GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Företag är ett måste för att Skåne ska klara krisen

Debatt • Publicerad 16 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Den utveckling vi nu ser med ökad smittspridning och skärpta restriktioner drabbar företag och jobb både i Skåne och i hela landet. Klokt då att regeringen och samarbetspartierna vill förlänga viktiga krisåtgärder – men det räcker inte.

I en hemställan till regeringen i slutet av oktober tog vi från Svenskt Näringsliv upp tre behov för att inte livskraftiga företag ska gå under. Vi föreslog förlängning av omställningsstödet och möjligheten till korttidspermittering samt amorteringsmöjligheter för de som fått anstånd med skatteinbetalningar.

Regeringens besked i veckan, att man tagit till sig och går vidare enligt våra förslag i sin helhet, var därför mycket välkommet. För många företag innebär det skillnaden mellan överlevnad och konkurs, för andra att man får en möjlighet att behålla konkurrenskraften mot företag i länder som redan vidtagit motsvarande åtgärder.

Sedan dess har ytterligare restriktioner införts, och i veckan kom nästa kalldusch för den redan mycket hårt prövade besöks- och restaurangnäringen, när restauranger och nattklubbar tvingas stänga klockan 22.30. Självklart måste åtgärder vidtas för att begränsa smittspridningen och rekommendationer följas men det måste också göras en konsekvensanalys vilka följderna blir för de drabbade företagen.

Från samtal i veckan med Skånska företag inom flera olika branscher hörs nu en stor frustation och oro över läget. Flera vittnar bland annat om regelkrångel och på vilka beräkningsunderlag stöd ges vid korttidspermitteringar och man efterfrågar längre framförhållning från regeringens sida.

I företag där verksamheten rullar på så störs produktionen av ökad sjukfrånvaron på grund av att svarstiden på covidtester är lång och personal måste stanna hemma i väntan på svar. Företagare beskriver sin oro för att inte kunna leverera till sina kunder. Med tanke på att Svenskt Näringslivs Företagarpanel i september visade på att nästan hälften av de tillfrågade företagen i Skåne har minskat sin omsättning det senaste halvåret så är detta signaler som måste tas på allvar.

Det blir tyvärr inte bättre om vi lägger till att företagen i Skåne minskat sina investeringar med en tredjedel under samma period. För att ta oss ur lågkonjunkturen behövs reformer för ett bättre investeringsklimat. Det handlar bl a om satsningar för att underlätta klimatomställningar och där inte minst säkrad elkraftsförsörjning i Skåne är av stor vikt. De Skånska företagen vittnar även om behovet av förenklad och minskad regelbörda samt rättssäkra tillståndsprocesser.

Vi tar inte lätt på att begära krisåtgärder, men det har blivit tydligt hur mycket de verkligen behövs. Att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från våra medlemsföretag är mycket välkommet och viktigt. De åtgärder som vidtagits kommer rädda företag och jobb i Skåne. Men det finns utrymme för mer. När de första krispaketen presenterades uppgav regeringen att utrymmet för krissatsningar låg på runt 4 procent av BNP och hittills har 1,7 procent använts.

Krisen är inte över på länge. Ska vi klaras oss genom den krävs det livskraftiga företag och alltför många av dem har det tufft nu. Så låt inte krissatsningar dras i långbänk.

Carina Centrén, Regionchef på Svenskt Näringsliv Skåne

insändare
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.