Annons

Fler pulverförsändelser till moskéer

Sverige\nI förra veckan fick Malmös båda stora moskéer ta emot försändelser med vitt pulver vilket ledde till stort pådrag och utryckning för bombgruppen. Nu har liknande försändelse tagits emot på moskéer i Göteborg och Eskilstuna. • Publicerad 18 november 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Göteborgs moské. Arkivbild.
Göteborgs moské. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ett hotbrev med ett vitt pulver i har skickats till Göteborgs moské, rapporterar Göteborgs-Posten.

Fallet är det senaste i en rad liknande händelser i Sverige den senaste tiden, bland annat det andra på kort tid i Göteborg.

Annons

– Det stod nåt om att man inte vill ha oss här, att vi skulle ut ur landet och hör hemma i medeltiden. Och så en massa svordomar. Ganska hotfullt, säger Mohammad El-Alti, som är presstalesperson för Göteborgs moské, till SVT Nyheter Väst.

I förra veckan skickades brev med pulver i till två moskéer i Malmö. På tisdagen var det Islamic Center på Jägersrovägen som fick ta emot det och dagen efter Mahmoodmoskén på Hästskogatan. Polisen beskrev då de båda händelserna som i princip identiska.

På Mahmoodmoskén var det imamen Rizwan Afzal som öppnade försändelsen.

– Det var skräckartat att öppna brevet med pulvret, man vet ju inte om det är giftigt eller inte. Vi visste ju vad som hände på Islamic center i går. Och vi har ju fått skriftliga hot mot moskén tidigare, men aldrig något sådant här, berättade han för Skånskan.

Pulvret visade sig senare vara ofarligt.

Även Eskilstuna Stora Moské har fått ett liknande brev nyligen.

– Det är flera moskéer som drabbats de senaste dagarna. Enligt anmälan så är det fler moskéer i landet som fått liknande hot emot sig vilket är en anledning att undersöka om det rör sig om samma gärningsmän, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen, till GP.

I samband med händelserna i Malmö var polisen inledningsvis förtegna om vad det rörde sig om, även om det snabbt kom ut ändå.

– Att vi inte ville gå ut med det beror på att man i sådana här ärenden kan se en viss copycat-effekt, att att människor tar efter tillvägagångssättet, sade Kim Hild, pressinformatör vid polisregion Syd då.

TT
Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons