Fortsatt ljusning i virusläget i södra Europa
Under måndagen rapporterades 38 273 nya fall av covid-19 i Spanien sedan i fredags. Det innebar en fortsatt minskning i antalet nya fall efter en topp på 55 000 för två helger sedan.
Samtliga av landets regioner, förutom Kantabrien och Asturien, noterade en minskning i nya dagliga fall under måndagen, rapporterar El País.
Det gör att man på en del håll beslutar om vissa lättnader av restriktioner.
I Katalonien, där det bland annat råder nattligt utegångsförbud och ingen servering får ske på restauranger och barer, flaggar den regionala hälsoministern Alba Vergés för att vissa verksamheter kommer att få öppna igen nästa vecka.
I huvudstadsregionen Madrid har särskilt strikta restriktioner rått i 41 så kallade hälsodistrikt. Men nu hävs de i tio av distrikten, där smittspridningen minskat på ett betydande sätt.
I resten av de 31 distrikten gäller dock fortsatt att invånarna enbart får lämna sina hem om de har särskilda skäl, som att ta sig till sina arbeten.
Trycket på landets sjukhus fortsätter dock att vara högt. Omkring en tredjedel av samtliga intensivvårdsplatser upptas av covidpatienter.
Frankrikes hälsominister Olivier Véran säger att landet sakta börjar återta kontrollen över viruset.
– Vi befinner oss i en fas där pandemin minskar i styrka, även om smittspridningen är fortsatt hög, säger han till den franska nyhetskanalen BFM TV.
Det är dock inte fråga om att häva de strikta nationella restriktionerna. Véran säger att han ännu inte kan ge något datum för när samhället kan öppnas upp igen.
Många näringsidkare inom framför allt detaljhandeln hoppas kunna få återuppta sin verksamhet igen under december, för att inte missa julhandelns viktiga intäkter. Regeringen har gläntat på dörren för sådana lättnader men har ännu inte gett något besked.
För närvarande intensivvårdas 4 880 covidpatienter i Frankrike, vilket innebär en hög belastning för ett sjukvårdssystem som före pandemin hade totalt 5 000 intensivvårdsplatser, rapporterar AFP.
Efter att ha ökat kapaciteten finns i nuläget plats för totalt 7 700 intensivvårdspatienter.
Situationen är fortfarande mycket allvarlig i Tyskland, trots att smittspridningen inte längre ökar i samma takt, varnar förbundskansler Angela Merkel.
– Smittsiffrorna växer inte längre exponentiellt, men är fortfarande alldeles för höga. Så vi måste minska våra kontakter, minska våra kontakter, minska våra kontakter, säger Merkel enligt Reuters.
Representanter för den federala regeringen och landets delstater har skjutit upp ett beslut om eventuella skärpningar av rådande restriktioner. Man planerar nu att ge besked om detta den 25 november.
Merkel säger att hon helst hade fått med sig delstaterna på hårdare regler redan i dag.
– Varje dag räknas i kampen mot coronaviruset, säger förbundskanslern.
Under de senaste veckorna har Tyskland ofta registrerat över 20 000 nya dagliga fall av covid-19. På måndagen registrerades dock jämförelsevis låga 10 824 fall.
Antalet covidpatienter som intensivvårdas har ökat från 360 i början av oktober till över 3 300 i dag, enligt AFP.
Ryssland rapporterade under tisdagen 442 nya covidrelaterade dödsfall, ett nytt mörkt rekord i landet.
Antalet nya smittade har de senaste dagarna legat en bra bit över 20 000. Under tisdagen registrerades 22 410 nya fall.
Enligt hälsominister Michail Murasjko är 84 procent av de sjukhussängar som är avsatta för covidpatienter nu upptagna.
Från en del regioner kommer dessutom rapporter om överfulla bårhus, brist på mediciner och ambulanspersonal som går på knäna.
– Vi försöker få fram ytterligare kylrum eftersom de befintliga bårhusen inte längre har plats att förvara alla kroppar innan de lämnas över till anhöriga, säger Artur Fokin, regional hälsominister i Ivanovo, nordöst om Moskva, enligt AFP.
Under måndagen blev delrepubliken Burjatien den första regionen i Ryssland att stänga ner barer, restauranger, shoppingcenter och andra icke-nödvändiga verksamheter sedan den andra smittovågen tog fart, rapporterar nyhetsbyrån.
I Belgien – som drabbats hårt både under första och andra vågen – fortsätter utvecklingen gå åt rätt håll.
Med totalt över 14 600 döda sedan pandemin bröt ut har landet det högsta dödstalet per capita i världen.
Men kurvorna har vänt nedåt. På måndagen rapporterades 4 659 nya bekräftat smittade – jämfört med närmare 24 000 vid höstens topp den 30 oktober.
Belgiens regering beslutade om strikta restriktioner när smittspridningen tog fart tidigare i höstas. Sedan den 2 november får endast fyra personer samlas på allmänna platser och icke nödvändiga affärer är stängda, liksom barer och restauranger.
Dessutom gäller nattligt utegångsförbud.
Mattias Mächs/TT