Lagfarter Nsk

Nya ägare till hus i Vinslöv

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Tim och Sofie Andersson, båda 30 år, har tagit över fastigheten på adressen Föreningsgatan 46 i Vinslöv från Bengt Fredriksson. Ägarbytet blev klart i oktober 2020 och köpesumman blev 2 000 000 kronor. Huset byggdes 1932 och har en boyta på 199 kvadratmeter.

Ett par hundra meter bort såldes nyligen en tomt, på Nygatan 17. Där blev priset 3 295 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Det blir två kvinnliga finalister i "Idol"

Nadja Holm och Paulina Pancenkov är finalister i TV4:s 'Idol'. Pressbild.
Foto: Emma Larusdottir/TV4/ Handout
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nova Luther och Caspar Camitz fick lämna "Idol" och därmed står det klart att vinnaren av "Idol" 2020 blir en kvinna. Nadja Holm och Paulina Pancenkov kommer att mötas i finalen.
– Om jag ska vara helt ärlig så är det här bättre. Jag tycker det. För mig så betyder det här inte lika mycket, sade Caspar Camitz i programmet efter att ha blivit utröstad.

Nadja Holm såg lika förvånad ut båda gångerna då hennes namn ropades upp och det stod klart att hon hade gått vidare. Juryn hade bara lovord att säga om Piteå-sångerskan och hennes val av en uptempo-låt i andra omgången.

– Du väljer en låt som visar att du är så mycket mer än bara en powerballadsångerska, sade Nikki Amini.

Paulina Pancenkov kallades för "en av de bästa sångerskorna vi haft i programmets historia" av Kishti Tomita. Hon fick en stående ovation av juryn för sin tolkning av "And I am telling you I'm not going" och senare för sitt eget val av låt.

– Just det här tveeggade svärdet som finns i den här låten nailade du helt. Jag fick känslan av när man är på bio och upplever de här stora James Bond-låtarna, det blev cinematiskt, sade jurymedlemmen om Pancenkovs framförande av Aviciis "Addicted to you".

Skakig inledning

Caspar Camitz däremot, fick en skakig inledning på sin kväll. Juryn hade valt ut "River deep mountain high" av Tina & Ike Turner, en låt deltagaren aldrig hade hört tidigare och han tappade text flera gånger under framförandet. Men trots det tryckte Kishti Tomita på hans skicklighet som artist.

– Vi ska vara ärliga, du hade en fadäs i mitten men jag tyckte du räddade upp det bra, sade hon.

Nova Luther är en av de yngsta deltagarna i "Idol":s historia. Men juryns val av en Dua Lipa-låt fick tittarna att rösta ut henne tidigt i semifinalen.

– Det känns tomt såklart. Men det känns bra för mig och jag har växt så otroligt under det här. Det finns inget som jag ångrar, sade hon i programmet.

Två åkte ut

Med bara timmar kvar till semifinal fick årets deltagare i "Idol" veta att två skulle åka ut under kvällen. Anledningen var att juryn under en tidigare fredagsfinal med hjälp av sin "livboj" räddat kvar Ella Hedström efter att hon hade röstats ut av tittarna och därmed blev idolerna fler än vanligt i semifinalen.

Nova Luther blev den första att lämna tävlingen, efter att alla deltagarna fått framföra sin första låt, som valts ut speciellt för deltagarna av jurymedlemmarna.

Efter 16-åringens tolkning av Dua Lipas "Blow your mind (mwah)" så var juryn kluven. Alexander Kronlund menade att Luthers charm tog fokus från sången.

– Sången var snygg, din attityd var bra men det var någonting som saknades, sade Kishti Tomita.

Det blir alltså Nadja Holm och Paulina Pancenkov som kommer att få göra upp om segern i nästa veckas "Idol"-final. Inte sedan 2014 då Lisa Ajax mötte Mollie Lindén har två kvinnliga deltagare stått i final mot varandra.

Ann Edliden/TT

Nova Luther drog det kortaste strået under fredagsfinalen i 'Idol'. Arkivbild.
Nova Luther drog det kortaste strået under fredagsfinalen i "Idol". Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: De är kvar i tävlingen

Nadja Holm

Paulina Pancenkov

Inrikes

Man knivskuren vid bråk på pizzeria

En man har skadats i ett knivbråk på en pizzeria. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 50-årsåldern har knivskadats på en pizzeria i Täby kyrkby norr om Stockholm skriver Aftonbladet.

– Det har varit bråk och vi rubricerar ärendet som försök till mord, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl på polisen i region Stockholm, till tidningen.

feature

Öja skola med lärarbostaden i vinkeln. Där bor nu Stefans föräldrar.
Foto: Claes Hall
feature
ÖJA 2015 köpte Lotta Hallin Persson och Stefan Persson Öja skola utanför Ystad. Föga visste de vad som väntade i form av renovering, och det kanske var tur. Men nu har de ett fantastiskt hem som varit med i tv-programmet Vem bor här?, och som nyligen använts i en reklamfilm.

Utifrån är Öja skola vackert vit med gröna, stora fönster. Runt omkring är det åkrar och ett stenkast från huset ligger kyrkan, idylliskt helt enkelt. Men långt ifrån idyll var det då Stefan och Lotta köpte huset.

En gigantisk kamin hjälper till att värma upp de stora utrymmena.

-Det var julen 2015. Genom bekanta visste vi vem som bodde här och fick en privat visning. Vi vann budgivningen och köpte det obesiktigat.

Det visade sig vara ett riktigt vågspel.

-Det var mycket värre än vi trodde

-Det var mycket värre än vi trodde. Vi har fixat allt, el, vatten och avlopp. Rören av betong var söndervittrade och avloppsvatten rann nerför väggarna. Så sedan dess har vi hållit på här, säger Stefan och visar oss in i skolkorridoren som ser ut som den gjorde fram till 1980 då skolan lades ner.

Längs väggarna sitter klädhängarna kvar och den gamla skolklockan dönar befallande när Stefan ringer i den.

-Ytterdörrarna är så fantastiskt fina, säger Stefan lyriskt och Lotta håller med.

Ja, de såg det vackra under ytan och antog utmaningen. Enligt Lotta var vännerna inte fullt lika övertygade.

-De undrade hur vi kunde köpa ett sådant ruckel.

Föräldrar flyttade med

Redan i januari sattes det igång med renovering av den gamla lärarbostaden där Stefans föräldrar skulle bo.

-Det var villkoret för att köpa huset, att mina föräldrar ville flytta hit. Vi bodde inte långt från varandra i Ystad tidigare, men nu har vi varandra riktigt nära och kan hjälpa varandra. Det känns jättebra.

Köket är platsbyggt och är sextiofem kvadrat stort.

Vi går in i köket och det är nästan så man hisnar av rymden och storleken. Det är på sextiofem kvadrat och har tre och sextio i takhöjd. Tidigare var det en av skolsalarna och när de tog bort den gamla plastmattan syntes märken efter skolbänkarna i trägolvet.

-Här är vi mest. Det är vårt favoritrum, säger Lotta.

Köket är platsbyggt med en gigantisk köksö och på väggen hänger en Carolina Gynningtavla -eller inte.

-Nej, det är ett påslakan som vi spänt över en platta, skrattar hon.

I den andra skolsalen är det tv-och biljardrum. Skärmen är på åttiotvå tum men ser inte speciellt stor ut på den enorma väggen. Här finns sannerligen rymd och plats.

-Det är elva rum totalt, och fyrahundrasjuttio kvadrat, förklarar Stefan.

De gamla ytterdörrarna är Stefan och Lotta speciellt förtjusta i.

Och så var det då medverkan i Vem bor här? hur kom det sig?

-SVT hade fått nys om huset via mäklaren som sålde den till oss, och så var de här och tittade. Det var fantastiskt att vara med, men vi hade inte anat hur uppmärksammade vi skulle bli efteråt. Det kunde vara ganska jobbigt. Alla kom och hälsade när jag var någonstans, säger Stefan.

Ulf Lundell ringde

Medverkandet i tv har också gett andra ringar på vattnet. En dag ringde Ulf Lundell och ville ha hjälp med sin trädgård. Och förra veckan spelade de in en reklamfilm för viktväktarna i parets kök,

-Plötsligt var det trettio personer här inne och en massa trailers på parkeringen vid kyrkan. De satte också upp stora strålkastare utanför fönstren för att få dagsljus inne, berättar Lotta.

I gamla gympasalen spelas det och leks fortfarande. Nu använder Lotta det till provisoriskt kontor.

På övervåningen har de ännu inte gjort så mycket. Där ligger dottern Julias rum, en lägenhet som de hyr ut, och den gamla gymnastiksalen med pingisbord och spelsoffa. I ett hörn har Lotta ett kontor nu under pandemin. Men här finns ytterligare utrymme, nämligen 130 kvadrat oinredd vind. Stefan öppnar dörren och ett stort vindsrum med snedtak sträcker ut sig. Golvet är dåligt och det är iskallt, men båda två får glitter i ögonen och börjar spåna om hur det skulle kunna bli.

-Här kan man ha ett enda stort rum, utbrister Lotta

-Och här kan det bli toalett. Vatten och el är redan uppdraget, säger Stefan och visar entusiastiskt på rör och kablar.

Fast lite kanske det får vänta. Ett nybygge på tomten är på sluttampen. Det ska bli en verkstad till Stefans firma med en övernattningslägenhet - och det gamla utedasset ska förvandlas till mysställe med utsikt över åkrarna. Men det är ingen brådska.

-Saker och ting har fått växa fram när vi renoverat och det får det göra nu med.

FAKTA

Skolan i Öja

Stefan Persson och Lotta Hallin Persson bor i Öja skola tillsammans med barnen Julia och Axel, labradoren Zorro och katten Tarzan.

Farmor Marianne och farfar Kurth bor i lärarbostaden.

De köpte skolan 2015 och har sedan dess helrenoverat den.

Huset är på 470 kvadratmeter och tomten på 5000 kvadrat.

Skolan lades ner 1980 och har sedan dess varit privatbostad.

Stefan driver trädgårdsfirman Ystads Trädgårdsservice AB.

Lotta är servicekoordinator på Klimatkyl AB i Malmö.

feature

Vass uppdatering som passar för par

Den fjärde generationen av Toyota Yaris går på både bensin och el.
Foto: Pontus Lundahl/TT
feature
feature Snål och betydligt roligare att köra än tidigare generationer. Toyotas lilla elhybrid Yaris lär fortsätta sitt segertåg bland småbilsköparna.

Stabil och med ett gott sinne för humor. Det är nog egenskaper som de flesta skulle nöja sig med hos sin partner. Även jag. Men nu är det dags att se sig omkring mer. För min nuvarande partner på vägen är inte så stabil och rullar inte lika pålitligt längre. Varningslamporna blinkar som en prålig karusell på tivoli, och inte får han mig att le när vi rundar kurvorna på landsvägen.

För några år sedan hade jag inte slängt någon trånande blick på Toyota Yaris. Visst är den en av de stabilaste och pålitligaste småbilarna som finns – det är ju inte för inte som Yaris är favoriten bland dem som slår till på en mindre bil. Men körglädje har kanske inte varit ett av de främre karaktärsdragen. Nu har det hänt något spännande på den fronten.

Bra väghållning

Den fjärde generationen av Yaris – som rullar på både bensin och el – får mig verkligen att le stort när jag kör på den slingriga grusvägen i jakten på det där hemliga stället där motorjournalisterna ska spisa lunch. Väghållningen är perfekt och styrningen så pass styv att det nästan känns som om jag skulle kunna köra rally med den här lilla bilen. Nåja, nästan – det hade varit gott med några hästkrafter till även om de befintliga 116 jobbar riktigt bra.

Nya Toyota Yaris 1,5 elhybrid är faktiskt en helt ny bil – den är byggd på en ny plattform, har helt klart vässad teknik och det briljanta säkerhetssystemet Safety sense är standard. Hybriddrivlinan kombinerar en ny 1,5-liters bensinmotor med eldrift – och Toyota utlovar nollutsläpp i upp till 80 procent av körningen i stadstrafik. Man slipper laddkablar med den här tekniken – den optimerar snåldriften och energi från bromskraftåtervinningen ser till att besöken på macken blir glesare. Bilen kan faktiskt rulla på eldrift upp till 130 kilometer i timmen.

Dessutom har nya Yaris en hel rad olika säkerhetsfunktioner som slår konkurrenternas. Det som är riktigt bra är antikrocksystemet som varnar för både andra bilister och fotgängare – även i mörker.

Rymlig känsla

Eftersom det är en liten och kompakt bil passar den nog bäst för ett yngre eller äldre par utan barn. Visserligen ger den en rymlig känsla för föraren och passageraren fram, men där bak vill man nog inte sitta under några långa körningar. Stolarna är förvisso bekväma men det känns ändå lite trångt att sitta axel mot axel i baksätet. Det som är roligare är att bagageutrymmet är precis lagom för en weekendresa, och vill du åka längre så går baksätet att fälla och då finns det hela 947 liter att slänga in väskor och bagar på.

Exteriört bär designen fortfarande tydliga drag av Yaris, men är lite vassare och något mer aerodynamisk. Interiört är uppsättningen rätt klassisk när det gäller instrumentering – det som dominerar är 7-tumsskärmen där man tydligt kan följa energiåtgången under körningen. Apple carplay och Android auto är standard, precis som backkamera och trådlös mobilladdning.

Att få så här pass mycket bil för 200 000 kronor är inte illa.

Ia Wadendal/TT

Den fjärde generationen av Toyota Yaris går på både bensin och el.
Den fjärde generationen av Toyota Yaris går på både bensin och el.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Med några hästkrafter till hade man nästan kunnat köra rally med den här bilen.
Med några hästkrafter till hade man nästan kunnat köra rally med den här bilen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Toyota Yaris 1,5 Elhybrid är är byggd på en ny plattform. Säkerhetssystemet Safety sense är standard.
Toyota Yaris 1,5 Elhybrid är är byggd på en ny plattform. Säkerhetssystemet Safety sense är standard.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Toyota Yaris 1,5 Elhybrid är är byggd på en ny plattform. Säkerhetssystemet Safety Sense är standard.
Toyota Yaris 1,5 Elhybrid är är byggd på en ny plattform. Säkerhetssystemet Safety Sense är standard.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Klassisk uppsättning i förarmiljön med sjutumsskärmen i centrum.
Klassisk uppsättning i förarmiljön med sjutumsskärmen i centrum.
Foto: Pontus Lundahl/TT
I den högsta utrustningsnivån ingår också en head-up display.
I den högsta utrustningsnivån ingår också en head-up display.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Här kan du följa hur mjukt eller hårt du kör, och även se när bromskraftåtervinningen sparar energi.
Här kan du följa hur mjukt eller hårt du kör, och även se när bromskraftåtervinningen sparar energi.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Här ställer du in olika körlägen.
Här ställer du in olika körlägen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Stolarna i baksätet är bekväma, men det är väldigt trångt.
Stolarna i baksätet är bekväma, men det är väldigt trångt.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bensin- och elmotorerna samspelar fint.
Bensin- och elmotorerna samspelar fint.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Specifikationer

Omdömen

Två konkurrenter

FAKTA

Toyota Yaris 1,5 Elhybrid

Grundpris: 199 900 kr.

Förbrukning: 4,3 lit/100 km (WLTP).

Koldioxidutsläpp: 95 g/km (WLTP).

Kväveoxidutsläpp: 9,5 mg/km (WLTP).

Motor: 3-cyl, 1,5 lit bensin + 2 elmotorer.

Kraftöverföring: automat, framhjulshjulsdrift.

Skatt: 524 kr/år.

Max effekt: 116 hk.

Max vridmoment: 120 Nm vid 3 600–4 800 varv/min.

Tjänstevikt: 1 223 kg.

Längd/bredd/höjd: 394/174/150 cm.

Bagage: 286–947 liter.

0–100 km/tim: 9,7 sekunder.

Toppfart: 175 km/tim.

Max släpvagnsvikt: 450 kg.

Motor/växellåda ++++ (4 av 5)

Bensin- och elmotorerna samspelar fint, medan växellådan emellanåt känns som om den inte riktigt hänger med på fartökningarna. Men hybridsystemet är av högsta kvalitet och för den som inte trycker alltför hårt på gaspedalen går det att köra den här lilla bilen långa sträckor utan att behöva stanna vid macken.

Ekonomi ++++ (4 av 5)

En elhybrid som är snäll mot både plånboken och miljön. Instegspriset ligger under 200 000 och man får mycket bil och modern teknik för pengarna – i alla fall om det är en liten bil med förvånansvärt goda lastmöjligheter som man är på jakt efter. Dessutom drar den inte mycket soppa, och har en årsskatt som ligger på en 500-lapp.

Miljö ++++ (4 av 5)

Trots att bilen inte är laddbar är tekniken så pass vässad att koldioxidutsläppet bara ligger på 95 gram per kilometer. Det är väldigt bra även om det inte ger någon klimatbonus. En liten bränslesnål och hyggligt miljövänlig bil som man inte behöver skämmas för.

Köregenskaper ++++ (4 av 5)

Tidigare versioner av Yaris har inte direkt framkallat några leenden under körningen. Den här generationen har mer av elbilens glada respons vid tryck på gaspedalen, och ligger dessutom tryggt och stabilt på vägen. Fungerar riktigt bra på kurviga landsvägar!

Säkerhet ++++ (4 av 5)

Yaris var en av de första bilarna i småbilsklassen som fick fem stjärnor i Euro NCAP och säkerhetssystemet Safety sense är standard i bilen. Den har bland annat antikrockfunktionen Pre collision som upptäcker andra bilar och fotgängare i mörker och cyklister i dagsljus. Det, och alla de andra säkerhetsfunktionerna bäddar för högt betyg.

Helhet ++++ (4 av 5)

En riktigt bra och snål elhybrid som nu också fått både solid körkänsla och lite snyggare design. Dessutom är den förhållandevis billig.

Renault Clio E-Tech Hybrid

Pris från: 264 900 kr. 140 hk. CO2-utsläpp: 98 g/km.

Pigg och rask hybridfransos som är lite dyrare, men så har den också lite mer krut i motorpaketet och en riktigt flärdfull design.

Peugeot e-208

Pris från: 364 900 kr. 136 hk. CO2-utsläpp: 0 g/km.

Vill du hellre ha en liten bil som går 100 procent på el ska du kika den lilla fransosen från Peugeot. Den klarar 34 mil på en laddning.

Renault Clio E-Tech Hybrid.
Renault Clio E-Tech Hybrid.
Foto: Ia Wadendal
Peugeot e-208.
Peugeot e-208.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Sport

Newcastle avgjorde sent mot Palace

Callum Wilson jublar efter sitt ledningsmål.
Foto: Andrew Coludridge/AP/TT
Sport
Sport Fredagar har länge varit en fredad dag för dem som vill se europeisk toppfotboll. Så är inte längre fallet. I Premier League tog Newcastle tre sena poäng och i Tyskland gjorde Wolfsburg fem mål.

Premier League-mötet mellan Crystal Palace och Newcastle såg länge ut att bli mållöst. Men i slutet av matchen kom de stora lägena. Joelinton passade fram Callum Wilson som satte dit 1–0 i den 88:e matchminuten, och spräckte därmed nollan.

Joelinton satte på egen hand 2–0 en minut senare, och Newcastle tog tre sköna poäng till tränare Steve Bruces glädje.

I Tyskland blev det målkalas när Werder Bremen gästade Wolfsburg. Bortalaget tog ledningen efter en kvart, men när halvleken var färdigspelad stod det 3–2 till Wolfsburg. Bartosz Bialek avslutade målfesten med sitt 5–3-mål, och Wolfsburg tog hem alla tre poängen.

Landslagets vänsterback Ludwig Augustinsson spelade 90 minuter för sitt Bremen, och stod även för en assist.

I Spanien fick Ronaldo-ägda Real Valladolid med sig en poäng från hemmamötet med Levante. Matchen slutade 1–1.

Champions League-laget Rennes spelade bara 1–1 mot nästjumbon Strasbourg i franska Ligue 1.

Cesar Fältskär/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Sport

Frankrike klart för EM 2022

Wendie Renard (i mitten) inledde målskyttet i matchen mot Österrike som tog Frankrike till EM 2022. Arkivbild.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Sport
Sport

Det franska damlandslaget är klart för EM 2022. Man vann den avgörande matchen mot Österrike med 3–0 på hemmaplan.

Mittbacken Wendie Renard inledde målskyttet i den elfte matchminuten. PSG-spelaren Marie-Antoinette Katoto dubblade den ledningen efter en knapp halvtimme.

Katoto satte i den 73:e matchminuten slutresultatet 3–0.

Spanien tog en viktig seger mot Moldavien. Vinsten betyder att man endast behöver en poäng mot Polen när lagen möts i en gruppfinal på tisdag.

Inrikes

Person stickskadad – flera misstänkta jagas

Polisen söker flera misstänkta gärningspersoner. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har förts till sjukhus med stickskador efter att ha blivit attackerad av flera personer i Haninge söder om Stockholm.

– En handfull personer försvann därefter i en bil, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

Det är oklart hur illa skadad personen är. Larmet kom in vid klockan 18.10 på fredagen.

– Vi söker fortfarande efter misstänkta gärningspersoner. Vi har hållit förhör med vittnen och gjort en teknisk undersökning vid brottsplatsen, säger Bryngelsson vid 22-tiden.

Polisen vill inte kommentera om någon är gripen. Händelsen rubriceras som försök till mord och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Kultur och nöje

Stim delar ut tre miljoner extra i stipendier

Tove Styrke är en av de artister som får Stims musikstipendium. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

På grund av coronapandemin delar Stim ut 300 extra stipendier för att "mildra pandemins negativa effekter", skriver organisationen i ett pressmeddelande. Totalt har man fått in 3 305 ansökningar i år, vilket är 49 procents ökning mot i fjol, då 2 216 personer ansökte om stipendium.

Vanligtvis brukar omkring 100 personer få dela på fyra miljoner kronor. Men i år har alltså ytterligare tre miljoner skjutits till potten och totalt delar 439 stipendiater på 7,1 miljoner kronor.

"Att fler har sökt i år beror antagligen på att situationen just nu är svår. I ett sådant läge blir det extra viktigt att uppmuntra till fortsatt musikskapande", säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim.

48 procent av mottagarna är kvinnor. Bland dem som får stipendium i år finns musikskapare som Tove Styrke, Josefin ”Little Jinder” Jinder, Kristian Anttila, Sophie Zelmani, Oscar Zia, Hanna Järver och Leslie Tay.

Stipendiebeloppen är på 50 000 kr, 25 000 kr respektive 10 000 kr.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL