Annons

Dansk minister avgår efter minkskandalen

Den danske livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgår efter den senaste tidens kaos i minkfrågan i Danmark.
Publicerad 18 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Livsmedelsminister Mogens Jensen (S) i Danmark avgår efter minkskandalen i Danmark.
Livsmedelsminister Mogens Jensen (S) i Danmark avgår efter minkskandalen i Danmark.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

"Jag har i dag meddelat statsministern att jag önskar att lämna regeringen. Jag konstaterar att jag inte har det stöd som krävs bland folketingets partier", skriver Jensen på Twitter.

Statsministerns ansvar?

Statsministern Mette Frederiksen och hennes S-regering har blivit starkt kritiserad för beslutet att avliva all mink i landet sedan en muterad variant av covid-19 hittats bland minkuppsättningarna. I efterhand visade det sig att regeringen inte hade lagen på sin sida för en masslakt.

Annons

Under dagen väntas en rapport bli officiell om hur man har hanterat frågan sedan smittspridningen bland minkuppsättningarna konstaterades. Partierna i folketinget ska redan ha fått ta del av rapporten och Jensen skriver på sin Facebooksida att livsmedelsdepartementet begick ett misstag när man utan lagstöd beslutade att all mink i Danmark skulle avlivas.

Nu vill oppositionspartiet Venstre klargöra vilket ansvar statsministern Frederiksen har haft i hanteringen av frågan.

– Det här är bara början. Processen måste undersökas grundligt så att vi kan få reda på vilket ansvar statsministerns har haft, säger Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Uppgörelse nådd

Alla landets minkar ska dock avlivas och förbud mot minkuppfödning kommer att gälla under hela nästa år.

Detta står klart sedan S-regeringen under måndagen nått en uppgörelse med sina tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Även Alternativet stödjer uppgörelsen.

Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivning av mink, även utanför områden med konstaterad coronasmitta bland mink.

Alla minkar i Danmark ska avlivas. Arkivbild.
Alla minkar i Danmark ska avlivas. Arkivbild.Foto: Patric Söderström / TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons