Lagfarter Nsk

130 kvadratmeter stor villa från 1912 i Bjärnum såld

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Försäljningen av fastigheten på adressen Parkgatan 7 i Bjärnum är nu klar. Ny ägare är Mbmf Fastigheter AB, boende på Slättaröd i Bjärnum och säljare är Daniel Johansson AB. Det 130 kvadratmeter stora huset är byggt 1912. Ägarbytet blev klart i november 2020 och priset blev 1 696 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Ängsstigen 16. Där såldes ett 128 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 115 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Trafikverket vann – får flytta fridlyst mossa

Klart för bygge. Enligt en dom i mark- och miljödomstolen får den fridlysta mossan flyttas. Arkivbild.
Foto: Axel Öberg / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

Trafikverket vill bygga om Fagrabäcksrondellen i Växjö till en kostnad av 300 miljoner kronor för att ge Växjöborna ökad tillgänglighet och förbättrad trafiksäkerhet. Men den fridlysta gröna sköldmossan som finns i Fylleryds naturreservat har varit i vägen.

Nu står det dock klart att Trafikverket får lov att bygga, rapportera r P4 Kronoberg.

Enligt en dom i mark- och miljödomstolen får den fridlysta mossan flyttas. Tidigare hade länsstyrelsen gett verket dispens, men det beslutet överklagades då av föreningen Mossornas vänner.

Byggplanerna har redan tidigare överklagats till regeringen då de låg vid Fyllerydsskogens naturreservat. Regeringen avslog dock den överklagan, och en del av reservatet kommer att upphävas.

Anna Karolina Eriksson/TT

Sport

Andersson tar kontakt "framöver" med Zlatan

Zlatan Ibrahimovic öppnar för en återkomst i landslaget och förbundskaptenen Janne Andersson är beredd att ta kontakt. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic säger att han saknar landslaget – och vill att Janne Andersson hör av sig.
Det lär ske.
"Det känns naturligt att vi har någon form av kontakt framöver", säger förbundskaptenen.

I samband med att Ibrahimovic i går fick Guldbollen för tolfte gången sade han i en intervju med Aftonbladet att han "saknar landslaget" och att 39-åringen kan tänka sig en comeback.

Förbehållet från hans sida är Janne Andersson personligen hör av sig och frågar om han vill vara med.

– Jag hade svarat... Ge mig tid, jag ska tänka på det. Men det måste komma från honom. För om han tror att jag är ett "störobjekt" – då är jag inte intresserad. Om han tror att jag kan bidra med något – då kommer jag att tänka på det, sade Ibrahimovic till Aftonbladet.

Öppnar för dialog

Andersson kommenterar i dag utspelet i ett uttalande – och öppnar för en diskussion om framtiden med Ibrahimovic.

"Jag har läst intervjun med Zlatan nu på morgonen. Först och främst är det roligt att han saknar landslaget. Vad gäller frågan om spel i landslaget uppfattar jag det som att Zlatan nu uttalar sig på ett sätt han inte gjort tidigare. Det gör att det känns naturligt att vi har någon form av kontakt framöver för att diskutera saken närmare, nästa samling är först i mars så det finns gott om tid för det."

För landslagets del väntar VM-kval i mars. Den 7 december lottas kvalet och då avgörs det om Sverige hamnar i en fem- eller sexlagsgrupp. Det avgör om det blir två eller tre kvalmatcher när landslagssäsongen drar i gång.

Anderssons positiva uttalanden om "någon form av kontakt" är en islossning i relationen mellan honom och Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna, som valde att sluta i landslaget 2016.

Varit konsekvent

Zlatan Ibrahimovic sista – eller måhända senaste – landskamp var EM-förlusten mot Belgien i Nice i juni 2016.

Andersson har konsekvent hävdat att han behandlar Ibrahimovic efter samma måttstock som alla andra spelare som deklarerat att de avslutat sina landslagskarriärer.

Hållningen är och har varit att den som ändrar sig får höra av sig till honom. Så sent som i måndags svarade förbundskaptenen på frågan om en eventuell återkomst i landslaget för Ibrahimovic.

– Det som krävs är att han själv vill vara med. Han har sagt tydligt till mig redan 2016 att han inte vill vara med. Och som jag har sagt tidigare – jag har respekterat det under de här åren.

Riktat hårda ord

De senaste fyra åren har Zlatan Ibrahimovic haft åtskilliga synpunkter på Andersson och landslaget. I några fall har han gått så långt som att insinuera att Andersson är rasist och inkompetent. Förbundskaptenen har generellt valt att ligga lågt.

I stället har han lovordat spelaren Zlatan Ibrahimovic. Så sent som i måndags, inför utdelningen av Guldbollen, sade han om Zlatans prestationer i Milan:

– Det är oerhört, oerhört imponerande och han är en väldigt stor idrottsman. Han är vår i särklass bästa spelare genom tiderna. Det är fantastiskt det han presterar. Det är bara att lyfta på hatten och säga grattis till hans prestation.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Bakgrund: Zlatans utspel mot Andersson

kom Ibrahimovic med antydningar i intervjuer och i sociala medier att han var sugen på landslaget igen. Janne Andersson konstaterade att Zlatan Ibrahimovic lagt av i landslaget och i så fall måste ta kontakt med honom om han ändrat sig. Ibrahimovics bild var en annan: "De ringer mig varje dag och frågar hur jag mår och vad jag vill". Till slut kom han inte med VM-truppen.

kritiserade Ibrahimovic, i en stor intervju i Expressen, Janne Andersson för att inte ta ut spelare med invandrarbakgrund i landslaget. Andersson och fotbollsförbundet slog ifrån sig kritiken och förbundskaptenen prisades senare för sitt ledarskap av en organisationen knuten till Fryshuset med motiveringen att han jobbar med en "tydlig värdegrund där rättvisa och alla människors lika värde är grunden".

blossade en ny konflikt upp. Ibrahimovic kritiserade Andersson för att inte släppa fram talangen Dejan Kulusevski i startelvan mot Frankrike i Nations League.

"Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll", skrev Ibrahimovic på Twitter och länkade till en artikel där Andersson förklarade sitt beslut.

Utspelet fick förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson att reagera skarpt i fotbollsjournalisten Olof Lundhs podcast.

– Zlatan har ju lämnat den svenska fotbollen, och är nu en som tycker, precis som väldigt många andra som tycker. Jag har inte samtalat med Zlatan om den frågan. Men jag tycker att det är helt galet, det som han har framfört om Janne Andersson. Det här gagnar inte Zlatan och hans eftermäle. Jag tycker att det är ledsamt att den här typen av utspel kommer, som är helt ovederhäftiga, sade Nilsson.

Inrikes

Regionerna planerar för vaccinering i hemmen

En av möjligheterna är att vaccinera äldre i deras hem, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Vaccinering i stora lokaler, på vårdcentraler, särskilda boenden eller i människors hem. Det är scenarier som regionerna planerar för när det kommer till den stundande massvaccineringen mot covid-19.

Om snart en månad inleds steg ett i Sveriges vaccinering mot coronaviruset. Det omfattar vaccination av personer över 70 år samt vård- och omsorgspersonal.

Folkhälsomyndigheten har utifrån SCB-statistik beräknat att 2 640 000 människor ingår i den prioriteringsgruppen. Men även inom den finns planering för vem som ska få vaccin först.

Ålder är den största riskfaktorn för död i covid-19. Det är stor skillnad på en pigg 70-åring jämfört med en skröplig 90-åring, säger Anette Richardson, enhetschef för beredskap och krishantering på avdelningen för smitt- och hälsoskydd på Folkhälsomyndigheten.

– Alla äldre, de i riskgrupper och vård-och omsorgspersonal kommer prioriteras. Ålder är en viktig faktor och det i kombination med att man är i riskgrupp gör vaccinationen ännu mer angeläget. Men vi kan inte vaccinera de äldre-äldre om det inte är bra för dem att få det, det hänger ju ihop med själva vaccinet också, säger hon.

Har förberett sig

Vaccinet kommer enligt den nationelle samordnaren Richard Bergström att levereras i flerdosförpackningar innehållande injektionsflaskor med normalt 5–10 doser per flaska. Kanyler, sprutor, och annat kringmateriel får regionerna stå för själva.

Här har regionerna redan hunnit långt och upphandlat volymer, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Region Stockholm har exempelvis hittills gjort beställning på sprutor och kanyler motsvarande 1 125 000 doser. Man arbetar även med att säkra tillgång till övrigt materiel.

– Regionerna har gjort prognoser för hur mycket engångsmateriel som behövs och gjort gemensamma upphandlingar. Den frågan har man ganska tidigt jobbat med tillsammans, säger Emma Spak.

"Stor fördel i Sverige"

Många regioner beskriver årets influensavaccinering som en generalrepetition inför vad som komma skall under 2021. Även Folkhälsomyndigheten ser att de befintliga flöden som används under influensasäsongen med fördel kan nyttjas under covid-19-vaccineringen.

I Västra Götalandsregionens epidemiberedskapsplan lyfts lokaler som vårdcentraler, sjukhus, barn- och mödravårdscentraler, skolor, vaccinationsmottagningar, och företagshälsovård som tänkbara alternativ.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättade också på en presskonferens den 24 november att möjligheten finns för regionerna att vaccinera människor i deras hem.

– Vi har en stor fördel i Sverige att vi har ett system för vaccinationer. Vi är inte beroende av praktiserande läkare utan vi har sköterskor som har kunskapen som ingår i stora system. I Tyskland till exempel är det ofta så att man måste gå till sin praktiserande läkare och de måste finnas tillgängliga om man går till idrottshallar eller så, säger Carlson.

Hyrt Campus Östersund

En smittsäker vaccination beskrivs vara av största vikt vilket ställer krav på att det inte bildas långa köer utanför en vaccinationscentral. Drop in-tider är därför inte att föredra utan bokning via Vårdguiden 1177 eller andra digitala plattformar är någonting som planeras för, säger Anette Richardson.

Hon arbetade med vaccineringen i samband med svininfluensapandemin 2009 och påpekar att vissa saker kommer bli annorlunda nu jämfört med då.

– Då stod man i kö och det vill vi ju inte, framför allt inte de sårbara grupperna, för då kan man bli sjuk om man är nära varandra.

Vissa regioner förbereder större, externa lokaler för vaccinering, däribland Region Jämtland Härjedalen som under influensavaccineringen hyrt Campus Östersund, rapporterar Dagens Medicin. I Region Örebro kommer vaccinationerna enligt vaccinsamordnaren Inger Nordin-Olsson att starta i extra rymliga lokaler med tidsbokning för att undvika smittrisker i väntrum.

Samtidigt undersöks hur kylkedjan ska hanteras för vaccin som kräver extremt låga temperaturer.

– Regionerna tittar på alla möjligheter parallellt nu, om man ska rigga vaccinering på sjukhusen där frysarna på minus 70 grader finns, om man ska använda ordinarie aktörer, om man ska vaccinera i hemmet? Man vänder och vrider på det här, säger Emma Spak på SKR.

Niklas Svahn/TT

Utrikes

Protestledare anklagas för majestätsbrott

Polis har samlats utanför en bank i Bangkok, där den senaste av många protester har ägt rum.
Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Thailändska demonstranter uppmanar kung Maha Vajiralongkorn att ge upp sin kontroll av kungahusets enorma tillgångar. De är en del av den proteströrelse som de senaste månaderna har gått ut på gatorna med krav på en ny författning, att premiärministern avgår och att kungahusets makt minskas.

Kritik mot monarkin har länge varit tabu. Och i tisdags greps flera ledande personer inom proteströrelsen, anklagade för majestätsbrott. För det riskerar de upp till 15 år i fängelse.

Kort efter det att Maha Vajiralongkorn blev kung tog han kontroll över myndigheten CPB som ansvarar för att förvalta kungahusets förmögenhet. Innan dess var det finansministern som ledde den styrelse som övervakade CPB.

Tillgångarna är omgärdade av sekretess och kungen har personlig kontroll över dem, vilket demonstranterna vänder sig mot.

Ekonomi

Börsen vänder ned på minus

Uppåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Luften gick ur Stockholmsbörsen något vid lunchtid efter en ny historisk rekordnotering i den inledande handeln.
OMXS-index har vid klockan 12.20 gått ned 0,2 procent.

OMXS-index slog efter någon halvtimmes handel nytt historiskt rekord på 763,4. Men vid lunchtid var uppgången borta och det breda indexet låg i stället strax under nollstrecket.

Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser, som också sjunker, trots att det var nya rekordnivåer i tisdags för både Dow Jones industriindex och S&P 500-index på Wall Street.

Rekordnivåerna på USA-börserna nås sedan den politiska osäkerheten efter USA:s presidentval avtagit, efter det att Trumpregeringen börjat samarbeta med den tillträdande presidenten Joe Bidens stab inför ett maktskifte.

En annan positiv faktor för stämningen bland investerare är den senaste tidens positiva nyheter om vaccin mot covid-19.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index tillhör mobiloperatören Tele2 och stålkoncernen SSAB vinnarna i onsdagens handel, upp med 1,8 respektive 3,2 procent.

Men i andra vågskålen väger läkemedelsjätten Astra Zeneca och några av storbankerna tyngre nedåt. Astra Zenecas aktie backar med 2 procent.

Fastighetsbolaget Castellums aktie stiger 1,4 procent sedan bolaget bekräftat att det har förts samtal med norska Entra om ett samgående, men att samtalen har avslutats utan en uppgörelse. I samtalen uppger Castellum att Entra värderades till en premie jämfört med det bud på 30 miljarder som fastighetsbolaget SBB lagt på det norska bolaget, men som har avvisats av Entras styrelse.

SBB-aktien stiger med 0,2 procent efter Castellums besked och sedan ratinginstitutet Fitch höjt utsikterna på bolagets kreditbetyg efter Entrabudet.

Nätmäklaren Nordnet stiger med drygt 9 procent från introduktionskursen på 96 kronor när aktien börjar handlas på börsen igen efter fyra år som onoterat bolag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

Medellivslängden i Sverige väntas sjunka i år

Omkring 4 800 fler än väntat har avlidit i år, enligt SCB. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Medellivslängden i Sverige kommer med stor sannolikhet att sjunka i år till följd av coronapandemin, enligt en rapport från SCB.
Att den sjunker mellan två år har varit ovanligt sedan början av 1900-talet.

Prognosen från SCB visar att medellivslängden för både kvinnor och män med stor sannolikhet kommer sjunka i år. Från 84,7 till 84,4 år för kvinnor och från 81,3 till 80,8 år för män.

Prognosen grundar sig på antalet avlidna under januari till augusti i år.

– Prognosen är förhållandevis säker eftersom vi har uppgifter för de första åtta månaderna och i princip de tio första månaderna, säger Örjan Hemström, demograf på SCB.

Det är årets två sista månader som kan komma att påverka det slutgiltiga resultatet.

– Det mest sannolika nu är att det kommer bli lite högre dödstal än det huvudantagande vi gjorde som baserade sig på antalet avlidna under samma period förra året, säger Örjan Hemström.

Enligt SCB har medellivslängden ökat stadigt i Sverige under perioden 1900–2019.

– Det är ganska ovanligt att medellivslängden minskar för både kvinnor och män mellan två år. Det har varit lite vanligare att den minskat för kvinnor på 2000-talet, det har hänt några gånger. Men för män har den ökat varje år mellan slutet av 80-talet och 2015, säger Örjan Hemström.

Mellan den 1 januari och 31 augusti i år inträffade nästan 6 500 fler dödsfall än under samma period 2019. Det är 4 800 fler avlidna än väntat baserat på den senaste befolkningsframskrivningen för år 2020, skriver SCB.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi hade en ovanligt stor ökning av medellivslängden 2019 jämfört med 2018, så då blir det en ovanligt stor nedgång nu. I ett längre perspektiv verkar det återgå till en mer jämn nedgång av dödstalen som leder till att medellivslängden ökar.

Inrikes

Tekniskt fel bakom Amorella-olyckan

Händelsen då Viking Line-fartyget Amorella grundstötte i september orsakades av ett tekniskt fel, visar en utredning. Arkivbild.
Foto: Niclas Nordlund/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Det var ett tekniskt fel som orsakade Viking Line-fartyget Amorellas grundstötning i september, visar Olycksutredningscentralens utredning.

"Som en följd av ett tekniskt fel i Amorellas effektregleringssystem flyttades den högra propellerns bladvinklar av sig själva till fullt backningsläge när fartyget närmade sig den smala passagen vid Hjulgrund”, står det i rapporten.

Vid händelsen upptäckte besättningen på kommandobryggan att fartyget inte betedde sig som vanligt. Fartyget svängde mot farledsområdets kant, vilket orsakade den första bottenkänningen sydost om Hjulgrund. Efter att fartygets djupgående i fören ökade och det fick slagsida mot höger beslutade befälhavaren ombord att köra upp det på stranden vid ön Järsö.

Utredningen fortsätter och hela rapporten, inklusive utredningsplanen, ska publiceras sommaren 2021.

Inrikes

Larm om explosion utanför Östersund

Ett område har spärrats av utanför Östersund efter en förmodad explosion. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person ska ha förts till sjukhus efter en explosion vid ett industriområde utanför Östersund, rapporterar SVT.

Det är oklart om hur allvarligt personen är skadad eller om någon mer har behövt uppsöka vård.

Enligt obekräftade uppgifter ska det röra sig om en arbetsplatsolycka. Larmet kom in vid 11-tiden under förmiddagen.

– Jag har tyvärr inte så mycket mer information, säger polisens presstalesperson Maria Linné till TT.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL