbud på äldreboenden?

Ja. Stöd finns i socialtjänstlagen.

13. Kan regeringen stänga nattklubbar?

Nej, då krävs ändring i smittskyddslagen, men regeringen kan stoppa offentliga danstillställningar enligt ordningslagen. Dessutom kan verksamheten påverkas av förbudet att sälja alkohol efter klockan 22. Smittskyddsläkare kan stänga specifik lokal om smitta sprids där.

14. Kan regeringen stänga badhus och bibliotek?

Nej, nuvarande smittskyddslag ger inga sådana befogenheter. Smittskyddsläkare kan stänga specifik lokal om smitta sprids där.

Däremot kan kommuner fatta beslut om stängning av exempelvis bibliotek.

Maria Davidsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons