Annons

Blinken har landat – ska befästa lugnet

USA:s utrikesminister Antony Blinken har landat i Mellanöstern, för att stödja "arbetet med att stärka eldupphöret" mellan Israel och Hamas.
Publicerad 25 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Antony Blinken, till höger, hälsas välkommen av den israeliske representanten Gil Haskelas på Ben Gurion-flygplatsen i Israel.
Antony Blinken, till höger, hälsas välkommen av den israeliske representanten Gil Haskelas på Ben Gurion-flygplatsen i Israel.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Rundresan inleds med möten med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinske presidenten Mahmud Abbas, som styr Västbanken. Dock ska Blinken inte ha någon kontakt med Hamas, som är terrorstämplat av bland andra USA och EU.

Sedan fortsätter han till Egypten och Jordanien, mellanhänder i kommunikationen med Hamas, rörelsen som styr Gazaremsan sedan segern i det senaste palestinska valet 2006.

Eldupphöret i förra veckan satte stopp för elva dygn av krigföring mellan Israel och Gaza. Enligt officiella siffror dödades 253 palestinier, varav 66 barn, medan 12 personer i Israel miste livet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons