Kultur och nöje

Thåström och Familjen till På spåret

Joakim Thåström gästar På spåret 15 januari.
Foto: Terje Pedersen
Kultur och nöje
Kultur och nöje Joakim Thåström, Familjen, Kikki Danielsson, Carola och Anne Sofie von Otter. Det är några av gästartisterna i På spåret, som drar i gång igen i SVT den 27 november.
Skånska Johan T Karlsson som uppträder under artistnamnet Familjen gästar På spåret 11 december.
Foto: Scanpix

I det första avsnittet, där Farah Abadi och Johan Glans möter Sanna Lundell och Plura Jonsson är Loreen gästartist och Little Dragon husband och veckan därpå gästar Carola programmet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Juliga böcker till advent

En bok där man format sidorna till ett hjärta.
Foto: Unsplash
Kultur och nöje
Litteratur Tänd ett ljus och låt det brinna. Men läs också en bok. Eller novell. Kultur- och nöjesredaktionen listar ett urval av årets juliga titlar som ger extra julstämning. För stora som små.

Snöig skräck och klassisk jul för stora och små

Bokomslag med spöke och bild på en kvinna.
Kristina Ohlssons Spökhusets hemlighet.
Foto: Thron Ullberg

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson (Bonnier Carlsen)

Jul, snöstorm och ett gammalt miniatyrhus. Kristina Ohlsson vet hur man bygger upp stämningen när hon skapar skräck för unga läsare. I Spöhusets hemlighet möter vi 11-åriga Alba och hennes sjuåriga lillasyster Ellen som hälsar på sin morbro Baltzar i Stjärndalen under jullovet eftersom mamma och pappa måste vara hemma och förbereda för familjens stora flytt. På vinden har morbro Baltzar ett gammalt miniatyrhus som han köpt på auktion. Huset är en kopia av ett verkligt hus som funnits i Stjärndalen och nattetid börjar mystiska saker hända med huset - röster viskar, någon tänder eld i kakelugnen och plötsligt verkar det som om den stundande julen kan vara riktigt farlig. Ett riktigt bra och lagom läskigt juläventyr väntar läsarna här. (GW)

Bokomslag med ett hus och bild på en kvinna.
Katherine Ardens Spökröster.
Foto: Deverie Chrystal Photography

Spökröster av Katherine Arden (Lilla Piratförlaget)

Spökröster är en fristående uppföljare till amerikanska författaren Kathrine Ardens Gömstället och beskrivs som spökfantasy. Huvudpersonerna Coco och bästa vännerna Olle och Brian återkommer och är nu på skidsemester på den nya skidanläggningen Mount Hemlock i Vermont med sina familjer. Även om det inte är jul så är det rejäl vinterstämning och så klart blir det snöstorm. Elektriciteten försvinner och egentligen kunde det varit mysigt om inte Coco hört en röst och om de inte sett en lång mörk skepnad … (GW)

Bokomslag med en man som drar en gran som två barn puttar på.
Klassikern Elsa Beskows jul.

Elsa Beskows jul av Elsa Beskow (Bonnier Carlsen)

I denna illustrerade samlingsvolym finns ett antal Elsa Beskow-sagor med koppling till julen. Petter och Lottas jul, Tomtebobarnen och så klart Olles skidfärd blandas med julsånger och dikter illustrerade av Elsa Beskow. Nostalgi för föräldrar och spännande för barnen även om rader som ”Och far är stark och modig, och mor blid och rar,” inte är så kul. Det kan å andra sidan bli intressanta diskussioner om litteratur förr och nu. (GW)

Julkalenderfrossa och matnyttiga julrecept

Bokomslag med bilder från olika julkalendrar och ett foto på en kvinna.
Caroline Cabots bok om julkalendern.
Foto: Elin Josefine Möller Film & foto

Julkalendern genom tiderna av Caroline Cabot (Polaris)

För alla julkalendernördar är nu den ultimata boken här. Författaren Caroline Cabot har i Julkalendern genom tiderna gått igenom, precis som titeln antyder, alla julkalendrar genom tiderna. Vi får lära oss mer om handlingarna i dem, får kuriosa och intervjuer med många spännande personer som har kopplingar till kalendrarna. Superkul idé och en bra guide om man vill se någon extra kalender i år. (MZ)

Massa olika julgodis och en kvinna som äter godis.
Karolina Olson Haglunds bok om julgodis.
Foto: Pressbild

Julgodis av Karolina Olson Haglund (Semic)

Vit romtryffel, saffransfudge och chokladsalami men också klassiker som wienernougat, trillingnöt och kanderade mandlar. Receptkreatören Karolina Olson Haglund vet med råge hur man skapar en söt jul och bjuder på över 50 snabba och enkla recept på olika varianter av julgodis som garanterat uppskattas av stora som små.Dessutom inleder hon boken med en genomgång av olika tekniker, hur man förvarar godiset bäst och annat matnyttigt. Mycket bra. (MZ)

Kvinna som serverar en maträtt.
Sofia Wood hyllar vintern i nya boken.
Foto: Frida Englund

Vinter hos Wood av Sofia Wood (Norstedts)

Sofia Wood är en mästare på att kombinera supergoda rätter med en stämningsfull styling i sina kokböcker. När det nu vankas vinter hemma hos Wood ägnas givetvis en del av boken åt julen och Wood levererar det ena fina receptet efter det andra. Kan avnjutas vilken dag som helst såklart, men passar väldigt bra till julbordet också. Vad sägs om en fänkålssallad med apelsin, gröna oliver och lök? Eller flatbread med svartkål och cheddar? (MZ)

Julstämning för små stunder när andan faller på

Bild på två tidningar med julmotiv.
Älskade berättelser i juletid och Julrosor innehåller juliga berättelser hämtade från flera kända klassiker.

Älskade berättelser i juletid av Astrid Lindgren, Tage Danielsson, H.C. Andersen med flera samt Julrosor – våra finaste julhistorier av Tove Jansson, Vilhelm Moberg, Klas Östergren med flera (Orange)

Redaktör: Rebecca Englund

Förra året kom Älskade berättelser i juletid, en stämningsfull jultidning där vi serverades den ena julhistorien eller dikten efter den andra, av kända och klassiska författare. Nu är uppföljaren här: Julrosor – våra finaste julhistorier, som även denna innehåller kortare berättelser eller utdrag från klassiker av författare som Tove Jansson, Klas Östergren, Selma Lagerlöf, Charles Dickens med flera. En otroligt fin tidning, vackert illustrerad och layoutad, som ger en helhet som verkligen maxar julmyset för alla åldrar. Kan bli en fin tradition att plocka fram varje år. Förra årets jultidning finns att köpa även i år. Säljs enbart i matbutiker och kiosker. (MZ)

Bild på två tidningar med julmotiv.
Lär dig mer om julen i Magisk jul ohc Julens myter och övertro.

Magisk jul (Orange) av Line Therkelsen (Orange)

Varför firar vi jul som vi gör idag? Nog funderar vi alla på vissa av de traditioner som vi har och hur de har uppstått. I jultidningen Magisk jul får man verkligen lära sig allt om julfirandet. Från hur lutfisken hamnade på julbordet till varför vi började skicka julkort. Allt uppdelat i små korta kapitel efter datum fram till julafton, så varför inte köra ett kapitel om dagen? Perfekt som en julkalender. Finns dessutom bonuskapitel som varar även efter jultomten har kommit. En läslockande tidning för hela familjen. Säljs enbart i matbutiker och kiosker. (MZ)

Julens myter och övertro av Line Therkelsen (Orange)

Får man inte nog av rolig information om allt som hör julen till (nej det får man givetvis inte) så finns även jultidningen Julens myter och övertro. Här fokuseras det, precis som titeln antyder, på myter och övertro. Som tomten, Snödrottningen, julbrödets magiska kraft och massor av annat spännande. Säljs enbart i matbutiker och kiosker. (MZ)

Bild på två askar med juliga färger.

Julnoveller av Astrid Lindgren, Hjalmar Söderberg, Agnes von Krusenstjerna och Vilhelm Moberg samt Stunder i advent (Novellix)

Novellix ger nu, julen till ära, ut en liten box med fyra klassiska julnoveller i samma behändiga format som vanligt. Vi får läsa Astrid Lindgrens Godnatt, herr luffare och Jul i stallet, Pälsen och syndens lön samt Kyssen av Hjalmar Söderberg, Förlorade sonens återkomst av Agnes von Krusenstjerna samt Den riktiga jultomten av Vilhelm Moberg. Personligen älskar jag de små novellerna från Novellix som är otroligt lätta att ha med sig i väskan och läsa om man har en stund över bara. En julspecial som denna ask ska dock sparas till väl utvalda julmysstunder.

Novellix har även släppt Stunder i advent, där du under varje advent får öppna ett litet kuvert som innehåller en julnovell och en påse lösviktste. (MZ)

Man med hatt och ett bokomslag med en snöglob.
Henning Mankell är en av författarna som har med en julnovell i Mord på blanka juldagen.
Foto: TT

Mord på blanka juldagen av Amanda Hellberg, Katarina Mazetti, Henning Mankell, Arne Dahl med flera (Semic)

Redaktör: Andreas Nyberg

Vad vore julen utan lite spänning? I Mord på blanka juldagen finns åtta deckarnoveller av några av Sveriges främsta deckarförfattare samlade. Perfekt för just juldagen. Varför inte högläsning för hela familjen? (MZ)

Romantik och spänning i jultider

Bokomslag med ett hus med en massa snö samt ett foto på en kvinna.
Birgitta Bergins Älskade jävla jul.
Foto: Pressfoto

Älskade jävla jul av Birgitta Bergin (Bokfabriken)

En riktig julbok där vi under 24 dagar fram till julafton får följa författaren Amy som älskar julen men som har börjat tröttna på all stress och press i juletider och att allt ska vara så förbaskat perfekt. Dessutom blev hennes deckardebut inte som hon tänkt sig – tills en dag. Mitt under den här hektiska månaden, såklart.

Författaren Birgitta Bergin skriver i inledningen:”Kanske du kommer att känna igen dig i vissa situationer. Kanske får du en eller annan tankeställare när du följer med på Amys minst sagt händelserika resa.” Jo, precis så är det. (MZ)

Foto på kvinna och ett bokomslag med en kvinna, katt och en man.
Kristin Emilssons Julen enligt Julia.
Foto: Pressfoto

Julen enligt Julia av Kristin Emilsson (Printz Publishing)

En romantisk berättelse kryddad med lite roligt trams om Julia Grahn (jo namnet är bra) som inte är så sugen på något som har med jul att göra. Parallellt får vi följa Petter Niklasson (jo, det där med namnet och tramset igen) som försöker hämta sig efter ett sprucket äktenskap och inte heller ser så muntert på julfirandet. Självklart hamnar de båda i samma gamla hus i Visby för att vara kattvakter, som båda råkat få som erbjudande. Och självklart händer det saker. (MZ)

Foto på en kvinna och ett bokomslag med ett par.
Jenny Bayliss bok Tolv hjärtan till jul.
Foto: Norstedts

Tolv hjärtan till jul av Jenny Bayliss (Norstedts)

Brittiska debutantens Jenny Bayliss Tolv hjärtan till jul är en klassisk romantisk julroman. Huvudpersonen Kate flyttat hem till den lilla byn Blexford i Kent i sydöstra England för att hjälpa sin sjuka pappa. Tanken var att det skulle vara en tillfällig flytt men efter fyra år är hon fortfarande kvar. Hon jobbar hemifrån som textildesigner och hjälper dessutom barndomsvännen Matt på hans kafé. Det enda som saknas i hennes liv är kärlek och därför nappar hon på en dejtingapps erbjudanden om ”Tolv dejter” till jul. Boken följer Kate genom de tolv mycket olika dejterna och frågan är naturligtvis om hon ska hitta kärleken före jul - och var … (GW)

Foto på en man och ett bokomslag med en halbock, ambulans och en julkula.
Mikael Ressems Brustna hjärtans död.
Foto: Niclas Jonsson

Brustna hjärtans död av Mikael Ressem (pocket, Lind & co)

Tänk en myllrande julhandel i Gävle, där denna handling utspelas (ja, långt innan coronan), och att en okänd man plötsligt ringer larmcentralen och berättar att det finns ett främmande föremål i den av så många älskade halmbocken, som så många dessutom passar på att titta på när de är ute och julshoppar. Detta blir början på en jakt efter en gärningsman som satt en hänsynslös plan i verket och som måste stoppas. Innan julafton. (MZ)

Kultur och nöje

Julmys och magi för alla små nissar

Kultur och nöje
Ung kultur - julspecial Eva Emmelin har kollat igenom årets skörd av julböcker till barn och ger dig de bästa tipsen.

När den stora världen är svår att hantera finns det en lättnad i att ta sig an varje dag med ett barns nyfikenhet. Att förutsättningslöst fråga Julen, vad är det? så som Laura Di Francesco (Rabén & Sjögren) ger ett fokus på det lilla. På doften av clementiner, ljuslågans fladder och polkagrisens bitiga sötma. Det finns en värme i Di Francescos mjuka färgval och små, nära detaljer som gör gott i en orolig tid.

Även hästen Pytte, som vi känner från flera tidigare böcker (missa dem inte i radioteater-tappning på SR Play!), tar sig an frågan om julen och allt som hör den till. I Nu blir det jul, Pytte (Rabén & Sjögren) låter Ingrid Flygare den lilla ponnyn bli något av en julens räddare, även om det finns en gårdstomte i bakgrunden som gör mycket av jobbet. Gårdsmiljön är helt rätt för de klassiska julinslagen, och Pytte och hans vänner skapar stämning på sitt alldeles eget sätt.

Hisnande bilderbok

Lilla Tomten av Erik Sandberg & Moa Eriksson Sandberg (Lilla Piratförlaget) är en klassisk pekbok på juligt manér. Här finns djur som låter, lagom mycket drama (tänk om tomten trillar i gröten!) och naturligtvis ett lyckligt slut. Mysigt, juligt och trevligt till advent.

Frågan är hur mycket tippande och tappande det blir denna coronans jul. Några storslagna luciatåg är ju inte att räkna med, men något litet hemmavid får vi väl hoppas på. Att göra Alfred Smedbergs Tomtarnas julnatt till en hisnande bilderbok (Lilla Piratförlaget) är på en gång tacksamt och riskabelt. Maria Jönsson leker fritt med denna klassiker och ger de små nissarna en farlig antagonist i katten som också den vill ha del av godsakerna, och slänger in en sjungande lucia som kanske får vara symbol för den melodi som det naturligtvis är omöjligt att inte ta med i högläsningen. Det är roligt, spännande och så klart väldigt juligt!

Spännande julsaga

Kapitelboken Tomtarna på femte våningen (Bonnier Carlsen) är en spännande julsaga, som sätter upp en spegel framför vår samtid av främlingsoro och stängda gränser. I tider av påtvingad distansering blir det extra tydligt hur fånigt det är att stänga dörren i ansiktet på människor som ber att få komma in och vara med. Att författaren Francesca Cavallo är en av upphovskvinnorna bakom världssuccén Godnattsagor för rebelltjejer kan anas i bokens budskap om vikten av att ta vara på människors (inte minst barns) uppfinningsrikedom och mod. Bokens illustrationer av Verena Wugeditsch ger den en något tidlös känsla, och något i både tonalitet, budskap och bildspråk påminner mig om barndomsfavoriten Måla fan på väggen av Christine Nöstlinger.

De sedan några år tillbaka traditionsenliga adventsböckerna, med ett kapitel per dag i december, har blivit ett välkommet inslag i vintermörkret. Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson med illustrationer av Cecilia Heikkilä (Rabén & Sjögren) är perfekt högläsning för barn som är på väg in i eller just tagit klivet in i skolåldern. En tid då vuxnas ord fortfarande tolkas bokstavligt, och en borttappad sida i almanackan kan hota hela julen. Orosklumpen i huvudpersonen Sams mage skildras realistiskt och öppnar för igenkänning, liksom klasskompisen Esmes resoluta och handlingskraftiga intåg i Sams liv. Precis så kan relationer på lågstadiet uppstå ur en slumpmässig ”olycka” och precis så dramatiskt kan livet vara för den som är sju och bara vill att alla ska vara glada och lyckliga på julafton.

Kultur och nöje

Passion för julkonfekt och 1800-talet

Amanda Hellberg är aktuell med Jul i krinolin.
Foto: David Fisher
Kultur och nöje
Litteratur 1800-tal, romantik, mystik, jul och inte minst julkonfekt. I nya Jul i krinolin har den Oxfordbosatta svenska författaren och illsutratören Amanda Hellberg lämnat skräck och spänning med Maja Grå i centrum och skrivit sin första kärleksroman. Kulturredaktionen skickade iväg ett antal nyfikna mailfrågor till Oxford..

Vad handlar Jul i krinolin om?

- Det är en historisk kärleksroman som utspelar sig i ett vintrigt Sverige år 1870. Den fattiga Lovisa Lind har överlevt nödåren och bestämt sig för att utvandra till Amerika, men först ska hon hjälpa till på en vinterbal på baron von Drevers avlägsna gods. Han omges av dunkla rykten men får hennes frusna hjärta att tina trots att ett förhållande vore otänkbart. Ändå dras Lovisa in i en storm av omöjlig förälskelse och alltmer mystiska händelser. Geografiskt och själsligt ligger berättelsen inte så långt från Kristinas och Karl-Oskars Småland, och inte heller så långt från Gösta Berlings Värmland. En läsare sa att han kom att tänka på Fanny och Alexander, det var glädjande eftersom jag inspireras mycket av film. Jul i krinolin är en underhållande roman med djup, och en hyllning till författarna jag älskar inom den klassiska romantiska traditionen, som Selma Lagerlöf och Charlotte Brontë.

Varför ville du skriva en historisk romance?

- Jag skyller på min författarkollega Simona Ahrnstedt som puffat mig i den här riktningen. Hon tyckte om hur jag skrev om relationer i mina spänningsromaner och har lärt mig en hel del om genren romance, fastän jag förstås också gått mina egna vägar i Jul i krinolin. Historiska inslag är något jag flirtat med i tidigare böcker men nu låter jag min passion för 1800-talet blomma ut helt. Och att flytta fokus från mord och brottsutredningar till de spänningar som omger historiska händelser och mänskliga relationer har varit minst lika nervkittlande som att skriva mer hårdkokt skönlitteratur.

Hur fick du idén till handlingen och miljön?

- Jag älskar historiska romaner, filmer och 1800-talets hela estetik. Det är en viktig grundsten, att skapa en värld där som jag som författare faktiskt vill tillbringa min arbetstid i under många månader. Och Lovisa har jag tänkt på i flera år, denna starka överlevare som har så mycket kraft och vilja inom sig, men också bär på tunga hemligheter. Så fort jag hade förankrat Lovisa och hennes värld i ett årtionde så fick berättelsen liv och färg. Jag kunde känna dofterna och höra ljuden. Det sena 1800-talet var en omvälvande och spännande tid, kampen för kvinnors rättigheter var i sin linda, den industriella revolutionen hade börjat och massutvandringen var ett fakum.

Svenska författaren Amanda Hellberg är sedan många år bosatt i Oxford.
Foto: David Fisher

Var det svårt att sitta i Oxford och skriva om svenska miljöer?

- Nej, det var roligt! I dessa pandemitider är litteraturen ett av få sätt man kan resa till andra länder, till och med andra tider och världar. Och att få arbeta med böcker och berättande som kan hjälpa någon att fly sin egen verklighet en stund, och att få bjuda in läsare till en sprakande vinterbal på ett 1800-tals-gods under en rasande snöstorm, det är en verklig ynnest.

Fick du göra mycket research kring konfekt/godistillverkning?

- Ja, och jag älskade att ha egen gottbod hemma i köket! Ett gäng pigga recepttestare i Sverige testlagade också de gammaldags kryddkarameller som finns med längst bak i boken, där ibland min egen litterära agent. Snacka om att göra allt för konsten. Men jag är inte historiker och Jul i krinolin är ett underhållande kostymdrama i bokform, inte fackprosa. Jag gör inga anspråk på att varenda detalj ska vara historiskt korrekt.

Skräck- och/eller spökinslag finns ofta i dina böcker. Vad är det som lockar med det?

- Inre och yttre hemsökelser är kärnan i mitt författarskap. Jag är litteraturvetare i grunden och har alltid tilltalats av den berättarskatt som kom lite före 1880-talsrealister som Ibsen och Strindberg. De gotiska och romantiska praktverken som Svindlande höjder, Frankenstein, Gösta Berlings saga och även till viss del Dickens författarskap hade en fantasifull underton och kunde bli ett möte mellan mystik, naturlyrik och spänning. Drömvärldar, sägner och passionerade känslor blandades med samhällskritik, och man var inte blyg för dramatiska ansatser. Ett av syftena var just att få läsaren att känna så mycket som möjligt.

Hur ser din drömjul ut? Och vilken konfekt äter du helst då?

- Med åren har jag blivit bättre på att unna mig det som jag gillar, skapa egna traditioner och koppla av från alla måsten. Det betyder att jag hellre väljer mousserande vin än glögg, och har blivit helt begeistrad i att laga helstekt kalkon på anglosaxiskt vis. Såsen blir så god! Men inlagd sill, svenska köttbullar och pepparkakor älskar jag också. Ett stämningsfullt maffigt kostymdrama i film- eller bokform är ett måste, och rocky road med choklad, marshmallows och salta jordnötter är jag en baddare på. Då är det jul hos mig.

FAKTA

Andra böcker av Amanda Hellberg:

För vuxna:

Styggelsen, 2008

Döden på en blek häst, 2011

Tistelblomman, 2012

Snögloben, 2013

För barn:

Jag väntar under mossan, 2012

Det osynliga godiset, 2013

Monstret vid Örnklippan, 2014

Ödeborgens hemlighet, 2015

Kultur och nöje

Dödsriket nästa kapitel för "WoW"

Döden är sällan permanent i 'World of warcraft'. Men i den senaste expansionen, 'Shadowlands', står hela dödsriket inför ett nytt hot. Pressbild.
Foto: Blizzard Entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje Döden är livet och livet är döden. I "Shadowlands", den senaste expansionen till "World of warcraft", har gränsen mellan liv och död suddats ut.
– Det här är ett nytt kapitel för spelarna, säger produktionschefen Patrick Dawson.

Det mesta har redan hänt under de 16 år som gått sedan "World of warcraft" slog klorna i alla som vill äventyra i fantasyvärlden Azeroth: Demoninvasioner, zombiearméer, kontinentförstörande naturkatastrofer, upptäckten av nya öar, återupptäckten av gamla världar, alternativa tidslinjer och nedbrunna världsträd.

Nu är det dags för spelarna att bege sig till dödsriket. Och för den som inte har tid att sätta sig in i allt som hänt lovar utvecklarna att "Shadowlands" är ett helt nytt kapitel.

– Det är enkelt att bara hoppa in. Vi har ett helt nytt område för nya spelare, där lär du dig grunderna i spelet men också vad som hänt i världen, säger Patrick Dawson, produktionschef på Blizzard.

Kärnan är densamma

"World of warcraft" har vuxit och förändrats med tiden och varje ny expansion har tillfört fler figurer och föremål, men enligt Dawson är kärnan densamma.

– Det är fortsatt ett massivt onlinerollspel. "WoW" är designat för att spelas tillsammans, med vänner eller folk du aldrig träffat förr. Samarbete är verkligen kärnan.

För den erfarne "WoW"-spelaren innebär "Shadowlands" mer av det som har lockat tidigare, quests med en handfull kamrater och raids med dussintalet kompanjoner, men också en ny typ av slumpmässigt genererat innehåll.

– Vi har ett torn som heter Torghast, som är annorlunda varje gång du tar dig an det. Utmaningen är att se hur högt upp du kan komma. Varje gång får du speciella förmågor och krafter, men för varje nivå du klättrar så blir också fienderna starkare.

Vill hålla kvar veteranerna

Upplägget återfinns i en rad andra populära spel, bland annat Blizzards egna "Diablo"-serie, och ska närmast ses som ett försök att hålla kvar titelns veteraner ännu lite längre.

Blizzard har sedan en tid tillbaka slutat att ange hur många som faktiskt återkommande betalar för att spela "WoW", men poängterar gärna att de aldrig har haft så många förhandsförsäljningar av en expansion som av "Shadowlands".

Handlingsmässigt ställer den nya expansionen spelaren inför valet att alliera sig med något av de fyra sällskap som kontrollerar delar av dödsriket.

– För oss var det här att tänka utanför ramarna, handlingen går genom alla de fyra områdena och kulminerar i spelarens val av sällskap, säger bandesignern Sarah Verrall.

Hon påpekar att även om områdena som spelaren rör sig i är helt nya och har designats med den specifika grupperingen i åtanke så kommer det att finnas gott om återvändande ansikten.

– Det är ju trots allt dödsriket och det har dött en hel del karaktärer hittills, så det finns många vi känner igen, säger hon.

Marcus Alexandersson/TT

'Shadowlands' lägger till gott om nya områden och föremål för 'WoW'-veteraner att bemästra. Tonvikten för den erfarne ligger fortsatt på att, med gemensamma krafter, spöa allt knivigare fiender. Pressbild.
"Shadowlands" lägger till gott om nya områden och föremål för "WoW"-veteraner att bemästra. Tonvikten för den erfarne ligger fortsatt på att, med gemensamma krafter, spöa allt knivigare fiender. Pressbild.
Foto: Blizzard Entertainment
Allt är inte mörker och död i 'Shadowlands'. Spelaren kan välja mellan fyra olika sällskap att ansluta sig till, och några av dem har ett lite ljusare efterliv än de övriga. Pressbild.
Allt är inte mörker och död i "Shadowlands". Spelaren kan välja mellan fyra olika sällskap att ansluta sig till, och några av dem har ett lite ljusare efterliv än de övriga. Pressbild.
Foto: Blizzard Entertainment

FAKTA

Fakta: "World of warcraft"

"World of warcraft" är ett fantasyrollspel där användarna utforskar den fiktiva världen Azeroth antingen själva eller tillsammans med andra.

Spelet lanserades i slutet av 2004 i Nordamerika och Australien och i början av 2005 i Europa. Sedan dess har det kommit åtta större expansioner varav "Shadowlands" (2020) är den senaste. Utvecklarna Blizzard Entertainment släpper inte längre statistik över antalet användare, men det uppskattas att spelet hade som flest betalande runt 2009–2010 då 10–12 miljoner personer var aktiva. 2015, det senaste året Blizzard har rapporterat siffror för månadsprenumeranter, spelade 5,5 miljoner människor. Siffrorna är dock svåra att omsätta i fysiska personer då många spelare har olika sorters betalningsupplägg.

I sin rapport för det tredje kvartalet 2020 listade Blizzard att de hade 30 miljoner aktiva användare, utspritt över alla sina titlar. I rapporten framhöll de också att förhandsförsäljningen av "Shadowlands" hittills överträffat alla tidigare expansioner.

Kultur och nöje

Det blir två kvinnliga finalister i "Idol"

Nadja Holm och Paulina Pancenkov är finalister i TV4:s 'Idol'. Pressbild.
Foto: Emma Larusdottir/TV4/ Handout
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nova Luther och Caspar Camitz fick lämna "Idol" och därmed står det klart att vinnaren av "Idol" 2020 blir en kvinna. Nadja Holm och Paulina Pancenkov kommer att mötas i finalen.
– Om jag ska vara helt ärlig så är det här bättre. Jag tycker det. För mig så betyder det här inte lika mycket, sade Caspar Camitz i programmet efter att ha blivit utröstad.
PREMIUM

Nadja Holm såg lika förvånad ut båda gångerna då hennes namn ropades upp och det stod klart att hon hade gått vidare. Juryn hade bara lovord att säga om Piteå-sångerskan och hennes val av en uptempo-låt i andra omgången.

– Du väljer en låt som visar att du är så mycket mer än bara en powerballadsångerska, sade Nikki Amini.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Kultur och nöje

Stim delar ut tre miljoner extra i stipendier

Tove Styrke är en av de artister som får Stims musikstipendium. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

På grund av coronapandemin delar Stim ut 300 extra stipendier för att "mildra pandemins negativa effekter", skriver organisationen i ett pressmeddelande. Totalt har man fått in 3 305 ansökningar i år, vilket är 49 procents ökning mot i fjol, då 2 216 personer ansökte om stipendium.

Vanligtvis brukar omkring 100 personer få dela på fyra miljoner kronor. Men i år har alltså ytterligare tre miljoner skjutits till potten och totalt delar 439 stipendiater på 7,1 miljoner kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Beate Grimsrud får postumt pris

Beate Grimsrud blev 57 år gammal. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den norska författaren Beate Grimsrud tilldelas Bragepriset postumt för sin sista bok "Jag föreslår att vi vaknar". Grimsrud avled i sviterna av cancer i somras.

Bragepriset motsvarar det svenska Augustpriset och det är första gången det tilldelas en författare postumt. "Romanen är rätt och slätt ett ymnighetshorn av skarpa formuleringar, precisa observationer, svindlande filosofiska tankar och vild fantasi", skriver juryn i sin motivering.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Topplistorna: Careys jullåt klättrar snabbt

Mariah Careys klassiska jullåt 'All I want for Christmas is you' hamnar på singellistans femteplats. Arkivbild.
Foto: Brent N. Clarke
Kultur och nöje
Kultur och nöje Att det snart är advent märks på toppplistorna. Mariah Careys och Whams julklassiker börjar traditionsenligt närma sig toppen.
PREMIUM

Album:

1. (2) Victor Leksell: "Fånga mig när jag faller"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL