Notiser Mat v 47
Få är redo att äta insekter
Nyligen gav Livsmedelsverket klartecken till att vissa insekter får säljas som livsmedel i butik. Samtidigt varnar man för allergier då de har likande proteiner som skal- och blötdjur. Men är vi redo för att äta småkryp till middag? Enligt en undersökning från Yougov på uppdrag av prenumerationstjänsten Readly svarar två av tio ja på den frågan. Desto fler kan tänka sig att äta både alger (34 procent) och labbodlad kött och fisk (25 procent). Undersökningen är gjord i Sverige, Storbritannien, Tyskland, Italien och Australien, under en vecka i juni i år, där totalt 7 433 personer tillfrågades.
Veckans tips
Coronans andravåg sveper över landet med nya restriktioner som följd. Rutiner är ofta räddningen för att klara av dagarna om man är tvungen att vara hemma. Planera dina matinköp, gör menyer för hela veckan och ge dig tid i köket. Gör en grundplan, exempelvis måndagar vegetariskt, tisdagar fisk, onsdagar soppa och så vidare. Därefter kan du leta efter recept i kokböcker och på nätet.
Pantlåda för lunch testas
Lunchlådan i plast, som man får när man köper en hämtlunch, är en bov i kampen mot det enorma plastberget. I Göteborg inför man nu ett test med pantlåda på ett antal kaféer. "Det är ju fler som väljer take away just nu, flera jobbar hemma och tar med sig maten hem", säger Johanna på Jamaican Souldfood, som är en av testpiloterna. Lådan, som är tillverkad i biobaserad och BPA-fri plast, kostar 80 kronor och ätverktyget, en spork (kniv och gaffel i ett), kostar 20 kronor. Pengarna får man tillbaka när man lämnar in sin låda. För att kunna använda sig av systemet måste man ha appen "Pantapå", skriver Göteborg & Co AB i ett pressmeddelande.
Citatet
"Utmana vänner och familj till en vegomånad eller varför inte en rolig tävling om vem som kan laga den godaste vegetariska rätten?"
Hälsorådgivaren Jeanette Engdahl på hälsokedjan Life i ett pressmeddelande om vad man kan göra för att äta mer grön kost.